Ahojte, potrebovala by som poradiť, ako riešiť problém s mojimi dvoma susedami. Tie niekoľkokrát denne hodinu fajčia na chodbe a keďže bývame v 4-poschodovom dome bez výťahu, smrad sa šíri po celom baraku a trvá ďalšiu hodinu, kým sa to vyvetrá. Samozrejme, keby boli natoľko inteligentné a aspoň po zalezení do bytu nechali na chodbe otvorené okno, tak by to tak dlho netrvalo. Lenže o ich zdravom rozume bohužiaľ môžem iba snívať.
Dohovor nepomáha, to už vraj skúšali viacerí, preto potrebujem radu, na koho sa mám obrátiť a kde to riešiť. Predtým mi to nejako veľmi nevadilo, lenže za dva týždne sa mi má narodiť bábo a predstava, že by som mala s ním chodiť cez tri nechutne zafajčené poschodia, ma vôbec neláka.
Ak s tým máte skúsenosti, tak mi prosím poraďte. Vďaka
@dominika1988 , u nás sa na domovej schôdzi dohodol "zákaz fajčiť v spoločných priestoroch domu", ale ako kompromis sa dali fajčiarom pred vchod popolníky, čo teda tiež nie je najšťastnejšie, ale tak nelezie toho smradu do domu až toľko a hlavne nesmrdí tak dlho. Kúpili sa normálne značky "Zákaz fajčiť" a porušenie je trestné. Či je to nejak právne kryté netuším, ale funguje to 😅 Sme spoločenstvo vlastníkov.
tiez by som to riesila cez spravcu a nadpolovicnou vacsinou dohodnut na schodzi vlastnikov zakaz fajcenia v spolocnych preistoroch, tusim zakon o ochrane nefajciarov tieto miesta nezaraduje medzi verejne http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten..., takze ani Urad verejneho zdravotnictva nemoze udelit pokutu. My nastastie takychto milych susedov nemame...no mali sme s tym problem, ked nam robili fasadu na panelaku, robotnici sa usidlili v susiarni a v kuse bol dom plny dymu (5posch)..najvaic u nas na najvyssom poschodi (mame tam kocik na chodbe, predtym tam mala este niekedy "dospavala" prechadzku)...stazovala som sa vtedy u ich veduceho, dali sme aj napis na dvere...raz posluchli ,inokedy nie...raz som isla s malym, mladsiu som mala este v kociku a chlapik robotnik, asi inak celkom mily, mi isiel pomoct s kocikom po schodoch s cigaretou v ustach...tak som na neho zbliakla, nech vypadne von a nech mi nechyta kocik...ze vsetci zucastneni pozerali ako puci, musela som byt za riadnu hysterku 😅 ...ale to bolo asi po polroku vecneho natahovania sa s nimi o fajceni... som rada, ze uz ich tu nemame...ale takych susedov, no zbohom rodina..
@dominika1988 ja by som im asi od zurivosti nalepila na dvere oznam, nech si smrad šíria po vlastnom byte a nie v spoločných priestoroch... To nemajú balkony? Nevztahuje sa aj tu na to ochrana nefajciarov?? Asi nie.... Takze ja by som si asi najskor s nimi pohovorila a potom to riesila staznostou u spravcu..
@dominika1988 a keby ste jej tuto ziadost napisali znova a podpisali sa tam vsetci obyvatelia domu??? Toto by myslim mala akceptovat..s tym, ze ked to nebude dodrzovat, tak to budete riesit u spravcu
ja by som sa zacala po dome prechadzat s kamerou v ruke, alebo aspon s mobilom a natacala ich... tak, aby videli, ze ich natacas 😉 . Ked sa budu pytat, tak ze zhromazdujes dokazovy material 😎 . Myslim, ze J@jka ma prave take reportaze celkom rada... bez ohladu na to, ci to niekedy pouzijes alebo nie, myslim, ze by si mohli zacat davat pozor aspon na to, aby ich nikto nevidel. S tym babetkom to teda budes mat naozaj pestre 😒 Drzim palce...
ok, a co tak bezpecnostne predpisy? tiez nikoho nezaujimaju?
@dominika1988 toto som riešila aj ja, bývam v 7 poschodovom panelaku a susedia idu po schodoch dolu fajčiaci,, vždy som to mala v byte 🙄 odkedy nefajčím, ten pach neznášam, a hlavne neznesiem aby to dýchali moje deti. Spomenula som to pred domovníčkou a asi som mala štastie ( klop klop klop) pretože odvtedy je klid.
