Z čoho sa mi ráta nemocenské a materská?

teri24
7. dec 2013

Dobrý deň, od 1.11.2013 do 6.12.2013 som bola zamestnaná a pracovný pomer bol ukončený v skúšobnej dobe zo strany zamestnávateľa. Predtým som bola zamestnaná od 15.9.2011 do 31.3.2013. Keď pôjdem do 7 dní v rámci ochrannej lehoty na PN-ku ako tehotná, z čoho sa mi bude rátať nemocenské a materská? Z posledného mesiaca alebo z predchádzajúceho zamestnania. Mám vôbec nárok na nejaké nemocenské? Ďakujem.

zalka
8. dec 2013

Kedže si tehotná, tak máš ochrannú lehotu 8 mesiacov, kedykoľvek ti začne PN tak ju dostaneš zaplatenú. A výška PN a MD bude vypočítaná z príjmu z predošlého zamestnania lebo to trvalo viac ako 90 dní .
Pozor nesmie ti vzniknúť žiadne poistenie lebo si zrušíš ochrannú lehotu ... a MD alebo PN bude vypočítaná len z toho nového poistenia, týka sa to hlavne DNP.

gapa
8. dec 2013

škoda, že si to dala ako otázku a nie tému, nebude sa dať doplnať odpoved. Ak si v poslednom nem.poistení-zamestnaní nemala platené nem.poistenie aspon 90dní, tak sa bude rátať nemocnské, materské z vym.základu v predchádzajúcom kalend.roku ku roku nástupu na pn, md, tj. ak pôjdeš na pn v r.2013, tak z r.2012, ak pn začne v r.2014, tak z r.2013, pričom na vym.základ u toho posledného zamestnávatela sa nezohladní a je veeeelmi podstatné, či si mala u toho predposledného zamestnávatela v danom období (1-3/2013 alebo 2012, ak začne pn v r.2013), mala platené poistené aspon 90dní. Ak by si nemala, tak je to z minima (až myslím na vynimku, ak by to bola len rodič.dovolenka, tak z pravdepodobného by malo byť, ale ten zákon je taký kostrbatý, preto píšem, malo by byť, lebo máš v r.2013 aj vym.základ z posledného zamestnania, tak neviem ako toto riešia, možno aj z minima, bolo by dobré napísať priamo na soc.poistovnu a uviesť presné údaje o predposlednom prac.pomere).