Ahojte, chcela by som sa opýtať na jednu vec. Ak je niekto živnostník a doteraz používal na podnikanie iba osobný účet v banke a z toho uctu platil aj zdravotku. A ak si teraz pred 2 mesiacmi zriadil aj podnikateľský ucet a už len tento používa na podnikanie. Musí teraz platiť zdravotku z podnikatelskeho uctu, alebo môže aj z osobného, ako predtym? Dakujem
@natalka1919 podnikateľsky
@natalka1919 manžel si urobil a platí zo živnostenského.. je to prehľadnejšie potom keď na daňové priznanie dáva výpisy z uctu.. nie je tam každý jeho nákup a pod… ale len príjem, odvody.. a zvyšok si pošle na osobný účet..
@veronika3110
Mesiac dozadu ešte platil z osobného, keďže nemal na účte žiadne peniaze. Zrejme by to nemalo vadit, všakže?
Ďakujem, poviem mu, že lepšie bude platiť z podnikatelskeho.
@patka06 ešte ma napadla taka otázka. Ak začne teraz platiť zdravotku z podnikatelskeho uctu, je potrebné to niekde nahlásiť, že budú chodiť platby z iného uctu, alebo nie? Vďaka.
@natalka1919 netreba, pre poisťovňu je podstatné, aby peniaze prišli, nie z akého účtu.
Riešiť to bude iba v účtovníctve.
@patka06 ďakujem. Opýtala by som sa ešte na to, že keď si založil podnikateľský účet, či je potrebné niekde nahlásiť číslo tohto nového uctu? Viem, že poslal účtovnícke email s infom, že si ho založil, ale nevyjadrila sa mu k tomu.
@natalka1919 Pokiaľ viem, povinnosť nahlásiť bankové účty na daňovom úrade má iba ak je platcom DPH
Upozornila by som ak má stálych obchodných partnerov na zmenu účtu
@natalka1919 banka nahlasuje všetky bankové účty daňovému úradu, tak už zrušili povinnosť podnikateľa hlásiť číslo účtu daňovému
Predpokladám, že podnikateľský účet zriadil za 0€ mesačný poplatok.
@maranco mesačne platí 7eur za ucet
@natalka1919 no ak si to chce dať do nákladov tak z podnikateľského....
@natalka1919 existujú aj bezplatné podnikateľské účty
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/bankove-ucty/...
Z podnikateľského