Zamietnutý opatrovateľský príspevok

polrt
3. jan 2025

Idem sa tu poradit a poziadat o pomoc ak ste mali niekto nieco podobne.Zamietli my opatrovatelske na maminu i ked som v nalezoch mala -dementny syndrom Alzheimer ťažkeho stupňa ,afektivnu organicku poruchu,depresiu,inkontinenciu atd.Viem ze sa posudzuje jedna hlavna diagnoza ,lenze v nasom pripade v rozhodnuti sa venovali viac organickej poruche nie demencii.V nalezoch je napisane od neurologa i psychiatra ze stav trvaly ,nepriaznivy vyzaduje si opateru a dozor druhej osoby-tak preco to neberu do uvahy.Idem sa samozrejme odvolat ,popripade ak ani tam neuspejeme mozem este sudnou cestou?Poradte my prosim,za kazdu radu budem zo ❤️ vdačna 🙏🙏🙏

simoncik
3. jan 2025

Aky stupen jej dali

polrt
autor
3. jan 2025

@simoncik 4.stupen dostala /opatrovatelske viem ze davaju na 5.az 6 stupen

vierka82
3. jan 2025

@polrt ja som žiadala opatrovateľský na svokra. Žiadala som tuším trikrát. Vždy som sa odvolala
Odvolanie poslali do bratislavy.tam rozhodli že mám pravdu avšak tu v Trenčíne mi odpísali že to akceptujú ale aj tak si myslia že mi príspevok nepatrí
A na záver mi povedali že sa môžem súdiť ale bude sa to ťahať.tak som sa na to vy....a

vierka82
3. jan 2025

@polrt a ešte dodám že mal stupeň odkázanosti 6

polrt
autor
3. jan 2025

@vierka82 tak neviem ci som to pochopila spravne🤔
Cize ste sa odvolala a Bratislava to schvalila ale i tak ste opatrovatelske nedostala v mieste bydliska vam to znovu zamietli?Ved to nemozu ak Bratislava schvali je to predsa zakonom stanovene nie ??

vierka82
3. jan 2025

@polrt presne tak to bolo. Bratislava napísala že Trenčín rozhodol protiprávne
Ja som bola spokojná že teda ten príspevok budem mať. Čakala som na dopis. A v dopíše bolo napísané že akceptujú rozhodnutie Bratislavy ale aj napriek tomu si myslia že mi to nepatrí (príspevok)

vierka82
3. jan 2025

@polrt keď sa to stalo druhý raz (to odvolanie) tak som tam telefonovala a povedala mi to že sa môžem súdiť. A vybavená vec. A ešte mi povedali jednu perličky. Že keď nezvladam starostlivosť o neho tak ho mám dať do domova dôchodcov čo som úplne nexhapala Svokor vlani vo februári zomrel tak už je to bezpredmetne. Zomrel doma s nami

polrt
autor
3. jan 2025

@vierka82 no ja teda žasnem ,čo je toto za špinavosť.Ustredie Bratislave schvali a oni to i tak zamietnu to nema logiku.Ved oni by mali rozhodnutie akceptovat a nie sa k tomu vyjadrovat ci vam to chodi alebo nie.Na grc.Najednoduchsie sa povie dajte do domova ak sa neviete sama postarat,Prajem uprimnu sustrast a dakujem za skusenosti .

muchotrafka298
3. jan 2025

@polrt ano ked nesuhlasis, mozes sa sudit. Bude sa to tahat roky a teba to bude stat peniaze a nevysudis nic. Je tu k tejto teme kvantum prispevkov, ze k akym stavom a diagnozam boli opatrovatelske prispevky zamietnute.

polrt
autor
3. jan 2025

@muchotrafka298 mozno ale aby clovek sa nevedel dovolat spravodlivosti,ak treba dam to i zmedializovat.Nic v zlom,su viaceri co poberaju opatrovatelske ci invalidne davky len tak ,a v skutocnosti im nic nieje.

