Výživné pre študenta na vysokej škole

studentbrno
7. feb 2012

Dobry den ,

Mam otazku, ktora sa vztahuje na moju, v tejto chvili viac ako neprijemnu zivotnu situaciu.
Moji rodicia ma ''vyhodili z domu''. Som studentom 3. rocniku vysokej skoly v Ceskej republike, studium je 5-rocne ukoncene titulom Mgr. Chcel by som vediet ci maju rodicia povinnost prispievat mi na studium a ak ano, v akej vyske. Pre upresnenie len dodam, ze prvy rok po maturite som studoval nieco ine a na skolu, ktoru prave navstevujem, som sa dostal az na 2. pokus. Svoje 1. studium mam teraz prerusene a naplno sa venujem 2. skole.

Budem Vam vdacny za vsetku relevantne prispevky

Prajem prijemny den a len uspechy

sisaha
7. feb 2012

@studentbrno ak si studentom denneho studia, tak ano, maju voci tebe vyzivovaciu povinnost, do 26. roku veku dietata, resp. pokial sa sustavne pripravuje na povolanie. MOzes dat na sud ziadost o urcenie vyzivneho - vyzivne by malo odzrkadlovat tvoje vydavky a takisto s prihliadnutim na ich moznosti. Ale myslim, ze do cca 300 eur by si mohol uspiet. Treba pytat skor viac, aby mali z coho skresavat.

slimstar
7. feb 2012

podla toho co pises si plnolety dospely clovek, takze tu platia ine pravidla ako u maloletych deti. ak podas ziadost o urcenie vyzivneho tak sud bude ziadat od teba potvrdenie zo skoly ze ho denne navstevujes. Vyzivne plnoletemu sa plati dovtedy pokial sa nevies sam uzivit. sud to bude skumat.