Zákonník práce a staranie sa o deti

24. okt 2023

Ahojte. Má niekto vedomosť ako to funguje v zamestnaní v súlade so zákonom keď je matka/otec v zamestnaní a starajú sa o maloleté deti?
Hlavne mi ide o to, že ja aj muž robíme na smeny. Čiže kvôli deťom potrebujeme mať smeny opačné, muž robiť 4 zmenku nemôže (pracuje vo fabrike), lebo však nemal by kto byť s deťmi .. dá sa oprieť v zákone práce o niečo, že zamestnávateľ musí vyjsť trošku v ústrety rodičom maloletých detí?
Hlavne ide o to, dat vedieť včas keď sa robia smeny v rozpise a také veci. Na deti sme sami a sme odkázaní len na to aby sme mali opačné smeny v práci. Deti sú ešte malé dakujem

melanta
24. okt 2023

Zamestnávateľ je povinný vyjsť v ústrety, ak mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. Robíte v jednej firme? Ak áno, požiadajte písomne o to, aby vám smeny plánovali opačne z dôvodu starostlivosti o deti. Ak robíte každý inde, skús požiadať o jednosmenku, ak by ti to riešilo situáciu. Samozrejme, ako je písané vyššie, je povinný vyjsť v ústrety ale za podmienky, že má na to prevádzkové možnosti.

melanta
24. okt 2023

Ešte sa opýtam, už ste žiadali o nejakú zmenu alebo o niečo? Ak áno, o čo konkrétne ste žiadali a aké bolo stanovisko?

autor
24. okt 2023

@melanta ahoj veľmi pekne ďakujem za odpoveď áno, žiadali sme ale ústnou formou bolo vyhovené len teraz sa mužovi mení majster tak mám strach. Ešte som sa neopierala o zákon väčšinou stačilo aj u mňa v robote (nepracujeme v jednej firme) prísť za vedúcim a požiadať ho. Ja v robote problém nemám ale zase ak sa má mužovi každú chvíľu meniť rozpis čo sa zvykol a bez upozornenia, proste prišiel do roboty vo štvrtok a v pondelok už mal inak robiť ako bolo v pláne tak to robilo aj mne problémy s vedúcim .. preto som chcela sa oprieť o niečo v zákone aby to nerobili po prípade keď je na 3 smeny nech sa mu to nemení aby som si vedela aj ja naplánovať v práci smeny .. s predtým majstrom problém nebol ale od tohto nového neviem čo čakať 🫣

tosomja
24. okt 2023

Toto ma zaujíma. Od mája by som mala nastúpiť do práce, ale všade sa robí od 6-14, alebo potom do 18tej hod. Čo ani jedno ani druhé nemôžem, keďže som sama s deťmi. O čo sa oprieť, ako to riešiť? Nemá mi ich kto nosiť, ani vyberať do škôlky.

medda_beda
24. okt 2023

@tosomja Mne sa zdá, že ti ako slobodnej matke môžu upraviť pracovný čas.

jajojapo
24. okt 2023

@tosomja ako slobodná matka zo zákona ti musia umožniť iný prác čas.... Pripadne sa dohodni dobiť od 7:00 do 15:30.....u nás sa začína 5:45 a to som odmietla povedala ze škôlku otvárajú o 6tej že max na 7dmu môžem chodiť... Vyhoveli

tosomja
24. okt 2023

@medda_beda lenže ja nie som slobodná matka, som vydatá, manžel pracuje v zahraničí na turnusy.

medda_beda
24. okt 2023

@tosomja Tak mne sa zdá, že toto zamestnávateľa zaujímať nemusí.Aspoň u nás sa k tomu takto postavili, že zariaď sa ako vieš keď nemali ako kolegovia odniesť deti do škôlky.Kolegyňa mala výnimku ako slobodná matka.

Aj keď ja ako nematka s tým nesúhlasím.Nemôžu všetci pracovať od 8 do 16stej.Viem sa vžiť do tejto situácie.

melanta
24. okt 2023

@jajojapo musia ako musia, v podstate aj nemusia a budú dodržiavať zákon

@tosomja požiadaj písomne, zo zákona ak sa staráš o dieťa do 15 rokov, je povinný vyjsť ti v ústrety, ak mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. Čiže ak je prevádzka otvorená tak, aby si mohol vyjsť v ústrety. A ak má iných pracovníkov, ktorí budú robiť v tom čase, kedy ti nemôžeš/nechceš.

melanta
24. okt 2023

Každý robíte v inej firme a každý na smeny, to je veľmi ťažko nastaviť aj keď zamestnávateľ je ochotný. Písomne môžete žiadať o úpravu v zmysle §164 odstavec 2 Zákonníka práce, ale ako som uviedla a ako hovorí tento odstavec, zamestnávateľ je povinný vyjsť v ústrety ak mu nebránia prevádzkové dôvody. K zmenám smien, ktoré u tvojho muža nastávajú zrejme vychádzajú z toho, že ľudia sú PN, na dovolenke, čerpajú paragraf a to už je relevantný prevádzkový dôvod, prečo v ústrety vyjsť nemôže.