muchotrafka298
3. jan 2025

@polrt v tomto state sa nedovolas ziadnej spravodlivosti a na sudoch uz vobec nie. Sudit sa je draha zalezitost s neistym vysledkom. Pises, ze Ti zamietli opatrovanie, kde bol urceny stupen 4. Viacero prispevkov je tu a tiez poznam aj osobne take pripady, ze boli zamietnute pri stupni odkazanosti 6. Pokial poznas niekoho, kto pobera prispevky neopravnene, mozes ho nahlasit.

fidorka7
3. jan 2025

@vierka82 tak tomu celkom neverím, veď nech si myslia čo chcú, ale sama píšeš, že v liste uviedli že to AKCEPTUJÚ, to znamená že hoc nechtiac, musia ti príspevok byplatiť. Z akého dôvodu si toďalej neriešila?

polrt
autor
3. jan 2025

@muchotrafka298 ja uz fakt tomu nechapem ,ako mozu pri stupni odkazanosti 6.zamietnut opatrovatelske ? Ved 5 -6 stupen je na opatrovanie

vierka82
3. jan 2025

@fidorka7 pretože v liste bolo že mi príspevok nedajú telefonicky mi povedali že keď to nezvládam mám ho dať do domova dôchodcov
To že mi nepriznali príspevok a nepáči sa mi to na to mi odporučili že sa môžem súdiť ale že sa to bude aj tak vliect.
V robote mi kolegyňa spomínala prípad kedy to na súd dali. V priebehu procesu ten človek umrel. Proces sa zastavil a dovi dopo
Ja som naozaj nemala chuť sa súdiť. Máme 5deti a plus som sa starala o neho (umrel keď mal90rokov)
Je mi to úplne jedno či mi niekto verí alebo nie ale bolo to presne takto

fidorka7
3. jan 2025

@polrt ni niečo tu celkom nesedí

simoncik
3. jan 2025

@polrt odvolaj sa.ma dost vysoky stupen schvaleny este takze by to mohlo prejst po odvolani.popisat aku opateru potrebuje,ako na tom je.aj ja aom to takto mala.

vierka82
3. jan 2025

@fidorka7 ach vedela by som rozprávať
Keď ti niečo nesedí znamená že žiješ v sladkej nevedomosť i a ešte si to nezažila.
Tiež som si to najskôr myslela kým som to neprežila. Aj som si myslela že keď je človeku zle tak ho zoberú do nemocnice a liečia ho (no keďže svokor mal 90rokov každý sa na neho zvysoka vy...l odpoveď na všetko bola čo by ste chceli veď už má veľa rokov)
Keďže som zdravotná sestra tak som mu vedela aspon trochu pomôcť.
Takisto som si myslela že keďže sme chodili každého pol roka geriatrické že budeme chodiť aj po tom čo dostal podľa doktorov epileptický záchvat (podľa mňa mozgovú príhodu) keďže ostal ležať doktorka povedala že takýchto pacientov ona vidieť nechce a že to mám riešiť cestou obvodného lekára
Takisto som si myslela že keď je niekto inkontinentny predpíše mu geriatrické v pohode plienky a nie že ma bude presviedčať že to ona nie a že musím ísť inde
Ako som povedala vedela by som rozprávať
Sama sebe sa čudujem že som to s piatimi deťmi dala avšak chcela som urobiť radosť mužovi (umrela mu Mama a nechcela som aby vzápätí aj otec)
Povedala som len svoju skúsenosť
Viac sa k tomu vyjadrovať nebudem
Kto chce verí a kto neverí tak si to možno niekedy prežije na vlastnej koži a potom uveri

polrt
autor
3. jan 2025

@simoncik ja uz sama neviem co do odvolania napisat,zda sa my to ako otrepane to iste dookola -ved je to cierne na bielom ze sa sama o seba nevie postarat,potrebuje moju pomoc vo vsetkom -ako vyzliekanie,obliekanie ,celkovy kupel,pomoc pri sadnuti na toaletne kreslo,potrebuje asistenciu pri jedeni,pri navsteve lekarov potrebuje sprievod,lieky tiez davam ja ,ani nevie ake uziva.o celu domacnost sa staram ja ,ci varenie,upratovanie,nakupy,posta jednoducho vset.ko .co tam este napisat ???

