Zapísanie otca do rodného listu po 5 rokoch

nttt
7. mar 2011

Prosim Vas, vie mi niekto poradit, ci sa da do rodneho listu zapisat meno otca aj po 5-tich rokoch od narodenia? Stacia nejake papierovacky na matrike, pripadne nejake testy???... Doteraz v RL meno otca - neuvedene. Dakujem

ivica7793
7. mar 2011

@nttt Ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela matky, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov. Súhlasné vyhlásenie rodičov musí byť urobené pred matričným úradom alebo pred súdom.Vyhlásenie otca musí byť potvrdené súhlasným vyhlásením matky, inak nespôsobí určenie otcovstva k dieťaťu.

zuzanocka
7. mar 2011

@nttt do 18. roka dietata staci zajst na matriku a spisat vyhlasenie ako pisala @ivica7793.

nttt
autor
7. mar 2011

Dakujem vam 🙂

pink_lady
7. mar 2011

@nttt co viem ja, po 3 rokoch je otcovstvo premlcane, treba ist sa popytrat na matriku

ivica7793
11. mar 2011

trojročná lehota sa týka iba zapretia otcovstva, pri určení otcovstva lehota nie je

mima2x
11. mar 2011

a ako je to s testom otcovstva? kedy je najvhodnejsi cas pre babo a potencialneho otca na testy po narodeni?

ivica7793
13. mar 2011

@mima2x to sa skús poinformovať v centre,kde robia testy DNA.

mima2x
13. mar 2011

fuu..to je riadne drahe :( na to nebudem mat..ale vdaka za reakciu...a ked je jeden z byvalych asi na 80 % otcom,tak ho mozem pri porode dat zapisat ako tca dietata? a casom sa uvidi,ze co dalej..alebo hned po porode najskor urobit test otcovstva?

aleka
14. mar 2011

@nttt no ide aj o to či otec súhlasí alebo nesúhlasí s otcovstvom. ak nesúhlasí musíš podať návrh na súd a potom sa robia testy DNA.

@mima2x musí s otcovstvom súhlasiť, ak nesúhlasí len tak sa ho nedá zapísať do rodného listu

sue
14. mar 2011

@mima2x pokiaľ muž, ktorého chceš zapísať ako otca dieťaťa nie je tvoj manžel a neboli ste rozvedení pred menej ako 270dňami, tak na to, aby bol zapísaný ako otec dieťaťa musí prebehnúť buď test otcovstva alebo obaja musíte súhlasne vyjadriť, že ste rodičia dieťaťa. Potom vystavia rodný list dieťatku.

So zapísaním niekoho, kto možno nie je biologický otec dieťaťa alebo o kom nie si presvedčená, že na rodný list naozaj patrí dávaj pozor. Slovenské zákony ochraňujú dieťa v tom zmysle, že ak by si aj zapísala raz muža ako otca, tak by si ho nemohla vymazať, pokiaľ by tam nebol niekto "náhradný"... takže pozor na to...

mima2x
14. mar 2011

aleka,sue..dakujem za radu..som zufala z toho,lebo otehotnela som ako neplodna a neda sa mi urcit presnejsie termin pocatia a kedze v tom case som isla zo vztahu do vztahu nahle,tak ozaj nemozem na 100% tvrdit,ze jeden z nich je urcite otec..no jeden sa vyjadril tak,ze pojde na testy a druhy iba zahlasil ,,to decko neni moje"..staci ked pojde jeden z nich a vsetko sa ukaze..takze po porode dam svoje priezvisko a potom na Matrike riesit otcovky test s clovekom,ktoreho uvediem ako potencialneho otca,dobre som pochopila? len teda pred tym musi s tym on suhlasit,ano?

ivica7793
15. mar 2011

@mima2x na matrike test otcovstva neriešiš....ak uvedieš niekoho ako otca do rod.listu on s tým musí súhlasiť (§ 90 Zákona o rodine)...a ked ten dotyčný už vie, že asi nemusí byť na 100% otcom, silne pochybujem, že bude len tak bez testov DNA súhlasiť s tým, aby si ho uviedla ako otca...ak by sa neskôr testami DNA preukázalo, že ten muž, ktorého si zapísala ako otca dieťaťa, ním nie je, on musí zaprieť otcovstvo k dieťaťu (§ 93 Zák.o rodine), a má na to lehotu do 3 rokov odo dňa určenia otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov. Resp. aj Ty máš možnosť zaprieť otcovstvo podľa § 93 ods. 2 Zák. o rodine.

aleka
15. mar 2011

no čiže najprv treba urobiť testy dna a potom dať zapísať otca. čiže do rodného listu neuvedieš nikoho kedže ešte nevieš kto je otcom - ten otec by musel súhlasiť. potom pôjde ten jeden z potenc. otcov na testy dna a ak bude otcom zapíše sa do rodného listu ak nebude otcom v tom prípade je otcom druhý muž, ktorý ako píšeš s otcovstvom nesúhlasí, to znamená že ak chceš aby bol zapísaný v rodnom liste a nesúhlasí s tým musí to ísť cez súd. no najprv musíš zistiť kto je otcom 😉

mima2x
15. mar 2011

velmi velmi pekne Vam dakujem za rady 🙂 len ma trapi,ze tie testy su tak nenormalne drahe a nemam na to..komu to daju potom zaplatit,ked to pojde sudnou cestou? Ak by si ten jeden dal spravit anonymny test,tak si to hradi asi sam..a ked to ide cez sud. znalca?

aleka
16. mar 2011

ked to pôjde súdnou cestou a otec bude zapierať a podľa testov sa zistí že on je otcom tak platí testy on, no ak nebude otcom tak ty.

tatiana14
17. sep 2012

Ahojte, chcem sa opytat ci mozem zapisat otca do RL az po troch rokoch? Staci aby sme obaja sli na matriku, alebo musime ist na sud?

yvkay
22. okt 2012

@ivica7793 a to suhlasne vyhlasenie rodicov sa robi ustne,alebo pisomne ak sa mozem opytat?Dakujem za odpoved.

yvkay
1. nov 2012

@sue súhlasne vyjadriť, že ste rodičia dieťaťa ,to znamena pisomne alebo len ustne?dakujem za odpoved

sue
4. nov 2012

@yvkay ústne na matrike, kde bol dieťaťu vystavený rodný list.

yvkay
5. nov 2012

@sue dakujem velmi pekne 🙂

229nika2
22. apr 2014

Ahoj,prosím o radu,dá sa zapísať do rodneho listu dieťaťa meno otca aj viac ako po 2 rokoch? ked do teraz bolo v kolonke otec-neuvedene?

serina2x2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stefann
15. sep 2015

zapis otcovstva do rodneho listu sa musi uskutočniť na matrike kde sa narodilo dieťa,alebo je možne aj na matrike v mieste trvaleho bydliska?

gita17
15. sep 2015

takze si si nakoniec spomenula kto to bol? 🙂 🙂 🙂

erik0909
7. mar 2017

Zdravím dámy chcem sa vás opýtať mám 21 rokov a chcel by som si otca dať zapísať do RL da sa to alebo nie ?
Či mám teraz do konca života žiť s tromi písmenkami XXX ? 🙂

samika
4. jan 2019

Viete mi prosím poradiť ohľadom zápisu otca do rodného listu môjho dospelého syna ? S otcom sa už pár rokov stretáva, majú fajn vzťah....Synov otec ale vážne ochorel, leží v nemocnici a nevieme či sa odtiaľ ešte dostane. Chce byť ale zapísaný do rodného listu. Na matriku pravdepodobne nemôže ísť, stačí nejaký súhlas alebo......?