Zanedbanie zdravotnej starostlivosti v DSS

jomaha
18. mar 2021

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť, ako by som mohla poslať kontrolu pre zanedbanie zdravotnej starostlivosti v DSS .
Mám veľmi zlú skúsenosť s jednou DSS a chcela by som, aby sa na "milú" pani majiteľku niekto "pozrel". Nikto si nezaslúži zlý prístup a vôbec nie naši rodičia, ktorých im zveríme ako dar a nie ako odpad.
Nechcem súdnu cestu, len prešetriť situáciu a dostať vyrozumenie. Možno tak pomôžem iným, ktorí tam nastúpia po mojej maminke.
ĎAKUJEM Jožka

hailey1
18. mar 2021

@jomaha netusim ako, len som sa pobavila na tom, ze davate rodicov ako “dar” 😂 to je ako keby rodicia povedali, ze dieta davaju do decaku ako dar

mogaa
18. mar 2021

@jomaha nič ti nebráni mamu odtiaľ zobrať alebo ju dať do inej DSS....ale myslím že v súčasnej situácii tá starostlivosť je poslabšia všade, personál robí len nevyhnutné úkony kedy je v kontakte s klientmi hlavne ak tam majú pozitívne prípady....rovnaká situácia je aj v nemocniciach....okrem toho bude to tvrdenie teba ktorá nie si v zariadení prítomná voči opatrovateľkám, sestrám, lekárke ktoré sú s klientmi denne

birika
18. mar 2021

treba kontaktovat zriadovatela

mimka11111
18. mar 2021

No nech ma tu ukamenuje,kto chce,ale hambila by som sa ako pes,keby som dala rodičov do DSS....nech je situácia akákoľvek

felicita027
18. mar 2021

@jomaha a čo tak kontaktovať mediátora?

adula12
18. mar 2021

@mimka11111 nie kazdy vie vyzit z 320e opatrovatelskeho ked mas len hypoteku 300e mesacne 😉

prasiatko30
18. mar 2021

@mimka11111 Aj ked by to znamenalo ze si mas vybrat medzi tvojou rodinou a tvojimi rodicmi? - nie kazdy si moze zobrat nevladneho cloveka, ktorý potrebuje 24h/7dni v tyzdni starostlivost - polohovanie, krmenie sondou, odsavanie prebalovanie a moct byt pri svojej rodiny - nehovor hop kym ti nepreskoci.

mimka11111
18. mar 2021

@prasiatko30 mne nemusíš hovoriť o čom to je, ja som svojich rodičov už žiaľ doopatrovala...

prasiatko30
18. mar 2021

@mimka11111 ale byvali ste v tom istom meste alebo bola moznost aby sa prestahovali k tebe alebo ty ku nim - nemozes sudit pokial nevies co sa deje

janinah
18. mar 2021

@mimka11111 vieš ako to je....jedna mamka vychová niekolko detí,ale oni ju už potom dochovať nedokážu...lebo taká doba,práca,domácnosť....výhovorky...ak sa chce,tak sa dá...len ono sa veľakrát nechce....každý raz dostane odmenu za svoje skutky,ale my ľudia nebudeme nikoho súdiť,môžeme si len napísať náš názor....u nás opatruje sestra,za pomoci mojej,ak by ona nemohla,tak nastupujem ja a je mi jedno ako klesnem s príjmom,mamku mám len jednu...
autorka,zaujímalo by ma čo konkretne bolo zanedbané a či máš na to dôkazy

judar
18. mar 2021

Zverenie rodicov do dss ako dar a nie ako odpad?...v prvom rade si treba uvedomit ze za pojmom dar je ze dotycny si stym moze robit co chce kedze sa jedna o dar ....tym padom je to realne obtiaz a je to narovnako ako napriklad povedat o psovi ze ho zverim do utulku ako dar a nie odpad...hrozne nieco

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
18. mar 2021

@mogaa neviem či by mi taká odpoveď stačila.Takze môžu ludia ležať s dekubitami, s plnými plienkami, lebo Covid?Čo sú nevyhnutné úkony podať lieky a stravu?
@mimka11111 žial sú tisíce rodín, ktoré inak nemôžu.Nie každý môže dať výpoveď či má miesto a starať sa o seniora A často je starkym lepšie medzi svojimi vekovo, majú po ruke lekára, program.

