Založenie živnosti

natalia_r
25. máj 2022

Co to vsetko obnasa? Ist na zivnostensky urad a potom aj do zdravotnej aj socialnej?prvy rok sa neplati socialne ale zdravotne ano? Plati sa aj ked je osoba zaroven v TPP? Este aj na danovy urad? A na co som este zabudla?🙂 dakujem

lenicka298
25. máj 2022

@natalia_r ahoj, ano, zájdeš na živnostenský úrad, alebo ak máš občiansky s čipom, vieš si založiť živnosť aj elektronicky. Voľné živnosti su v tom prípade zadarmo. Živnostenský to oznámi aj daňovému úradu.
Socialnej poisťovni nemusiš nič oznamovať. A áno, prvy rok sa neplatí.
Zdravotná poisťovňa, tam sa nahlásiš ako SZČO. V prípade, že máš aj TPP tak sa výška preddavkov znižuje.
Na daňovom úrade ti bude treba poriešiť elektronickú komunikáciu 🙂 ak by si ešte niečo chcela vedieť, kľudne píš 😊

modryzrebec
25. máj 2022

Išlo to šikovno. Na živnostenskom odbore som to mal za pár minút založené. Nebolo treba nikam ísť. Len ja som to mal iba preto že zamestnávatel to vyžadoval, nechcel dávať pracovné zmluvy iba dohodárov a živnostníkov zamestnával. Tak sme boli dva roky a potom už začali aj na TPP tak som zrušil a tak isto záležitosť pár minút a nepotreboval som nič s čipom ani elektronicky. Všetko vybavila účtovníčka tie daňové atď.

natalia_r
autor
25. máj 2022

@lenicka298 dakujem krasne 🙂

kate_cs
24. sep 2022

@lenicka298 ahoj, prosím ťa, narazila som na túto diskusiu. Mám OP s čipom, ale k tomu treba aj tú čítačku, že? Ešte len si zháňam informácie, idem zakladať živnosť popri tom, ako som ešte na RD.

lenicka298
26. sep 2022

@kate_cs ahoj, ano, musis mat citacku kariet, a aktivovane podpisove certifikaty na OP.

kate_cs
26. sep 2022

@lenicka298 ďakujem. Ale ako som zistila, pre môj OP so starým čipom nejde vydať certifikáty, tak práve cestujem na úrad osobne to vybaviť.

lenicka298
26. sep 2022

@kate_cs ano ano, OP vydanym do 20.06.2021 uz nedaju certifikat, treba vymenit cely OP