Zápis do LV - manželka

smejo955
23. nov 2024

Ahojte, mám na Vás takú otázočku alebo skôr by som chcela diskutovať a poradiť ohľadne LV. S manželom staviame dom, avšak pozemok na ktorom staviame dostal darovacou zmluvou ešte pred našou svadbou. Začali sme stavať už po svadbe ,najskôr z vlastných zdrojov a potom sme šli do banky s požiadali o hypotéku ,kde je žiadateľ manžel a ja som spoludlžník. Avšak na LV figuruje len manžel, podiel 1/1. Otázka teda znie...nemala by som na LV figurovať taktiež aj ja? Viem, že ak by náhodou prišlo k rozvodu ( čo verím že nepríde ) dom by už spadal do BSM pretože sme ho stavali po svadbe, ale ..... na LV niesom vedená, nebol by žiaden problém pri prípadnom rozvode a delení majetku? Ďakujem za všetky vaše rady 🙂

mamina7070
23. nov 2024

a si si ista ze je v BSM?

v pripade rozvodu mas narok namoolovicu splatok hypoteky pocas trvania manzelstva a nie na dom

smejo955
autor
23. nov 2024

@mamina7070 ano som si istá že dom už spadá do BSM, pretože sme ho začali stavať ako manželia napriek tomu že na LV nefigurujem

mamina7070
23. nov 2024

@smejo955 no tak si taka ista nebud ak nie si na LV tak nie si vlastnickou 😉

aj ked si na uverovej zmluve to je irelevantne, vlastnikom je len tvoj muz

smejo955
autor
23. nov 2024

@mamina7070 však to viem, ale viem aj to že pokiaľ sme to už realizovali po svadbe tak to spadá do BSM

mamina7070
23. nov 2024

@smejo955 nemusi spadat mas velmi zle info,
ak by to bolo v bsm tak je to na LV uvedene a ste tam obaja

smejo955
autor
23. nov 2024

@mamina7070 cize pokiaľ ma neuvedie na LV nemám nárok na dom? Kde som aj ja investovala?

mamina7070
23. nov 2024

@smejo955 mas nejaku zmluvu doklad vies preukazat ze si investovala do toho domu ?
inak manzel ta vie dat dopisat do LV len otazka je ci chce

ibrunova
23. nov 2024

Nie si vlastník, ak by to bolo v BSM, bolo by to tam uvedené, taktiež tvoje meno.

smejo955
autor
23. nov 2024

@mamina7070 zmluvu? Akú? Však to je normálne že pomáham dokupovať potrebné veci k stavbe ak to je potrebné.. a na hypo úverovej zmluve som vedená aj ja

smejo955
autor
23. nov 2024

@ibrunova čiže v prípade rozvodu nemám nárok na dom?

smejo955
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smejo955
autor
23. nov 2024

@ibrunova ja sa už v tom nejak začínam strácať.. strašne rozdielne názory sú ohľadne tohto ... čítala som už názor aj taky, že pokiaľ to bolo realizované už počas manželstva tak to spadá do BSM

petamich
23. nov 2024

mali by ste byt na LV 1/2 kazdy ak by to spadalo do BSM, v tomto pripade nie si na LV nie si vlastnik

ak nie si na LV tak nemas narok na polovicu nehnutelnosti, len na polovicu splatok hypoteky zaplatenych pocas manzelstva

treba to dat urychlene do poriadku, velmi zaujimave, ze figurujes na hypoteke ale nie na LV 🤷‍♀️

ibrunova
23. nov 2024

@smejo955 nárok na polovicu sumy zo zaplatenej hypo.. Manžel čuší?

smejo955
autor
23. nov 2024

@ibrunova no manžel sa ohľadne toho nejak nevyjadruje, boli už slová z jeho strany že po svadbe ma dopíše, avšak svadba bola 2022 a doteraz nič ...

tiezjedna
23. nov 2024

@smejo955 ak nie si uvedená na LV, tak nárok na dom nemáš.

smejo955
autor
23. nov 2024

@petamich veľmi zaujímavé že figurujem na hypotéke a na LV nie? Prosím vysvetlite ?

mamina7070
23. nov 2024

@smejo955 vsetci ti pisu rovnako len ty si ides svoje 😉

kym ta nedopise manzel na LV nemas narok na dom

petamich
23. nov 2024

ako presne by som to ja mohla vysvetlit? manzela sa treba pytat

v akej faze stavby ste ziadali hypoteku?

eternity24
23. nov 2024

@smejo955 nerozumiem prečo čítaš rôzne názory. Sú ti tak akurát na jedno… Dohodni si konzultáciu u právnika a vies na čom si. Efektívnejšie, ako citat názory na MK a určite aj relevantnejšie.

pe_mi
23. nov 2024

@smejo955 aj my to máme tak isto.manzel darovacou zmluvou pozemok,staviame už spolu ako manželia,na LV nie som a na hypo som spoludlznik

smejo955
autor
23. nov 2024

@mamina7070 ano viem že mi všetci píšu to isté... som z toho zmätená pretože na viacerých fórach som čítala rôzne názory

gabrielkaa
23. nov 2024

@smejo955 myslím, že máš nárok na dom ak bol nadobudnutý už počas manželstva. Tam ide všetko na polovicu kontaktuj právnika .

koniarova
23. nov 2024

Napíš do skupiny Právne poradenstvo.

mamina7070
23. nov 2024

@smejo955 spoludlznik a vlastnik nemusia byt tie iste osoby

napr ked zalozite rodicovsky dom tak hypoteka je na maldych a dom na rodicov
to je uplne v pohode

v slratke ty mas dlh a on dom

gabrielkaa
23. nov 2024

Podľa § 143 OZ, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných darom.

petamich
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smejo955
autor
23. nov 2024

@gabrielkaa tak takto isto sok to vedela aj ja .. preto som chcela vedieť názory druhych a teraz vidím že som mala pravdu. Ďakujem za paragraf

januli215
23. nov 2024

My sme to tiež riešili. Manžel ti môže darovacou zmluvou darovať polovicu domu. Potom budeš zapísaná aj v LV podielom 1/2.

gabrielkaa
23. nov 2024

Keby to bolo inak, tak by si to manžel mohol z vašich spoločných peňazí kupovať čo chcel napísať si to na svoje meno a potom by to bolo iba jeho. Riadny nezmysel

petamich
23. nov 2024

Poradila by som sa z pravnikom, ak ste nehnutelnost nadobudali spolu pocas manzelstva a navyse figurujes ako spoludlznik, mala by si byt zapisana na LV.