nykkushka
18. mar 2021

@mimka11111 nie každí je takí "silní" ako vy 🤦‍♀️ klobúk dolu že ste to dokázali 😊
Naš prípad s babkou - bývalá cca 20km od nás, ok pre niekoho pohoda, ale zostala som na ňu ja s maminou. Jej dcéra žije v zahraničí, jej syn, môj ocino žiaľ v tom období tiež na 3m turnusy. A náš zivot spočíval v tom, že ja po nočnej som sadla za volant, isla s maminou k babke a vrátila som sa o 1-2 poobede a do ďalšej nočnej. Možno som slaboch ale vydržali sme to takto pol roka, babka sama usúdila, že jej je ťažko uz v takom veľkom dome samej bez dedka. Tak sme ju vzali do DSS, 3min cesty od nasich. Babka tam ožila, nasla si kamošky a spoločensky žila.
Dovolím si tvrdiť, že v dome by išla po roku za dedkom, takto s nami bola o 5r viac (možno pre niekoho malo, pre nas dosť) a nezomrela na samotu, ale na starobu.
Takže netreba odsudzovať ostatných, niekedy je DSS lepšia voľba 😉

elizabet173
18. mar 2021

@janinah doopatrovanie nie je len o znížení príjmu, ale stáva sa aj také, že človek je na to doopatrovanie úplne sám a sám má veľké zdravotné problémy, takže by ešte sám potreboval pomoc.

elizabet173
18. mar 2021

@mimka11111 ja som svojich rodičov tiež doopatrovala, ale poznám prípad rozvedeného muža, ktorý má súrodenca v zahraničí a behom týždňa ostali odkázaní na neho obaja rodičia. On sám čakal na vážnu operáciu. Nie vždy to ide a nie každý má rozvetvenú rodinu, ktorá pomôže, prípadne ju má na druhom konci sveta.

pavlovka
19. mar 2021

Kto nezažil, ten to nedokáže pochopiť. Pracovala som v DSS a tam človek vidí, koľko starostlivosti vyžaduju niektorí starí ľudia. V niektorých prípadoch , aj pri najlepšej vôli, nedokážeme im doma poskytnúť takú odbornú starostlivosť. Ale veľa záleží aj od konkrétneho DSS. Takže vôbec by som neodsudzovala ľudí, ktorí tam rodičov dajú. Už potom je to len na nich, či prídu navštíviť rodiča raz za týždeň, alebo mesiac.

zuvelyn
19. mar 2021

@mimka11111 nasa babka v DSS ozila lebo bola medzi rovesníkmi. U rodicov bola zatvorená medzi 4 stenami sama v izbe. Ja by som sa hanbila ako pes mat doma na starosti stareho cloveka, o ktoreho sa jednak clovek nevie plnohodnotne postarať ak chodí práce a ktory kvôli mojej hrdosti sam v dome/byte chradne ;)

mimka11111
19. mar 2021

@zuvelyn to,o čom píšeš ty, nemá so starostlivosťou nič spoločné 😉

mimka11111
19. mar 2021

@zuvelyn to,o čom píšeš ty, nemá so starostlivosťou nič spoločné

buba183
19. mar 2021

@jomaha v prvom rade dom zhrozená s ľudí čo tu píšu. Nikdy by som tam rodičov nedala 🤨. No môj ocino mal úraz. Ostal na posteli proste mimino. Mám 2male deti opatrujem Mamu. Takže neviem ako zvládnuť 24h opateru. Áno dala som do DDS najbližšie ku mne. Samozrejme voľné miesta sú len tie najdrahšie tak doplácala. Chodila som tam 2krat denne. A poviem vám záleží veľmi od ľudí. Tiež bol problém že nebol prezlečený, umytý. Chápem majú toho dosť ale stačilo povedať nestihla som . Pani do mňa skočila a bola veľmi nepríjemná. Takže viem o čom píšete. Držím vám len palce. A čo som tam odkukala. Opatera je lepšia keď niečo nosíte pre opatrovateľky 😉