Zápis na list vlastníctva

tinatitti
27. aug 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať báb, ktoré robia v bankovníctve. S partnerom plánujeme kúpiť dom. Dom má hodnotu 140 tis EUR. Partner berie naň hypotéku v hodnote 100 tis. Zvyšných 40 doplácam ja v hotovosti. Moja otazka: môžme na liste vlastníctva k predmetnej nehnuteľnosti figurovať obaja v podiele 50:50, aj keď je predmetom záložného práva voči babke? Súhlas dávame obaja. Rieši banka vlastnícky podiel?

sally001
27. aug 2021

@tinatitti myslim ze nie a uver budete splacat spolu?

lucik194
27. aug 2021

@sally001 jasnacka ze mozete, je to vasa dohoda nie banky, lenze ked ste partneri budes spoludlznikom? rucitelom na hypo?
my sme tak s partnerom, hypo na neho, ja som rucitel, byt mame kazdy polovicu

qetka
27. aug 2021

dnes uz by to malo byt Ok. Kedysi s tym mohol byt problem - muz ked kupoval byt tak musel mat ten podiel, na ktory si bral hypo pisany na seba.
Teraz to mame tak, ze muz je dlznik, ja spoludlznik, rucime domom, ktory je pisany iba na mna, kedze som ho kupila pred manzelstvom, za peniaze z hypo sme dom dokoncili a kupili sme spolu dalsi byt, vyplatili sme muzovu a moju povodnu hypoteku. 😂🤣😂🤣 Takze je to asi fakt jedno, rozhoducuja je hodnota majetku, ktorym rucite.

mimiqa
27. aug 2021

Jasne da sa 💪

tinatitti
autor
27. aug 2021

@lucik194 ja nie som ani spoludlznik, ani ručiteľ. Donedávna som bola na MD, takže ešte nemám potrebnú bonitu

tinatitti
autor
27. aug 2021

@sally001 jasne, ze ho budeme splácať spolu

sasa1310
28. aug 2021

@tinatitti v takomto prípade nerozumiem prečo sa najskôr nezoberiete a nežijete normálne ako rodina a nemusíš riešiť žiadne majetky, že kto bude mať koľko atď. obzvlášť, keď už dieťa máte. Lebo takto podľa správnosti by si mala mať 1/3 a on 2/3

tinatitti
autor
28. aug 2021

@sasa1310 pretože by mu do nákladov rátali aj mňa a 2 deti. A tým pádom by mu nevyšiel taky úver. Ja nemôžem byť ako spoludlznik ani ako ručiteľ. Nemám dostatočnú bonitu. Sobáš budeme riešiť až po kúpe domu. Zvažovali sme aj tu alternatívu, že sa vezmeme pred podpisom kúpnej zmluvy (po schválení úveru), ale obávam sa, že by to mohla banka brat ako porušenie úverových podmienok.

simca06022011
28. aug 2021

Podla mna sa treba opýtať v banke, a dostaneš najpresnejšiu odpoved. Viem si totiz predstavit ze budu ziadat aby jeho podiel bol do vysky uveru, plus kazde bremeno preveruju podrobne a hodnotia individualne. Aj tak ako spoluvlastnik budes urcite podpisovat suhlas nejaky so zaloznym pravom atd, cize mozu to brat tak ze s uverom suhlasis, ale napr. Na tvoju polku nemozu siahnuť ak nebude splacat alebo mozu mat nejaky iny sposob... Riesila som iba nekomplikovanu verziu ze sme brali uver dvaja a nehnutelnost je na polovicu.

angel993
28. aug 2021

@tinatitti ak budete na kúpnej zmluve obaja, tak aj na liste vlastníctva budete obaja. Ty dáš banke súhlas so založením nehnuteľnosti.

angel993
28. aug 2021

@tinatitti my sme sa zobrali po podpise kúpnej zmluvy a po podpísaní úverovej zmluvy. Po svadbe sme ešte podpisovali dodatok k úverovej zmluve. Nikto v banke neriešil že mám iné priezvisko, dodatok som podpisovala priezviskom za slobodna.