Zákaz fajčenia v prevádzkach

8. jan 2022

Neviete náhodou,či sa niečo takéto nerieši aj na Slovensku? Nemyslím celkovo zákaz fajčenia, iba tak v reštauráciách, baroch atď. Dosť by to pomohlo zamestnancom, ktorí nefajčia.
Myslím,že keď niekto ide do reštaurácie/baru, 2hodiny bez cigarety vydrží, prípadne vybehne von :/
No byť celý čas v zafajčenom prostredí, je pre nefajčiara naozaj zlé. Práca ma baví, no ako kolegovci si už hľadáme iné prostredie. Majiteľ odmieta zriadiť ani nejakú separaciu (nejakú fajciarsku časť).
Pred 2mi rokmi sa niečo riešilo, ale zamietlo sa to. Ak sa nemýlim v Rakúsku zakázali fajčenie v reštauráciách, fakt by bolo fajn to urobiť aj na Slovensku. Nemáte nejaké info?

emm_i
8. jan 2022

Ahoj, ja sa veľmi obávam, že na SK pri našom niekedy "skvelom" obyvateľstve a "vyspelosti" by toto narazilo na odpor. :( Tiež nemám nič proti fajčiarom. Ale na SK kým sa niečo také zrealizuje, tak to budem mať možno 50 rokov :D :D
Ale áno, súhlasím, bolo by to fajn. Len sa veľmi obávam, že sa nič také neuskutoční. Škoda, že neurobí aspoň tú fajčiarsku miestnosť.

patka06
8. jan 2022

Ak sa nemýlim, na Slovensku platí, že reštaurácie a kaviarne musia mať oddelenú fajčiarsku a nefajčiarsku časť, v reštauráciách sa nesmie fajčiť počas vydávania obedov a pod.
Neviem si predstaviť, že by sa uživili kaviareň alebo bar, ktoré by boli iba pre nefajčiarov.

cimage
8. jan 2022

@patka06 uzivili, keby tak boli vsetky prevadzky a nielen niektore. V zahranici su bary a kaviarne plne, fajcit sa chodi von. Tiez som tak fungovala ked som tam zila a fajcila. Neprislo mi to zle, lebo tiez nemam rada uzavrety zafajceny priestor a hlavne teraz ako nefajciar by som do takeho baru ani nesla. Napr ked sme boli v restike u nas a videli sme, ze tam je rodina s dietatom, tak sme sa chytili a isli si zapalit von. Ta rodina bola z toho paf, ze to este nezazili. Je to aj na fajciaroch a ich ohladuplnosti voci ostatnym.

marca12
8. jan 2022

@patka06 Ked to zvladnu ine staty,zvladneme to aj my. Neviem,preco z nas robi kazdy nejakych asocialov. V rakusku su taktiez silny fajciari a funguje to tam.

autor
8. jan 2022

@emm_i nechce, že by to vraj zákazníkov obmedzovalo 😶 robím v bare, a žiadna časť pre nefajčiarov/fajčiarov.
Kamarátka robí v herni, a tiež ide dať vypoved, lebo permanentne nafajcené, migrény z toho máva :(
My sme 3kolegovci a tiež ideme kvôli tomuto meniť prostredie, nedávame to už.

autor
8. jan 2022

@patka06 ja robím v bare, a tu to vôbec nemáme oddelené. Vždy prídem z roboty smradľavá od cigariet, a keď k nám niekto príde, a vidí,že je to komplet fajciarska prevádzka, otočia sa na pate a odídu :/
Hovorím,nevidím problém, keď by mal niekto na cca 2hodiny byť bez cigarety, nič strašné na tom neni.

autor
8. jan 2022

@cimage presne tak, táto ohľaduplnosť. Ja som mala taký nepekný zážitok, že prišiel zákazník a sťažoval sa mi,že v podniku zima. Hovorím, bohužiaľ,nakoľko sa tu fajčí, máme pustené odsávanie a žiaľ, odsava to aj teplo. Začal po mne kričať,že to mám okamžite vypnúť, že jemu to je jedno. A hovorím,no sú tu aj nefajčiari, a tým to vadí. Jeho odpoveď bola,že tam majú ísť.
Ja som to odsávanie nevypla, a on ostal.

autor
8. jan 2022

@marca12 Fajčiarov by to obmedzovalo, no kto myslí na nefajčiarov? :/

marca12
8. jan 2022

Samozrejme,ze obmedzovalo,ale zvykli by si. Aj v zahranici chodia fajcit von. Takisto by si zvykol aj Slovak.

autor
8. jan 2022

@marca12 keď bol zákaz konzumácii kvôli korone, tak chodili fajčiť von, aspoň v herniach to tak bolo. A neubudlo z nich :/

amelie2017
8. jan 2022

To na Slovensku este nezakazali? To sa este normalne fajci v podnikoch? Si to neviem ani predstavit.

lilope
8. jan 2022

Tak písala si o reštauráciách a baroch a ako ti správne @patka06 napísala, tam, kde sa konzumuje jedlo, je zakázané fajčiť a teda keď chce mať reštaurácia aj časť pre fajčiarov, musia byť tieto dva priestory oddelené. Bar a herňa je niečo celkom iné, tam zákaz neplatí, keďže tam sa jedlo nevydáva. Bežne sa v baroch, krčmách a herniach fajčí pri poháriku, s tým si mala počítať keď si nastupovala do takéhoto typu zamestnania.

autor
9. jan 2022

@lilope ja si myslím,že nič by sa nestalo, ak by sa to zakázalo aj tam. Keď bol zákaz konzumácii, fajčiť chodili von, a nebol s tým žiaden problém 🤷

whatever1
9. jan 2022

Ak zakazu fajcit vsade v interieroch, tak nikto o zakaznikov nepride, ludia si zvyknu, po roku si ani nebudu vediet predstavit vojst do smradlavej a zadymenej prevadzky. Fajciari si vo vacsine pripadov takuto zmenu po case pochvaluju. Ked maju cely cas popolnik pod nosom a piju pritom kavu alebo alkohol a socializuju sa, tak fajcia jednu od druhej aspon drviva vacsina. Ani si to neuvedomia a behom hodiny vyfajcia aj 4-5cigariet. Ak by museli chodit von tak by sa pocet vyfajcenych cigariet vyrazne redukoval. Ma to viac vyhod ako nevyhod. Problem by bol ak by to nebolo uzakonene a majitel by dobrovolne spravil z fajciarskej nefajciarsku prevadzku. To by urcite ludia z trucu isli radsej inam.

autor
9. jan 2022

@whatever1 úplne súhlasím 🙏

liv1
26. nov 2022

@patka06 v restauraciach sa nesmie fajcit cely cas, nielen pocas vydavania obedov. Jedine ze by mali aeparatne miesto pre fajciarov. A zatial nepoznam restiku, co by to nedodrzovala. Mozno su kaviarne ktore maju obedove menu, tak tam sa po tom obedovom fajcit moze. A teda musim povedat, ze som uz veelmi dlho nebola v ziadnom zafajcenom podniku, len na terase. A to mozu aj v restikach ak su vonku a to mi tiez vela krat vadi.