Zápis do spoluvlastníctva bytu

1. nov 2021

Ahojte. Chcem maminu zapísať do spoluvlastníctva bytu, môžte mi prosím poradiť kde mam ísť a ako sa to robí? Ci sa za to niečo platí a ak áno koľko? Chcem aby bola spolumajiteľkou bytu, veľmi mi pomohla tým, že mi požičala nemalé peniaze, tak sa jej chcem takto odvdaciť. A momentálne bývame v tom byť spolu tak chcem aby to bolo naše spoločné. Určite a to bude musieť zapísať aj do katastra a vlastne zmluvu ktorú mam teraz len so mnou sa bude musieť zničiť a bude nová. Neviem ako a kde a ci sa za to platí a ci treba ísť k notárovi. Ďakujem

dejna_
1. nov 2021

Myslím že sa to dá len darovacou zmluvou ..prípadne môžete dať zápis do katastra s doživotným právom bývania ..

prasiatko30
1. nov 2021

Ono pokial si jedinacik nemas problem len ak mas surodencov tak treba rozmyslat nad tym, ze ak sa tvojej mame nieco stane tak darujes cast tvojho bytu aj tvojim surodencom. Inaksie - porad sa s pravnikom a on by ti mal vsetko vysvetlit

autor
1. nov 2021

@prasiatko30 som jedináčik takže sa nebojím ničoho 🙂

@dejna_ aha ďakujem veľmi pekne

petamich
1. nov 2021

@dejna_ ak maju ten byt na hypoteku, tak pravo dozitia im nezapisu ale to len spominam, kedze autorka nepise ako to je 🙂

h2
1. nov 2021

Nerob to. Ak tam mama s Tebou býva, nič nezíska tým, že bude oficiálna spoluvlastníčka. Akurát si skomplikuješ život pri dedičskom konaní. Ak sa chceš mame odvďačiť, zober ju radšej niekam na dovolenku.

prasiatko30
1. nov 2021

@h2 asiby bol lepsi napad jej tie peniaze vratit a nech si ich mama uzije alebo ma na horsie casy

h2
1. nov 2021

@prasiatko30 Zrejme autorka myslela niečo viac, než vrátiť peniaze. Vrátiť požičané je samozrejmosť. V prípade, že jej mama tie peniaze nepožičala, ale darovala, možno autorka nemá toľko, aby jej to vrátila.

autor
2. nov 2021

Samozrejme ze nemám peniaze aby som jej ich vrátila, a tiež mi nepozicala malú sumu... A mama je so mnou rada a a ja sa rada o ňu postarám a chcem aby bola so mnou.

autor
2. nov 2021

Moja mama nechce bývat tam kde bývalá tak takto bývame spolu a koli aj rodinným problémom je to lepšie. Ale Dkaujem za rady

vamajka
2. nov 2021

Nerob to, mamu mas rada, nikdy by si jej neublizila napr. vyhodenim na ulicu a pod. No co ked sa raz tvoja mama este vyda a nebodaj sa jej nieco stane budes sa o byt delit s vdovcom po mame? Mysli aj na taketo veci i ked sa ti zdaju nerealne.

autor
2. nov 2021

@vamajka a ako by mal on na to nárok? Véd to nadobudla pred manželstvom.. A som si vedomá toho ze matke to tak ani rýchlo nevyplatím všetko

h2
2. nov 2021

Toto si strašne veľa ľudí mýli. Ak zomrie jeden z manželov, ten druhý po ňom dedí jeho majetok, bez ohľadu na to, kedy ho kto z nich nadobudol. Lebo to je dedičstvo po zomrelom. Niečom úplne iné je delenie majetku pri rozvode, ak obaja žijú. Čiže, ak by sa Tvoja mama vydala a potom rozviedla, nový manžel by na byt nemal nárok. Ale ak by mama, nedajbože, zomrela, ako vydatá, dedíš po nej Ty a jej manžel rovným dielom.
Jasné, že mama sa zrejme nechystá vydávať, ale aj tak nevidím zmysel, aby si na ňu niečo prepisovala, mala s tým výdavky (notár, poplatky na katastri...) a po maminej smrti zase ešte raz to riešiť a zase platiť. Načo?

dejna_
2. nov 2021

Daj jej doživotné právo bývania a máš to vyriešené ..dediť budeš len ty a ona môže bývať

vamajka
3. nov 2021

To nevadi, ze to nadobudla pred manzelstvom ak by nedajboh zomrela polovicu dedi manzel a polovicu ty. Presne ako napisala h2 vyssie