Zaradenie do evidencie na úrade práce

9. sep 2024

Ahojte, chcela by som sa spýtať niekoho kto mal podobný prípad, alebo o tom aspoň niečo vie. Chcela by som sa prihlásiť na úrad práce, mam 21 rokov a kvôli zdravotnému stavu som bola skoro rok dobrovoľne nezamestnaná a platila si zdravotnú sama. Robotu som si snažila už aj nájsť, ale kvôli svojej chorobe by som potrebovala skrátený uväzok a dalšié take iné podmienky. Invalidný dôchodok mi zatial neschválili. No v mojom okolí ale moc takýchto ponúk nieje alebo keď už som aj bola na pohovore ale buď ma odmietli alebo to neboli dobré podmienky pre mňa. No chcela by som sa spýtať koľko musím mať odrobené aby ma zaevidovali? Keď som bola na strednej tak som 3 roky pracovala na skrátený uväzok vo velko obchode a popri tom som mala aj brigády alebo dohody. Budu na to brať ohlaď? Lebo mi rodina hovorí že keď som bola ešte školou poviná tak aj keď som mala úväzok tak že mi to neuznajú.
A ešte sa chcem spýtať ako to tam vlastne chodí, na netu som našla potrebné dokumenty čo mam mať, aj som čítala že žiadosťou o evidenciu rovno žiadam o príspevok v nezamestnanosti. Musim aj čakať nejaký čas či ma vobec zaevidují alebo či mi vobec daju nejaký ten príspevok?
Ďakujem pekne za odpovede. Prosím sprosté komentáre ako že sa mi nechce robiť si prosím nechajte, nepoznáte moju situáciu.

melanta
9. sep 2024

Ak si chodila do práce počas strednej školy, tak si to mala úväzky ako študent a teda bez odvodov. Aby si mala nárok na podporu, musíš mať 760 dní poistenia (760 dní platenia odvodov). Ty nemáš žiadne podľa toho, čo píšeš. Samozrejme, evidovať sa môžeš aj tak, podporu síce nebudeš dostávať, ale bude za teba štát platiť zdravotku. Zaevidujú ťa hneď dňom, kedy prídeš, čakať na nič nebudeš.

autor
9. sep 2024

@melanta Ahoj. Odvody za mňa platené boli, první rok keď som mala 17 som mala brigádnickú, po dovršení 18cky som do 20 rokov robila na normálný úväzok skrátený.

melanta
9. sep 2024

A koľko si pracovala na normálny úväzok? Ako dlho a kedy skončil posledný? Bolo to aspoň 760 dní? A skončilo to pred menej ako 2 rokmi?

autor
9. sep 2024

@melanta 2 roky som robila na skrátený, potom už len 4 mesiace na plný. Což by malo vychaldzať na 850 dní

autor
9. sep 2024

@melanta Ano skončilo zo pred menej ako 2 rokmi

autor
9. sep 2024

@melanta Mám aj prístup online do toho účtu v sociálnej poistovňi. Tam sa myslim ukazuje kdo, kolko a kedy za mňa platil odvody. Možem sa kuknuť a podla toho to rátať nie?

melanta
9. sep 2024

To je jedno, či skrátený alebo plný. POdstatné je, či boli robené odvody do SP. Ak áno, ak si skončila pred menej ako 2 rokmi a bola si zamestnaná 850 dní, tak budeš mať nárok na podporu. Takže choď na úrad práce, vypíšeš žiadosť o evidenciu, donesieš všetky potrebné dokumenty a potom už len budeš čakať na informáciu od SP, či ti priznáva podporu a v akej výške. Majú na to 60 dní. Urob to čím skôr bez ohľadu na podporu, nech nemusíš platiť zdravotné poistenie.

autor
9. sep 2024

@melanta Ďakujem pekne za pomoc.

melanta
9. sep 2024

Informuj sa potom na úrade aj na možnosti rekvalifikačných kurzov, ktoré úrad prepláca. Možno by si našla nejakú prácu, ktorá by ťa bavila a mohla by si ju robiť s tvojou zdravotnou situáciou a kurz by ti k tomu pomohol.

autor
9. sep 2024

@melanta Áno to by bolo super, určite sa opýtám.