Ahojte 🙂
Ak chcem otca dieťaťa napísať do rodného listu stým že nebude mať jeho priezvisko, potrebujem mať ajtak ten súhlas o otcovstve ?
@diana304 ak chces zapísať otcovstvo tak musí ale čo viem z vlastné skúsenosti ak nechceš aby malo dieťa jeho meno aj stým musí súhlasiť inak bude mať jeho meno už podľa zákona
@kristina1001 Podľa akého zákona má dieťa nevydatej matky priezvisko po otcovi? Kde ste študovali právo? 😂
@heleninamama ja som právo neštudovala tak mi to bolo povedané žiaľ musí stým otec dieťaťa súhlasiť pokiaľ bude vedený ako otec
@kristina1001 na marrike musia s tým súhlasít obaja. Musia sa dohodnúť. Ak muž odmieta podpísať súhlasné vyhlásenie o otcovstve hoci len kvôli priezvisku, dieťa otca v rodnom liste mať nebude, meno bude mať matkine a ona sa potom obráti na súd. Oznaci otca, ak ten poprie, budú testy a hotovo. A meno po matke sa nemá prečo meniť, ostáva matkine.
@ukulela ja hovorím o Tom ak je otec už priznaný tak vtedy musí súhlasiť aj on stým že nebudem mať jeho priezvisko tak ako hovoríte ja sa znikim nehadam len som podala moju informáciu ďalej
@kristina1001 uznanie otcovstve a súhlasné vyhlásenie o priezvisku sa píše naraz. Ináč, ja mám pocit, že meno môže určite aj súd.... mohol by sa tu vyjadriť nejaký právnik....
@ukulela dobre ja niesom stych čo sa z niekym hada ja som povedala to čo bolo povedané mne osobne keď som bola s partnerom vybavovať otcovstvo a keď sme vypisovali kolónku priezviska tak som sa opýtala keby chcem svoje priezvisko či sa to dá pani nám povedala iba ak bude súhlasiť aj otec dieťaťa to bola len otázka a tam aj skončila
@kristina1001 mylis sa takto to vobec nie je.Otez zapisany v rl,priezvisko po matke je uplne v poriadku.Aj ja to tak mam pri dcerke
Dobre, ďakujem za radu 🙂 pôjdem zajtra na tú matriku aj snim, snáď bude súhlasiť nakoniec ....mne ide iba o výživné na malé a svätý pokoj od neho 😀
Ak chceš zapísať otcami do RL, musi to on podpísať na matrike, bez jeho súhlasu ho tam nezapisu, ak nie ste zosobášení.