simoncik
3. jan 2025

@polrt vsetko polopate.ono su velmi dolezite lekarske spravy co tam je.a to co napise asisent.niekedy ani lekarske spravy nestacia,ak napise asistent ze si sama umyje zuby,alebo rannu hygienu urobi sama.tam su dost dolezite tie body v tabulke.a nie kazda diagnoza ma narok na opatrovanie.opatrovanie je hlavne o tom co zvladne alebo nezvladne sama.takz ejednoducho vlastnymi slovami popiste ze potrebuje vasu pomoc vo vsetkom.lekari,varite,doprevadzate ju k lekarom,upratujete a hlavbe ze ju kupete,umyvate a asistujete pri hygiene.je to tazke.niektore diagnozy prejdu hned a pri inych sa musite pravdy domahat a aj tak je otazne ci uspejete.je to n hlavu.ujo ma parkinsona tazkeho stupna ten presiel po odvolani.to uz by ma totalne nasrali ak by nie.no a teta co je na kysliku,co bola uplne na mna odkazana co sa tiez sama neumyla,akurat ze sa sama najedla,bola schopna si pichnut sama inzulin,ist sama na wc aj to z pomocou aby nespadla,co dychat ani na kysliku nevedela a ta 2 stupwn.cele na hlavu.tak drzim prsty,aby ste uspely

polrt
autor
3. jan 2025

@simoncik dakujem pekne za radu ❤️❤️❤️

fidorka7
3. jan 2025

@polrt môžeš ešte požiadať, aby ju v rámci odvolacieho konanie posudkový lekár osobne vyšetril - ono niekedy skutočnosť je iná, než diagnóza na papieri

fidorka7
3. jan 2025

@vierka82 prepáč ale na posudkovom oddelení som robila 10 rokov takže mne nehovor o sladkej nevedomosti.
Neverím Ti, že ti prišiel list z Bratislavy, kde potvrdili že prvostupňový orgán pochybil /teda dostali ste komplexný posudok s odkázanosťou na opatrovanie/ a zároveň Vám prvostupňový orgán napísal list, že to AKCEPTUJE, ale myslí si že Vám to nepatrí. Toto proste nie... ak niečo akceptujú, tak len na základe toho že s tým nie sú stotožnení, Vám nemôžu zamietnuť nárok, toto ma nepresvedčíš. Ten posudok odvolacieho orgánu je záväzný, tam nie je o čom polemizovať. Skôr si myslím, že ten dôvod nepriznania príspevku spočíval v niečom inom, nie v tom, že opatrovaný nesplnil stupeň odkázanosti a zdravotné kritérium. Ale tak to musíš vedieť už ty, čo bol dôvod, určite ten dôvod máte v rozhodnutí o nepriznaní príspevku na opatrovanie, uvedený len tu preboha nepíš tieto poviedky o tom, že dôvod je ten, že to akceptujú ale stále si myslia, že Vám to nepatrí...

