Ahojte ,
Prichádzam na Vás s otázkou, prosím vás , máme s priateľkou dcéru , bude mať rok dcérka, ale priateľka je stále vydatá s jej budúcim ex manželom, takže naša dcéra má jeho priezvisko ale aj jeho meno v rodnom liste , takže tým pádom som právne pre ňu ako cudzia osoba. Priateľku som niekoľko krát žiadal o to aby zavrhla otcovstvo jej bývalého muža , a dala tam mňa, ale ona nesúhlasila žiaľ neviem s akého dôvodu , dcéra je na 100% moja spravili sme si pre to aj DNA testy, preto sa pýtam dá sa nejak spraviť aby som mohol ja požiadať o otcovstvo ? Nejak súdne alebo inou cestou? Lebo ani u doktorky jej pri mne nespravia žiadne vyšetrenia atď... Ďakujem
Ps: prosím reči ako som si nemal začínať s vydatou si nechajte, ja potrebujem pomoc nie morálne rady :D ďakujem
@danka2009 Presne ako píšu dievčatá vyššie... nič s tým osobne nezmôžeš. Jej manžel musí do troch rokov podať na súd zapretie otcovstva. Inak... Mňa teraz napadla taká vec.. Nevyužila ťa tá tvoja priateľka spolu s jej mužom len ako darcu? Nejde mi totiž do hlavy, že obaja nechcú zjavne riešiť otcovstvo, hoci plynie lehota
@danka2009 mam v rovnakej situacii kolegu....nasa byvala kolegyna nemohla otehotniet, zistilo sa, ze jej muz je neplodny. Tito dvaja si spolu zacali - on sa zalubil, ona skratka chcela dieta. Stale je vydata, ich dcera ma 6 rokov, v RL je samozrejme uvedeny jej manzel, ktory je stastny, ze je otcom a je mu fuk kto bol "darcom". Kolega az 2x podaval ziadost o urcenie otcovstva a 2x mu to zamietli.
A si si istý, že ta priateľka aj stojí o to, aby si bol otcom ty? Lebo tetaz to vyzerá, že oni obaja sú úplne spokojní, majú dieťa, sú stále manželia a jediný, kto má problém, si ty
Nebol si len"oplodnitel? "(a áno, bohužiaľ, nemal si si začínať s vydatou ženou, to ti musím povedať)
@jaskolka Podľa mňa to tak bude. Ako chudák skutočný otec, ale ja byť na jeho mieste by som takú priateľku rovno opustila. Veď matka nemá záujem riešiť a ani podľa slov skutočného otca nevysvetlila tomuto prečo nechce vec riešiť.
@danka2009 V každom prípde buď 1.) musí zapísaný otec podať návrh na súd - vtedy je 3ročná lehota alebo 2.) bude navrhovateľ maloletá a to podá mama v mene maloletej - vtedy nie je žiadna lehota, ak je navrhovateľ maloletá.
Nič iné. Takže ja osobne by som konfrontovala ostrejšie tú akože priateľku, prečo nechce vec riešiť
@vroni prečo debil? Je to jeho dieťa - cítil sa podvedený, okradnutý. Osobne do toho nevidím a ani ma to nejako nezaujímalo, riešil to s právnikom - jemu niekto povedal, že ak preukáže, že mali vzťah a stýkali sa intímne aspoň prebehne súdne konanie - jasné, že nie. Ale nádej umiera posledná.
@labut25 akurát že ona môže tvrdiť, že "nechcela ho ako darcu" že trebárs u nej slo o poblaznenie, alebo o zúfalstvo, keď mali napríklad krízu s manželom, tak si s ním začala, alebo že ho tiež milovala, ale potom predsa len s rozhodla ostať s manželom, že si to vysvetlili a rozhodli sa ostať spolu atď.
Ťažko tam bude jej dokázať, že mala úmysel len od neho získať spermie a otehotnieť. Určite mu nepovedala do očí ze "len mi urobíš dieťa a chod si po svojom"
A to isté mohla aj urobiť autorovi ta "priateľka". Proste áno,oklamať ho, ale to veľmi ťažko jej dokáže. Stále môže tvrdiť, že "vtedy ho ľúbila, ale ze potom sa už to zmenilo"
@jaskolka Tiež pravda. Ale o uvedenie do omylu išlo, nemusí byť úmysel. Už len z finančného hľadiska napr... Toľko párov sa snaží mať dieťa a idú normal cestou umelého oplodnenia, to je finančne náročné a aj časovo, tie vyšetrenia, ktoré podstupujú, po lekároch behať, nie všetko je hradené poisťovňou atď....niektoré páry si to zľahčujú proste a tam je ten podvod. Aspoň podľa mňa
@labut25, toto si teoreticky viem predstaviť. Ale ani pozitívny rozsudok by ho právne neucinil otcom. A náhrada škody by tiež bola dosť ťažko vycislitelna.
@alenah31, pretože ak nechcel byť podvedeny, nemal liezť do postele s vydatou ženou. Smola. To je ako keby zlodej zaloval okradnuteho, že nič nemal doma, tak načo nechal otvorené dvere. Aj keby ich intímne zblíženie filmovala statna televízia pod dohľadom notára, nemá šancu na uznanie otcovstva ak matka alebo jej manžel nechcú. Proste no way.
No a nedá sa to riešiť cez otca? Keď píšeš, že on je lenivý? Ísť za ním.uz s papiermi, nech to podpíše a ty ich pošleš na súd zaňho.
@danka2009 jej manžel musí požiadať o zapretie otcovstva, ak teda naozaj nie je biologicky otec dieťaťa. Otázka je: vie že nie je otcom dieťaťa?
Prepáč, ale posral si to poriadne.