Zbavenie alkoholika svojprávnosti

30. máj 2024

Dobrý deň . Chcem sa opýtať, dá sa ešte v dnešnej dobe zbaviť svojprávnosti? Ide o môjho uja, maminho brata. Bývame všetci v rodičovskom dome, ja , moja mama a jej brat. On je ale ťažký alkoholik, vypije denne aj 3 litre vína plus nejaké tvrdé. Nechodí do práce, žije len s polovičného invalidného, je nepríjemní, keď prestane piť má epi záchvaty a halucinácie, vtedy vždy musíme riešiť RZP. Pár dní pobudne v nemocnici, potom ho pustia keďže viac krát dobrovoľne podpísal reverz. Má už aj cirhozu druhého stupňa.

jaaty
30. máj 2024

Som si istá, že kvôli alkoholu ho svojprávnosti nezbavia.

autor
30. máj 2024

@jaaty a čo máme čakať kým nás napadne . Nemáme kam ísť s maminou, dom je jej aj toho jej brata

autor
30. máj 2024

Zdedili ho ona a jej brat po svojich rodičoch

melanta
30. máj 2024

Áno, aj v dnešnej dobe je možné, aby mal niekto obmedzené práva a mal určeného poručníka. Toto ale nie je dôvodom k takémuto kroku. Mama ani ty nemáte povinnosť žiť s ním. Môžete ísť do prenájmu, alebo odkúpte od neho jeho podiel a nech ide preč on.

janage
30. máj 2024

Nevolajte len rzp volajte aj políciu ak je agresívny. A trvajte na oznámení.
Môžete na určitý čas ísť do zdielaneho bytu, krízového centra - tam by vám asi aj poradili čo Môžete robiť.
Čokoľvek bude lepšie ako báť sa o zdravie a život.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1andrea111
30. máj 2024

Predať dom, rozdeliť peniaze a nájsť si iné bývanie?

autor
30. máj 2024

@taynee dať na protialkoholické liečenie

januska12323
30. máj 2024

Ale on je len nepríjemný a pije. Nie je dôvod na zbavenie svojpravnosti. Ak vás napadne volajte políciu a odkúpte jeho podiel alebo si aspoň svoje bývanie oddelte keď sa inak nedá.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katka2602
30. máj 2024

A keby aj nemal svojpravnost co by to pomohlo v tomto prípade? Myslíte, že len tak by ste prišli k jeho podielu? To asi nie. A zbaviť niekoho svojpravnosti je veľmi, ale veľmi obtiažne. Suseda mala syna, ktorý sa liečil na psychiatrii, napádal ich, vypisoval blbosti na polícii, atď a svopravnosti ho zbavili až po veľmi dlhej dobe. Takže kvôli alkoholu ho určite nikto svojpravnosti nezbaví.

enmery
30. máj 2024

Kvôli pitiu a volaniu RZP ho svojprávnosti nikto nezbaví. Máme v rodine ťažkého alkoholika. Vyplatiť ho z podielu a nech ide a prepije si s peniazmi aj mozog. Nič iné sa s takýmito ľuďmi robiť nedá. Pokiaľ on nebude chcieť, ani 200 pobytov na protialkoholickom mu nepomôže.

enmery
30. máj 2024

@katka2602 Asi si nežila s ťažkým alkoholikom. Ony nechcú "prísť len tak k jeho podielu". Ony chcú pokojne žiť a mať od neho pokoj. A nie jeho podiel.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janage
30. máj 2024

Proti alkoholické liečenie pokiaľ nie je nariadené súdom je dobrovoľné a môže ho kedykoľvek ukončiť.
V stave v akom mamin brat je už lecenie bohužiaľ nepomôže , to by sa rovnalo zázraku. S tým by som vôbec nepočítala a hlavne, keď on sám nechce.
Hľadajte s mamou iné riešenie a nezabudnite, že žiadny dom na svete nestojí za takýto život.

vreckovka2
30. máj 2024

zbavit svojpravnosti sa uz nedalo ani par rokov dozadu. Je mozne len obmedzenie sposobilosti na pravne ukony. Aj keby ho dostanete sudom na protialkoholicke liecenie, vrati sa a zacne pit, co potom spravite? Nik ho nedonuti prestat pit. Hladala by som ine riesenia. Mozete sa odstahovat. Alebo odkupit dom od neho a nech ide svojou cestou. Ine moznosti velmi nemate.

koniarova
30. máj 2024

Odísť. Ale vy dve. A poviem to kruto. Počkať. Cirhóza si svoju daň o chvíľu vyberie.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katka2602
30. máj 2024

@enmery neviem čo tu ťahaš kto s kým žil, každý ma na výber. Autorka nenapísala všetko, tak sa človek pýta čo tým chcú dokázať. A ty vieš odkiaľ presne, čo chcú zbavením svojoravnosti dosiahnuť? Čo im bráni v odkúpení jeho podielu? A kde majú istotu,že pôjde na liečenie a aj mu to pomôže? Kamarát bol na liečení 3x a nepomohlo mu to. Pomohla mu až priateľka, keď si uvedomil, že tak žiť nechce, ktoru spoznal po tych 3 lieceniach. Ak chcú pokoj a kľud, kto ich tam drží? Nech to cele predaju a idú si žiť po svojom. Súd predaj nariadi keďže on na vyplatenie mať nebude a hotovo. Ak sa chce cesta sa nájde. Tu sú len 2 možnosti odkúpiť jeho podiel (ale pochybujem, že ho potom aj z domu dostanú), žiadať od neho nech ich vyplatí. Žiadne liečenie a zbavenie svojpravnosti tu nepomôže. Alebo počkať kým zomrie čo pri jeho stave možno ani dlho trvať nebude.

