Z akého učtu platiť do zdravotnej poisťovne?

natalka1919
3. dec 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať na jednu vec. Ak je niekto živnostník a doteraz používal na podnikanie iba osobný účet v banke a z toho uctu platil aj zdravotku. A ak si teraz pred 2 mesiacmi zriadil aj podnikateľský ucet a už len tento používa na podnikanie. Musí teraz platiť zdravotku z podnikatelskeho uctu, alebo môže aj z osobného, ako predtym? Dakujem

patka06
3. dec 2022

Z podnikateľského

daniela1911
3. dec 2022

@natalka1919 podnikateľsky

veronika3110
3. dec 2022

@natalka1919 manžel si urobil a platí zo živnostenského.. je to prehľadnejšie potom keď na daňové priznanie dáva výpisy z uctu.. nie je tam každý jeho nákup a pod… ale len príjem, odvody.. a zvyšok si pošle na osobný účet..

natalka1919
autor
3. dec 2022

@veronika3110
Mesiac dozadu ešte platil z osobného, keďže nemal na účte žiadne peniaze. Zrejme by to nemalo vadit, všakže?
Ďakujem, poviem mu, že lepšie bude platiť z podnikatelskeho.

natalka1919
autor
3. dec 2022

@patka06 ešte ma napadla taka otázka. Ak začne teraz platiť zdravotku z podnikatelskeho uctu, je potrebné to niekde nahlásiť, že budú chodiť platby z iného uctu, alebo nie? Vďaka.

patka06
3. dec 2022

@natalka1919 netreba, pre poisťovňu je podstatné, aby peniaze prišli, nie z akého účtu.
Riešiť to bude iba v účtovníctve.

natalka1919
autor
3. dec 2022

@patka06 ďakujem. Opýtala by som sa ešte na to, že keď si založil podnikateľský účet, či je potrebné niekde nahlásiť číslo tohto nového uctu? Viem, že poslal účtovnícke email s infom, že si ho založil, ale nevyjadrila sa mu k tomu.

patka06
3. dec 2022

@natalka1919 Pokiaľ viem, povinnosť nahlásiť bankové účty na daňovom úrade má iba ak je platcom DPH
Upozornila by som ak má stálych obchodných partnerov na zmenu účtu

maranco
4. dec 2022

@natalka1919 banka nahlasuje všetky bankové účty daňovému úradu, tak už zrušili povinnosť podnikateľa hlásiť číslo účtu daňovému
Predpokladám, že podnikateľský účet zriadil za 0€ mesačný poplatok.

natalka1919
autor
4. dec 2022

@maranco mesačne platí 7eur za ucet

mogaa
4. dec 2022

@natalka1919 no ak si to chce dať do nákladov tak z podnikateľského....

maranco
4. dec 2022

@natalka1919 existujú aj bezplatné podnikateľské účty
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/bankove-ucty/...