polrt
autor
4. jan 2025

@fidorka7 myslim si ze posudkova doktorka co to posudzuje nazor nezmeni ani ak by ju videla.Totizto posudzuju ako chcu si myslim.I pri zamietnuti,im iste vadilo ,ze ked prisli spisat posudok na adresu,som prave nebola doma,odbehla som do lekarni cca na 5 minut viac to nebolo.Ked som z domu odchadzala ,mama bola v posteli povedala som jej ze hned pridem.Lenze ako som odisla,mama medzitym vysla na dvor motala sa tam iba v papuciach v decembri ,hrala sa s nasim psikom.Ked pes zbadal ze prislo nejake auto,pribehol k brane.A mama isla za nim,za branou boli uradnicky.Mama im samozrejme neotvorila,lebo bolo zamknute -pri demencii nikdy neviete kedy sa ten clovek z nicoho nic vyberie len tak von a zabludi.tak preto stale zamykam i ked som doma.Len cez oplotenie sa jej spytali ci som doma.Mama povedala ano i ked som nebola,ved chudera ani nevie pochopit velakrat otazku.Do spisu napisali ,ze ona im otvorila co neni pravda-a ze s nimi komunikovala co tiez pravda neni.Mama povedala iba jedno slovo ,a vosla do domu zlakla sa ich.No a potom som dosla akurat domov i ja.este my ani len nestihla uradnicka zavolat ze su u nas.Hlavna vec ze ma privitala s tym ci my volala mama,ze su u nas.Co mama s demenciou nevie vobec pouzivat ani mobil .Do lekarni som musela odbehnut nakolko bol piatok a mama potrebovala lieky.u nas v sobotu su lekarne zatvorene.Cele dni som doma pri mame a just ako keby naschval prisli ked som ozaj len odbehla na 5 minut.Myslite si ,ze i to bola chyba zamietnutia,le i to sa da pochopit ked musi clovek nieco vybavit .Ak odchadzam na dlhsie napr nakupy,posta je pri mame babka.teraz babka nemohla bola tiez u doktorky a mamu som si so sebou nebrala do lekarni nakolko je pn a vychadzky nema. Poradte da sa toto pochopit ci je im to na upsvr jedno....

polrt
autor
4. jan 2025

@simoncik ved praveze mama potrebuje moju pomoc naozaj vo vsetkom,sama neni schopna existencie nevie sa sama o seba postarat.dokonca musim pri nej i vecer spavat ,co sa boji tmy a samoty.velakrat sa zobudza s krikom ,musim ju potom tisit a ukludnovat .Je nepokojna ,velakrat mava zavraty uz som ju nasla padnutu na wc ,kde si buchla hlavu do skrinki.preto sa potom dalo predpisat toaletne kreslo,predsa je to jednoduchsie ked jej to kreslo iba posuniem na potrebu.Ja uz naozaj fakt neviem co do toho odvolania napisat,aby to posudili v nas prospech.Demencia tazky stupen ,organicka afektivna porucha,inkontinencia ,gonatrosis kolenneho klbu 3 stupen na operaciu oboch noch ,lenze operacia nepripada do uvahy za psychicky stav.som z toho zufala 🥲🥲🥲🥲

fidorka7
4. jan 2025

@polrt no ved práve preto osobne nech ju vidí lekár - on vie cielenými otázkami vyhodnotiť reáne jej orientačné schopnosti aj teda všetko čo s tým súvisí...

polrt
autor
4. jan 2025

@fidorka7 no lenze ja uz mamu neviem zobrat nikam ,uz ona odmieta ist po uradoch neni v takom stave preto som chcela i ked sa malo spisovat posudok nech pridu oni na adresu.a teraz pri odvolani sa tiez ju nikam nedostanem.Prosim vas poradte co mam do odvolania dat aby to uvazilo.ja uz naozaj neviem.som z toho zufala 🥲🥲🥲

polrt
autor
4. jan 2025

@fidorka7 mozem sa este spytat ze ak mam od psychiatricky v naleze napisane ze akt.stav pacientky sveci pre potrebu 24 hodinovej starostlivosti to im staci.Alebo my moze napisat odporucenie i obvodna doktorka o 24/7 starostlivosti ?

fidorka7
4. jan 2025

@polrt nech ti napiše aj obvodná a najmä teda v odvolaní poukáž na odborné lekárske závery

polrt
autor
4. jan 2025

@fidorka7 cize moze my napisat i obvodna ze potrebuje mama naozaj 24/7 starostlivost

fidorka7
6. jan 2025

@polrt môže, ale posudkový lekár sa aj tak rozhodne sám, preto ti píšem, aby ju videl