Ahojte žienky. Žijeme v malom mestečku, manžel prácu má, je tu pekne, ale aj tak by padlo vhod, vlastne je nutné, aby si manžel našiel prácu inde, lepšie platenú a to je asi v Rakúsku, Nemecku... Manžel robí na stavbách - strechy. Má dva certifikáty Rheizing z klampiarčiny a ide mu to skvele. Rád by išiel pracovať za lepší peniaz, ale ťažko by sa mu odchádzalo bez nás na dva mesiace. Dcérka má pol roka a keby odišiel na tak dlho, ktovie, či by si ho potom pamätala. A aj keby... jemu by bolo ťažko a uznajte, kto by išiel v pohode za prácou, keď vie, že doma nechal manželku s malým dieťatkom? Viem, že také manželstvá sú, ale my si to nevieme predstaviť. Preto mi napadlo - ísť do Rakúska, Nemecka... kamkoľvek za prácou spolu s ním. Potrebujem však vedieť, aké je tam bývanie, či sú podnájmy drahé/lacné, kde aké a hlavne to, či s tým niekto máte skúsenosť, že ako to vplýva na rodina - tá zmena. Teraz zarába len pár drobných, čo nám postačí na život tu, no je to tak akurát. Treba tam veľký balík peňazí na začiatok? Čo by sme potrebovali na to, aby sme odišli? Poraďte mi prosím. Len mi nevravte, že sa nemám namotávať, nech ho pustím, že je to normálne atď... lebo ide o to, že chceme byť spolu. Nie sme tak starí, aby sme potrebovali od seba oddych, ale naopak. Ďakujem 🙂
...soucasna svetova situace je teka..
Poradim Ti z pohledu zeny a maminky po 20ti letech v zahranici.. 😉
pokud mas to, co popisujes,zustan doma..protoze mas VSECHNO 😉
nehledej vic, protoze ceny na trhu v odvetvi,do ktereho patri Tvuj manzel jsou nabourane pristehovalci ..(zamerne neuvedu narodnosti)..kteri jsou ochotni pracovat za strasne malo..
- prespavaji hromadne v bytech s nekolika kolegy, aby usetrili na te nejvetsi polozce...
ver tomu, ze vetsi plat neznamena vetsi vydelek,pokud i v te zemi zijes..
OPAK JE CASTO PRAVDOU😉
p.s. to, co pise @sissy27 je pravda...tvrda realita..
ja tun navzdy budu cizinka a me deti navzdy "polovicni"😉 (nehlede na otce - domorodce.. zdejsiho statu)
Ahoj ono to zalezi na vela okolnostiach, ci viete rec ake vzdelanie mate a pod. Ja mam kamaratku co takto zije v nemecku obaja su slovaci ale obaja vedia rec, deti maju male takze sa tiez ucia. Ak vies jazyky urcite chodte, zit v zahranici je len vyhoda, lepsie zarobite, deti budu vediet jazyky, mat lepsie vzdelanie a pod. Ja sama zijem v usa a neviem si predstavit ze by som sa vratila na sr. Ale tak ako povedali baby najprv nech manzel najde pracu, ubytovanie a iste aby ste mali aspon 10tisic eur na zaciatok, ak by sa nieco stalo aby str prezili.
Nie je to tazke, ale ani lahke... Ide o to, akej ste povahy a ake mate naroky. Boli sme v rakusku, manzel pracoval, ja som bola na RP... NJ ovladam zaklady, AJ som sa dorozumievala. Boli dni, ked to bolo OK, ale aj tazke dni, velmi tazke, manzel v praci, nemal mi kto pomoct :( Ziadna kamaratka, rodina, opatrovatelka 10Eur/hod. Zvykala som si tazko, ale dalo sa. Vydrzala som 2 roky... Nemecko neviem, ale co sa tyka Rakuska, podnajom (2iz. byt v meste) cca 600 Eur, strava bola najdrahsia. Mlieko, chlieb, maslo, u nas kupis za polovicu, a pri malom dietati je to dost velky vydavok. My sme po 2r zhodnotili, ze pokial pracuje 1, nie je to az take vyhodne, vela slo na stravu a pre babatko. To si treba zvazit. Co sa tyka poistenia, pokial manzel nebude mat zamestnavatela tam, nebudete mat ani poistenie a napr. len ockovanie + prev. prehliadka pre dieta (bez vakciny, tu som si priniesla) stala 80 Eur. Nedajboze ochoriet, vsetko si platite sami a cast z toho vam, ak uznaju, preplatia na SR do pol roka. Ked sa manzel zamestnal, museli sme sa nahlasit na pobyt a tam sme aj preukazovali, ze mame postacuju hotovost (vtedy bolo tusim 2000 Eur) na zitie v Rakusku, na zaciatok. Automaticky bol aj zdravotne poisteny a pod nim aj ja s dcerkou. Co sa tyka inych davok, na to nemas ty ani dieta narok, az po urcitom case a preukazani vsetkych formularov E... a vyplatia tusim len rozdiel. Inak ludia, mentalita je tam ina, mne sa tazko zvykalo, bola som "sama", chybali mi znamy, rodina... Tiez som bola za to, ze rodina spolu, ale pre mna to bolo tazke...
Presne nad tym uvazujeme. Chceme ist do Prahy lebo sa mi tam crta dobra praca ale bojim sa ako by to bolo s malym. Ako to tam je s jaslickami, uradmi a vsetkym. A tiez ci by si tam priatel vedel najst pracu.. Nesiel niekto z Vas pracovat do Ciech? Vela trebalo vybavovat?
Dakujem.
V usa som bola a tam to je uplne ina situacia ako v europe.. Financne sa to neda porovnat, ale s malym by som tam asi nesla..
podla mna vas manzel ma sezonnu pracu a na 2 mesiace sa vam neoplati stahovat. manzel vam robotu este nema, nevie, kde bude, ake byvanie. riesite momentalne to, co netreba.
v prvom rade by si tam manžel tú prácu reálne nájsť a potom môžete uvažovať o sťahovaní... ak sa podarí, tak najprv nech ide sám, zariadi bývanie, zistí, či je robota a plat naozaj taký, ako bolo sľúbené, či sa dá z toho vyžiť... lebo ak sa tam odtrepete všetci traja a po mesiaci zistí, že ho niekto oklamal, tak potom bude "veselo"...
bývanie budete mať asi drahšie, keďže chcete byť spolu ako rodina a nebude len on s partiou kolegov sa deliť o nájom...
a netreba mať veľké oči, v zahraničí bude vždy len cudzinec, a aj keď plat bude na slovenské pomery slušný, predsa len nájom a všetko ostatné bude platiť zahraničné...