koniarova
30. máj 2024

@taynee a čo by ti to pomohlo?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
enmery
30. máj 2024

@katka2602 Ty si fest nepríjemná. Ty si na ňu vybehla, ze sa k jeho podielu chcú dostať.😵‍💫Autorka sama napísala, že tým by chceli dosiahnuť dostať ho na protialkoholické!A kto s alkoholikom ži, vie, čo to je za peklo. A neatakuj láskavo mňa, ani autorku, ktorá žije v pekle. Iba sa slušne opýtala. Ja som jej už vyššie napísala, že ho za nesvojpravneho nevyhlási nikto a pokiaľ on sám nebude chcieť, ani 200 protialkoholických liečení mu nepomôžu. Ale aspoň sa zdrž pripomienok, ze sa chcú dostať k jeho podielu.🫡

enmery
30. máj 2024

@katka2602 Vidím, že Ty nečítaš ani autorku, ani mňa, len atakuješ. Ja som písala, že ho vyplatiť a nech si prepije aj mozog. Ony nie sú povinné mu nechať celý dom a ísť do podnájmu a keď on prepije aj dom, dlhy zdedí jeho sestra.

koniarova
30. máj 2024

@taynee nikto súdny nekúpi dom s ozranom. Jeho odtiaľ nikto nedostane. Bude spať na dvore,alebo pred bránou.

mondolina
30. máj 2024

čakať kým zomrie. čo iné.
ináč svokrin brat tiež alkoholik, žil sám v rodičovskom zanedbanom dome. Svokra dom predala( jemu dala podiel) a vybavila mu domov dôchodcov. Pán pookrial, má starostlivosť( neviem či ešte pije), a našiel si aj priateľku. Sú aj šťastné konce.
Koľko má ujo rokov?

katka2602
30. máj 2024

@enmery ejha aká ty si ale príjemná, keď hodnotíš ľudí čo nepoznáš...čo presne je na vete "Myslíte, že len tak by ste prišli k jeho podielu? To asi nie" nepríjemné? A kto na koho vybehol? 😂😂😂 nie si trošku mimo? Že som sa rovno opýtala čo tým chcú dokázať? Nedomýšľaj si prosím čo som nenapísala. Hlavne, že ty presne vieš, čo tým chcú docieliť? Áno napísala to autorka 3 minúty pred tým ako som to poslala, ale už som to nečítala, lebo som mala napísanú odpove pre teba. Ja nikoho neatakujem, ja som položila otázky. Ak to nevieš pochopiť tvoj problém, nie môj. Nemienim sa tu naťahovať a si veľmi malý pán na to, aby si mi diktoval čo a komu môžem písať. To môžeš skúšať na muža a deti doma. Viac ma neoznačuj.

enmery
30. máj 2024

@katka2602 Akože, fakt si mimo...takže ešte raz. Ty si napísala, že si "myslíte, že len tak prídete k jeho podielu"?A poznámka s tým, že si asi nežila s ťažkým alkoholikom je preto, lebo by si vedela, že ich poslednou pohnútkou je "dostať sa k jeho podielu". Preto tam boli tie úvodzovky, lebo som citovala Tvoje slová, ktoré si ty použila! Tak sa preber. A nereaguj na mňa. Maj sa.

katka2602
30. máj 2024

@enmery vidíš ako sa robia klebety? Prečo vyberaš len to čo chceš ty?? Zvyšok "asi nie" si kde nechala? A ak si to nepochopila je to tvoj problém. Ešte raz, takto sa môžeš chovať doma, som zvedavá aká "hustá" by si bola zoči voči. A áno múdrejší ustúpi, takže viac na takú osobu ako ty, čo uráža a domýšla si, nebudem 😊 Pekný večer 😁

alickapusinka
30. máj 2024

Pokiaľ nie je zbavený svojprávnosti s tým neurobíte nič. Súd ho môže poslať na protialkoholické liečenie ak niekomu niečo v opitosti urobí a nie že vy chcete takto to nefunguje. Pre alkoholizmus ešte súd nikoho nezbavil svojprávnosti. A navyše to musí napísať právnik potom cez súd tam môžete čakať aj 2 roky a viac. Ak nikoho nenapadol v opitosti a nezbil ho tak to že vás dajme tomu s mamou bije to musíte mať od lekára pre súd papier. To nie je len tak že na súde poviete že vás bil musíte mať aj že ste boli na ošetrení v nemocnici papier pre súd.

huxy
30. máj 2024

@taynee vysporiadanie podielového spoluvlastníctva nie je také jednoduché. Ak nemajú peniaze na odchod z toho domu, na advokáta a ani na samotné podanie návrhu na vyporiadanie, ich mať nebudú dupľom. Totižto poplatok za podanie sa platí vopred a to vo výške 6% z hodnoty nehnuteľnosti (aj samotný znalecký niečo stojí...).