Ahojte. Je tu niekto, kto sa zaevidoval na UP ešte počas RD a absolvoval kurz cez UP zdarma? Čítala som o tejto možnosti, chcem sa opýtať, že ako dlho musím byť evidovaná, aby mi preplatili kurz.. na jeden som začala chodit, no asi už je preplatenie pase. No po skončení by som ešte jeden chcela a bolo by, keby som zaň nemusela zas platiť. Dakujem
@papillon_noir z akeho dovodu by ju nezaevidovali? Pocas RD si nemoze hladat pracu? Nemylis si to s MD? Pocas RD si moze nielen pracu hladat, ale aj sa zamestnat a poberat rodicak dalej.
mozes byt bez prace a byt na rodicovskej, ale nemozes byt na rodicovskej a mat vyplacane rodicsky prispevok a do toho poberat a byt evidovana na nezamestnaneckom, su to dve davky, da sa bud jedno alebo druhe.
a pracu su hladat mozes s tym problem nie je, aj sa mozes zamestant pocas rodicovskej, ale nemozes byt evidovana na urade prace, az vtedy ked dieta bude mat 3 roky, potom sa moze evidovat na urade prace.
@makova333 ospravedlňujem sa ak mám zlé informácie, riesila som to asi 5 rokov dozadu a mňa nechceli zaevidovať skôr ako mi oficiálne skončí RD, osobne som bola na úrade práce 3 krát kvôli tomu.
@papillon_noir ono sú to dve rozdielne veci- zaradenie do evidencie nezamestnaných, tam je potrebné sa hlásiť povinne, keď už je človek v evidencii a zaradenie medzi záujemcov o zamestnanie, tam sa vraj aj študenti a rodičia na RD môžu zaregistrovať a teda údajne mať kurz zdarma
@alex1212 ďakujem opäť som sa dozvedela niečo nové, toto som nevedela že je aj takáto možnosť
@papillon_noir dám sem info, čo zistím v pondelok.. dúfam že ma zas neodbiju s kurzom, že nemám do 29 a nad 50.. ako keď som bola na UP pol roka pred 3 rokmi..
@alex1212 no ale teda to je ilizorne ze si myslis ze sa teraz zaregistrujes a hned ti kurz zaplatia to nie je automaticky narok a najma ak si na rd a tiez tie kurzy su proste urcene pre specificke skupiny a to nemusis splnit ale tak oputaj sa a uvidis ale moc by som tomu nedavala teraz sa vsetko krese
@alex1212 Bacha! Na to, aby si mohla vyuzit preplatenie kurzu musis byt evidovana na urade prace ako uchadzac o zamestnanie. A to minimalne 3 mesiace. Cize nie zaujemmca! Tu je to priamo zo stranky:
Čo musím spĺňať na to aby som mohol požiadať o RE-PAS?
Nutnou podmienkou na to, aby ste mohli požiadať svoj ÚPSVaR o RE-PAS (úhradu kurzu) je:
Byť evidovaný na ÚPSVaR ako uchádzač o zamestnanie.
Za posledných 5 rokov neabsolvovať cez úrad práce vzdelávanie (kurz) s tým istým alebo veľmi podobným zameraním o ktoré máte aktuálny záujem cez RE-PAS.
Aký je postup požiadania ÚPSVaR o RE-PAS?
V prípade, že spĺňate základné podmienky a rozhodli ste sa absolvovať rekvalifikačný kurz a požiadať svoj ÚPSVaR o RE-PAS:
Vyberte si podľa svojho záujmu a požiadaviek vhodný kurz u poskytovateľa rekvalifikácie (vzdelávacej inštitúcii - VaV).
Oslovte poskytovateľa rekvalifikácie - VaV, prihláste sa na rekvalifikačný kurz (minimálne 2 týždne pred plánovaním otvorením kurzu) a následne na úrade práce podajte žiadosť o preplatenie kurzu (požiadavku o rekvalifikáciu).
Vyplňte potrebné tlačivá (Požiadavka na rekvalifikáciu, Čestné vyhlásenie).
Odovzdajte vyplnené tlačivá najneskôr 14 kalendárnych dní pred začiatkom Vášho kurzu.
Čakajte v stanovenej lehote na rozhodnutie ÚPSVaR (úrad práce Vašu požiadavku zhodnotí a na základe účelnosti vydá rozhodnutie či Vám RE-PAS vystaví alebo nie).
@alex1212 a suhlasim s @loginexistuje nie je na to narok a kazda ziadost sa posudzuje individualne. Ak sa teraz zaregistrujes na UP ako uchadzac o zamestnanie, tak az koncom januara by si mohla poziadat o kurz, ktory sa bude konat vo februari (najskor v polovici). Januar ti ani omylom nevychadza. Zistovat treba nie u sprostredkovatelky ale na oddeleni AOTP - Repas/Kopas kurzy. Prednost maju samozrejme uchadzaci evidovani dlhsie a pod. Zaciatkom roku bude pravdepodobne stopka na rekvalifikacne kurzy a budu zacinat az od marca (deje sa to kvoli rozpoctu a navysenia prostriedkov pre urady prace).
@loginexistuje jedná sa o januárový kurz, čiže nebolo by to hneď..
@alex1212 tak este raz MUSIS byt evidovana na urade prace ako uchadzac o zamestnanie a MUSIS tam byt evidovana minimalne 3 mesiace. A MUSI byt ziadost podana minimalne 14 dni pred zaciatkom kurzu. Takze NIE januarovy kurz nestihas, lebo nebude evidovana minimalne 3 mesiace. Je uplne irelevantne, co napise nejaka agentura, kurz schvaluje UP. Pisem podmienky na tento rok. Buduci mozu byt uplne ine. Alebo sa moze stat, ze nebudu v prvych mesiacoch vobec robit rekvalifikacne kurzy. Vsetky potrebne info zistuj az ked budes evidovana na UP.
@tayla už chodím.. viem, ale topiaci sa aj slamky chytá.. z úcta a ekon som maturovala pred 22rokmi a trošku som pričuchla k mzdovemu účtovníctva v praxi, tak chcem nejak nadviazať.. podnikať nechcem, ale napr junior účtovníčka by s maličkou dušičkou mohla vyjsť.. lepšie kurz ako nič..
Ahojte, takže volala som na úrad.. Ten projekt, cez ktorý si môže záujemca o zamestnanie na Rodičovskej dovolenke dať preplatiť kurz ešte nie je spustený, ale každú chvílu prídu info na úrady ohľadom tejto možnosti. Čiže mala by to byť reálna vec, len nevedia ešte aké iné podmienky musí ten záujemca spĺňať..
Na úrade práce ťa nezaevidujú pokiaľ si na RD. Pokiaľ sa niečo nezmenilo, tak sa môžeš zaevidovať až keď má dieťa 3 roky. A aby kurz preplatili musíš byť vedená na úrade práce určitú dobu ale už si nepamätám ako dlho