Ahojte, je tu prosím kočka čo sa vyzná, resp.robí/robila v Soc.poisťovni?
Ide o to, že 27.7. som sa prihlásila na DNP kvôli materskej. 3.8. som o bábo prišla, tak som tu neplatila keďže by to bolo pre mňa zbytočne. Tak mi v soc.poisťovni bolo povedané, že ak dva mesiace po sebe nezaplatim, tak sa to automaticky zruší a nebude žiadny nedoplatok. Tak som teda nechala tak, nič neplatila ani nepodávala odhlášku. Teraz mi prišla výzva že za júl nie je zaplatené a mám to uhradiť do 10dni, v prípade neuhradenia penále a bla bla bla. Tak som išla na poisťovnu s tým že prečo mi prišla tá výzva už po prvom mesiaci. Tam mi povedali, že to platiť nemám, že oni majú len nariadenie že maju posielať tieto výzvy o nedoplatkoch. Povedali mi to v dvoch mestách na sociálke že to teda platit nemám, a po dvoch mesiacoch sa to v systéme automaticky odhlasi. Maju to aj na stránke socpoist že po dvoch mesiacoch neplatenia sa to ruší. No v zákone, ktorý je spomenutý v tej výzve je napisane že poistenie zaniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci za ktorý ZAPLATENE BOLO. Toto ma teraz metie, že či to teda nemusím zaplatiť (je to dosť peňazí a zbytočne keďže som o bábo prišla), keďže som to nezaplatila ešte ani raz. Že či sa tie mesiace neplatenia vzťahujú hneď od začiatku, alebo musím aspoň raz zaplatiť a až potom sa to po dvoch mesiacoch neplatenia zruší. Dve nezávislé od seba pracovníčky mi povedali aby som to neplatila. A tá čo to vybavuje si poznačila že ma nemá postupovať ďalej. Že keď prejdú tie dva mesiace neplatenia potom pošlu oznámenie o zániku poistenia. Tak či mi tie pracovníčky povedali spravne a je to len v zákone tak neštastne napísané. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne, že čo vlastne chcem. Lebo z toho už mám nervy. Ďakujem 🙏
@hazelgracegus no veď to som aj dnes si pýtala či mi to môžu dať písomne že to nemám platiť, a ona že nie, že nech sa nebojím, to mi zanikne 😡
@hazelgracegus áno, šak asi to tak urobím, len už budem za tela, že im neverím, dva razy som tam bola sa informovat, a ešte im aj písať zas to isté. No ak mi tu nikto nebude vedieť odpovedať, tak napíšem, čo už.
@hazelgracegus a ďakujem ❤️
@vandica tela netela...pisomne vyziadat...ked sa budes sudit ...musis mat dokaz...pre sud co nie je na papieri...neexistuje....
Pohladavky sa v dnsnej dobe postupuju 3 strane...