Z pôrodnice 500 km s novorodencom - doklady

mijama29
4. apr 2022

Ahojte, z istých vážnych osobných dôvodov, potrebujem hneď po pôrode vycestovať k prvej dcerke, ktorá je zatiaľ s ockom, ale potrebuje nás oboch. Volala som s dr. Oboznámila som ju, kvoli poradni, nič mi na to nepovedala, nasu situaciu pozná. Ale predsalen máte niektorá skúsenosť ? S babatkom budeme normálne vklude, akoby doma, ubytovaní v čistom všetko je pripravene. Len teda vzhladom na tu cestu máte nejaké skúsenosti alebo podobne? A druha otázka aký doklad musí mat na cestovanie novorodenec, ide len o ČR.
(PS: uvazujem o tom aj tak, že keby som niekde v zahraničí a náhodou porodim predčasne, tiež by sme museli nejako prísť domov)
Vďaka za rozumne info 😉

mamina0078
4. apr 2022

Aj keď ide len o ČR cestovný pas

patka06
4. apr 2022

Aj novorodenec potrebuje cestovný doklad /pas alebo OP s fotkou/ až potom môžeš vycestovať

stastna17
4. apr 2022

rodny list aby si mohla vybavit pas a tak isto aj zdravotne poistenie. ine je ak by sa narodilo v zahranici a ine ak sa realne narodilo na slovensku, musis vediet dokladovat ze to dieta je tvoje , dokladom s fotkou.

veto
4. apr 2022

Oficialne musis mat pas alebo OP s fotkou dietata. Keby to bolo opacne, ze musis zo zahranicia na SR s novorodencom, musi mat rodny list (slovensky), na SR ambasade v danej krajine mu vystavia jednorazovy “cestovny” doklad pre novorodenca a s tym sa dopravis na uzemie SR, kde vybavis dietatu doklady.

jankalukasova
4. apr 2022

Nie je problém 500km. Tak urobíš pauzu a ideš ďalej, novorodenec to z 99% prespí. 500km nie je žiadna pohroma. Po diaľnici je to raz dva ale potrebuješ vybaviť rodný list a cestovný pas. Bez toho by som v žiadnom prípade necestovala. Nie je žiadne "len ČR". Mimo hranice SR, musia mať deti (do 15 rokov) platný cestovný doklad s fotkou.
Tzn. z pôrodnice rovno pre rodný list a potom rovno do klientskeho centra, vystaviť pas do 48h a môžete ísť.

mijama29
autor
4. apr 2022

@jankalukasova super ďakujem pekne tak som si aj myslela

diamond007
4. apr 2022

@mijama29 skús ísť rodiť do ČR aby si nemusela mať hneď pas, ak teda ešte je malé bábo v brušku

amelie2017
4. apr 2022

500 km by som s novorodencom po porode nikdy nesla. A ano, potrebujes pas. Nemoze radsej prist partner a dcerka na Slovensko aspon na prve tyzdne? (S prvou dcerou sme sli 50km, ano, spinkala, ale ja som sa tak o nu bala, ako mala tu hlavicku padnutu v tom vajci, co sa nezadusi. Druhy syn len nejakych 13 km a ten reval odkedy sme do vajca dali az kym sme ho doma nevybrali, ale taky rev, ze ho zadusalo. Takze nie, nemusi kazde babo 500km prespart. Navyse nie je 500km po dialnici ako 500km po dedinach)