Zbavenie obvinenia a prepustenie z vyšetrovacej väzby

21. dec 2022

Ahojte.
Prosím nemáte niekto vedomosť, že ak niekto je vo vyšetrovacej väzbe a zbavia toho človeka obvinenia, kedy asi ho môžu prepustiť? Cca pred mesiacom osoba zbavena obvinenia a stále nieje prepustena, je tam už 3 mesiace.
Ďakujem za odpovede.

mistymay33
21. dec 2022

Mali by ho prepustit ihned, ako nadobudne prozsudok pravoplatnost.

autor
21. dec 2022

@mistymay33 ahoj. Takže do 15. dní? Sú tomu asi dva týždne, keď bola zbavená obvinenia. Ďakujem za odpoveď.

19mmm71
21. dec 2022

okamžite ako je to spravoplatnené aj okamžite ak sa nik neodvolá

deny81
21. dec 2022

Uznesenie o zruseni vznesenia obvinenia musi byt pravoplatnr t.j. po doruceni vsetkym opravnenym osobam po marnom uplynuti lehoty na podanie staznosti (teda nik si nepodal staznost), by mal byt prepusteny ihned. Ak je to teda este len "na policii". Teda ak v rozhodnutí,ktore ho zbavuje viny, nie je niečo o jeho prepusteni "navyse".

autor
21. dec 2022

@19mmm71 ďakujem za odpoveď, takže sa to môže aj predĺžiť a čakať na ďalšie rozhodnutie? No uvidíme čo bude, keďže je to zákerný a zlý človek, pre ktorého je tam.

19mmm71
21. dec 2022

fu ak su nejake prieťahy hned sa odvolat ,napisat na ministerstvo,prokuratorovi aj mediam...

martul
21. dec 2022

No mohol ho súd zbaviť obvinenia, ale neodvolala sa druhá strana?

autor
21. dec 2022

@martul no práve, že to neviem...ale sú to dva týždne , tak, uvidíme či sa odvola. Má právnika a keď volala rodičom nehovorila o odvolaní, len, že je zbavená obvinenia. Ďakujem vám za odpovede a za info.

roxanna
21. dec 2022

Asi máš nejaké zle informácie, keby bola zbavená obvinenia, či už že by prokurátor zrušil uznesenie o vznesení obvinenia alebo by bola oslobodená súdom, vydá sa príkaz na prepustenie hneď, nečaká sa na žiadnu právoplatnosť ani nič iné.

autor
21. dec 2022

@roxanna ahoj. info mám dobré, preto chcem vedieť čo nasleduje.

draik
21. dec 2022

Nebola osoba oslobodená spod obžaloby iba súdom prvého stupňa? Poskytli ste toto neúplné resp. mätúce info.

autor
21. dec 2022

@draik mozte mi prosím napísať čo to znamená? Bola mi poskytnutá iba info, ktoré som uviedla, nerozumiem sa týmto veciam , preto som položila túto otázku. Dakujem za odpoveď.

roxanna
21. dec 2022

Ak teda nebola prepustená, tak zrejme bola oslobodená súdom prvého stupňa a prokurátor podal odvolanie proti rozsudku a sťažnosť proti uzneseniu o prepustení z väzby.
Ak odvolací súd potvrdí oslobodzujúci rozsudok, prepustí ju z väzby a tam už ďalšie odvolanie nie je možné. Ale varianty sú viaceré a odvolací súd môže napríklad aj zrušiť prvostupňový oslobodzujúci rozsudok. Väzobne veci sa riešia prioritne, ale kedy presne sa rozhodne, to ti nikto nepovie

autor
21. dec 2022

@roxanna ďakujem za vysvetlenie.

roxanna
21. dec 2022

Nemáš za čo, treba sa informovať u jej obhajcu, či bol určený termín verejného zasadnutia na odvolacom súde alebo nech zistí, či vôbec už bola vec predložená odvolaciemu sudu. Ak nie, tak sa asi bude rozhodovať až po sviatkoch.

autor
21. dec 2022

@roxanna Ďakujem pekne 🙂