neviete mi prosim poradit co treba na zbavenie svojpravnosti?aky musi byt ten clovek,ake musi mat choroby,alebo co to obnasa?
Moja sestra je totiz velka alkoholicka,a uz to zacina byt take,ze vodi cudzich ludi do domu,nechava ich tam prespavat len aby mala peniaze na alkohol.a mame podozrenie ze s cudzimi aj spava a za peniaze.bojime sa aby nenarobila dlhy,nepopredala nam majetok,a chceli by sme ju dat na liecenie,pretoze takto dlho nevydrzi,ma katastrofalne vysledky krvi,samozrejme hlavne pecenove.
ma 2deti,ta starsia tam uz nechodi asi rok,a mladsia len obcas ale bojime sa ju tam pustat.
chcela by som vediet,co treba na vybavenie.dakujem
Ak si hodis do uja googla zbavenie svojpravnosti tak ti vyhodi vela info napr: http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/339523-zb...
Vidis a tam pred koncom je pisane ze by mohli obmedzit svojpravnost pri tazkom alkoholizme - a presne vymedzit ukony za ktore nezodpoveda a na ktore potrebuje "porucnika"
Neviem co treba na vybavenie ale myslim ze v prvom rade jej treba pomoct. Ak je to take zle ze sa stale opija a spava s kadekym, dajte ju na liecenie (aj nasilim - aj ked je to tazke :( ) Snazte sa jej pomoct, u koho dostane pomoc ak nie od vlastnej rodiny ? je to choroba, ktoru si clovek neuvedomuje, ak ju len zbavite svojpravnosti a otocite sa chrbtom este sa to zhorsi a moze skoncit nakoniec ako bezdomovec. Na vasom mieste by som vyhladala nejakeho dobreho psychiatra a poradila sa ako postupovat ale hlavne ako som uz viackrat spominala - pomoct jej sa z toho dostat, aj ked sa jej to nebude zo zaciatku pacit ale nakoniec ak by vsetko dobre dopadlo bude vam vdacna ze ste sa neobratili chrbtom ale pomohli. Su to tazke temy.....drzim Vam palce.
@mlil77
@prasiatko30
lezala na psych.,isla dobrovolne,ja som snou bola uz 3x u psych,potom tam mala nadalej chodit a uzivat lieky co sa nestalo,ja byvam 40km od nej,a som na materskej nemozem tam pokazde chodit a behat snou ku psych.
vybavila som jej liecenie,ked na to doslo,odmietla to.
neviem si to predstavit akoby som ju tam dokopala,pretoze aj ked ju dokopome do auta,ked prideme naliecenie a tam mi zahlasi ze nejde,tak nic nezmozeme ani oni.
veci uz isto nejake popredala,a na seba ma napisanu iba ciastku domu,po mame,ale to mame aj mi surodenci,sme traja.
ona totiz byva sama v tom dome,otec tam chodi iba na vikend,pracuje inde.
uz si snou nevieme rady,uz sme rozmyslali ze ked budemoc opyta zachranku jej zavolat,ale co zase oni,to je mozno na nemocnicu ale len na chvilu,
jaaaj,fakt uz neviem.a bojim sa toho ze sa upije k smrti.
dakujem vam za rady
No musite ist na to prisnejsie. Dat jej ultimatum ze bud s pojde na liecenie alebo na nu zavolate psychiatriu a bude nedobrovolne zavreta na psychiatrii. Viem ze je to nesmierne tazke, ja mam tiez nieco v rodine a tazko sa to riesi...takze sa viem vzit do tvojej koze. No ja vidim len tu jednu cestu proste jej pohrozit aj ked to nebudete mysliet vazne.
@mlil77 myslim že nedobrovolne zavreta na psychiatrii nebude pokial ona nebude chciet nebudu ju tam držat nasilim podpiše reverz a pustia ju z nemocnice tak isto pokial nie je zbavena svojpravnosti neurobia s nou nič je to dospely človek my tiež mame niečo podobne v rodine a chceli sme to tak riešit a nedalo sa nasilu ju nebudu držat 😖
Pozri web Ligy za dusevne zdravie, majú kontakty na psychiatrov. Bolo by dobre, keby ste sa s nejakým poradili ako postupovať v jej prípade
Žiaľ, to vo ty popisuješ sú vážne problémi, ale to nie sú dôvody na zbavenie svojprávnosti
ja poznam inu skusenost, na revers moze len blizka osoba do 24 hodin a ak do 24 hodin ju rodinny prislusnik nevyzdvihne tak uz tam bude minimalne mesiac.............nie je to pravda ze ona podpise revers, niekto iny za nu musi podpisat, tak to funguje
ako som uz spominala, kedze aj my mame v rodine jedneho clena, ktory ma problemy a dostal sa na psychiatriu a nevyzdvihli sme tu osobu do 24 hodin potom ho uz nechceli pustit ani ked my sme chceli po 3 tyzdnoch a ta osoba nie je zbavena svojpravnosti a nemohla si sama podpisat revers a nestalo sa to jeden krat. Moze podpisat len ked sama sa pride liecit ale nie ked je dovezena niekym inym.
a ked sme chceli po 3 tyzdnoch ju prevziat nedovolili nam to, povedali ze nie a ze ked s tym nesuhlasime oni to daju na nejaky sud na rychle konanie a ten rozhodne v prospech toho ze tam ostane tak ci tak, takze sme tu osobu nemohli vybrat z nemocnice......alebo zeby vsade platili ine zakony ? ze niekde tak a inde inak ? neviem
Kazdopadne tvoja sestra porebuje pomoc a nie odcudzovanie, najlepsie je vyhladat nejakeho dobreho psychiatra, ist za nim a poradit sa, on najlepsie bude vediet. Je to velmi dlha a tazka cesta ale ked vy ako rodina jej nepomozete tak nikto.
@mlil77 to nie je celkom presne co píšeš, závisí to od diagnózy a dôvodu hospitalizácie na psychiatrii, je rozdiel ked ma niekto suicidalny pokus a rozdiel, ked sa niekto opije a vyvádza, rozdiel ked je niekto paranoidný schizofrenik a niekto je depresívny z existenčných problemov
@zuzkababy podla mna ju svojpravnosti zbavit nebudete moct. Popredat z domu vam moze cmajznut hocico a predat ale nehnutelnosti alebo napr auta, ktore nie su na nu pisane nemoze ani zalozit ani predat a pokial tvoji rodicia nepodpisu ako avalisti na nejaku pozicku tak tiez by nie su pravne zodpovedni za jej dlhy, k comu by ste ju mozno mohli nejakym sudnym prikazom dohnat je ku lieceniu ale zbavenie svojpravnosti by musel byt omnoho vacsi dovod ako alkoholizmus alebo drogodependencia