Dominika, aj u nas je problem s fajciarmi... je to hrozna situacia... Bolo to oznamene aj domovnikovi aj prejednavane na schodzi... ale moc to nepomohlo... Najhorsie je ked si niekto zapali vo vytahu...to je hotova katastrofa...S manzelom tam vycapujeme zakaz fajcenia... a niekto to podctivo strhava... vtedy ma ide porazit aki su ludia netolerantni... (a to u nas v pivnici tento rok horelo...)..no comment ☹
Moji susedia - matka so synom - fajčia. Nikto iný v celom vchode. Iba raz sa stalo, že bolo cítiť čerstvo nafajčený smrad. Bola som taká vytočená ešte z niečoho iného, že som ešte predtým ako som vošla do svojho bytu zabúchala na ich dvere a dôrazne som susedu požiadala, aby nefajčili v spoločných priestoroch domu. Zostala dosť vyvalená, odvtedy sa so mnou nerozpráva a ja nemám zadymený byt. Neznášam dym z cigariet, odjakživa.
dievčatá,my máme suseda,ktorý stále fajčí.Ale nie na balkone,ale v záchode.Ja neviem či v noci tam aj spí,ale nech idete v ktorúkoľvek nočnú hodinu na wc,vyleziete odtiaľ ako z udiarne.(bývajú pod našimi)Darmo sme mu hovorili,ešte keď aj je na hajzli,tak nahlas zanadávame...a on nič.Jeho žena to ignoruje a smrad ide veselo cez stúpačku k nám do záchoda a kúpeľne 😠
@kaara1980 prepac, ale to co je za DEBILA ked fajci na zachode ked vie, ze cez stupacky to ide do vsetkych bytov????? Nerobi to narocky, alebo je fakt taky zabrzdeny?? Normalne ma to vytocilo, kokso...... 😝 😠
ako citam prispevky v tejto teme, ja nechapem, kde sa berie v tych ludoch tolka ignoracia, arogancia a drzost zneprijemnovat zivot ostatnym svojim zlozvykom??? 😒
@dominika1988 toto je neskutocne, fakt nemam slov..... slovo "obcianske spolunazivanie" tymto ludom asi nic nehovori..... najhorsia je ta bezmocnost, ked vies ze mas pravdu a nic s tym nemozes urobit, len to tolerovat, hrozne..... 😒
@dominika1988 maju stastie, ze nie si ten typ, ze sa neriadis heslom kto do teba kamenom, ty do neho este vacsim.... ono sa im to vrati v inom smere, neboj sa..... na toto ja verim..... ono tu ide aj o bezpecnost.... co ked zle zahasi cigaretu, co ked zaspi pri cigarete, ved tym ze fajci v byte ohrozuje aj sam seba.... hlupost je hlupost, proti nej sa rozumnymi argumentami bojovat neda.....
inak, ja som tiez prilezitostna fajciarka, ale v zasade nefajcim na verejnych priestranstvach, na ihriskach, ak si v kaviarni k vedlajsiemu stolu prisadne tehotna alebo niekto sa malym babom, ihned to zahasim, jednoducho mi to neda..... to si radsej zapalim doma v klude na terase kde to nikomu nevadi, nesmrdi.... ked som bola tehotna, priserne mi cigaretovy dym vadil, takze to chapem a respektujem...... tiez by mi velmi vadilo, keby niekto cmudil pri mojom dietati co si ani ja sama nedovolim, nieto ze to ma dychat aj doma 😠 😠
@habibi78 už to tak robí roky,najhoršie je,že aj keď je von pekne alebo teplo,on vôbec nevýde na balkon,ale stále smradí v záchode.A ako som písala,tak cez noc fakt jednu od druhej 😠 .A keď sa ožerie,tak hádam ťahá aj celú krabičku naraz.
@dominika1988 aj bratia fajčia a vždy idú aspoň na balkon a raz za čas a nie stále.A aj ja keď som bola ešte fajčiarka,tak som sa aspoň snažila byť k ostatným tolerantná.Bodaj by zdraželi cigarety tak,že si ich dovolia len máloktorý.A bol by pokoj.Aspoň by aj môj starý prestal fajčiť 😠
@dominika1988 lebo majú na ne dať riadnu daň.Alebo zakázať fajčiť na akomkoľvek verejnom priestranstve,ale to zas just budú vyhulovať doma 😀
@kaara1980 nalej im do stupačky vodu....