Výživné na dieťa s detskou mozgovou obrnou

evale
22. mar 2012

Manžel má z prvého manželstva dcéru s DMO diagnózou. Minulý rok ukončila 9 ročnú školskú dochádzku a nastúpila na praktickú školu. Tú bude navštevovať do júna 2013. Takže v septembri 2013 by mala jej matka požiadať za dcéru o invalidný dôchodok. Pri jej diagnóze by mala dostať plný ID. Má môj môj manžel podať návrh na zrušenie platenia výživného? A ak by jej matka žiadala predĺženie platenia výživného na dieťa, má na to nárok?

elise
22. mar 2012

@evale výživne na dieťa sa plati pokial dieťa študuje, avžak výživa dieťaťa (ak nie je plnolete) zostáva do doby ak nie je schopne sa samo živiť.(zákon o rodine) priznanie ID neovplyvnuje platenie výživného. ešte je dôležité aký stupeň mozgovej obrny má dcera. mtka môže žiadať exmanžela o príspevky na starostlivosť o ťažko zdravotne postihnuté dieťa a manžel musi platiť.

ywana
29. mar 2012

@evale
...v júni 2013 ukončí školskú dochádzku...
...nepíšeš, kedy dosiahne plnoletosť, ale predpokladám že pred septembrom 2013, keďže podá žiadosť o invalidný a o ten žiadajú už dospelí ľudia...
...podľa toho čo písala @elise , tvoj manžel by už nemal platiť výživné...
...a tiež sa mi zdá, že na skončenie platenie nie je potrebné dávať návrh na zrušenie, skrátka len prestane platiť...

ywana
29. mar 2012

@elise "mtka môže žiadať exmanžela o príspevky na starostlivosť o ťažko zdravotne postihnuté dieťa a manžel musi platiť."

...toto sa týka neplnoletého a dieťaťa, ktoré ešte študuje ?
...neviem, preto sa pýtam... 🙂

jabadaba
29. mar 2012

pozrela si sa na to okrem financnej stranky, ktora Ta zrejme trapi, aj z tej ludskej, etickej? Dost, ze ta zena je na postihnute dieta sama, jej muz je s tebou. Teraz bude este niekto usilovat o to, aby nedostavala na malu uz nic? Zalozenim novej rodiny nekoncia otcovske povinnosti tvojmu manzelovi. Mas smolu, nehnevaj sa. S tymto bremenom si si ho vzala. Je pekne nefer ocakavat od niekoho, ze sa vzda toho co mu pravom nalezi len preto, ze niekto si zalozi dalsiu rodinku a nova panicka ma dojem, ze teraz by malo sypat vsetko len jej. Pardon za otvorenost, ale toto mi uz nedalo.

nikolca
2. apr 2012

@evalej,ja som čitala myslim že v markize asi pred mesiacom,pokial je dieťa, uznane za plneho invalida,otec je povinny platiť nan cely život, čo si myslim že je spravne ,pokial by bola len polovična invalidna tak nie lebo sa môže zamestnať,matka je sama s postihnutou dcerou a vy riešite do kedy ma platiť vyživne?ved on je otec a ma si uvedomiť,že sa treba o nu starať cely život,ja by som takeho chlapa nechcela,keby som vedela že ma postihnute dieťa,jeho miesto je pri dcerke a nie pri tebe,dcerka ho viac potrebuje ako ty,a ver tomu že ked bude na plnom invalidnom,už vlastne tvoj manžel bude na nu platiť cely život,nebolo ti trapne založiť tuto temu?to by ste chceli tomu dieťaťu zobrať aj to posledne???????

evale
autor
10. jún 2012

@jabadaba Keď som si brala môjho manžela, tak som vedela do čoho idem so všetkým a buď taká dobrá a nenazývaj ma paničkou. To si možno Ty, alebo si len zatrpknutá. Ja nechcem tomu dieťaťu zobrať nič navyše. Jeho šibnutá matka žiada od môjho manžela 600 eur výžiné a to prepáč, môj muž Kollár. Nezarába zle, ale toto je už fakt veľa, a preto ma to zaujímalo, dokedy ho bude vláčiť po súdoch. Tú svoju otvorenosť si strč, keď nepoznáš celú záležitosť, tak ma neodsudzuj láskavo.

Ona nedovolí nikomu, ani môjmu manželovi ani vlastnej rodine aby sa s malou stretávali a ešte žiada od neho aby jej dával 600 eur, platil nájomné a dovolenky niele pre ňu a dcéru, ale aj pre jej debilnú sestru a jej deti. Zároveň s malou necvičí a keď jej dal manžel návrh, že jej pomôžeme so všetkým čo treba, cvičenie, vodenie do školy atď. tak odmietla. Necháva ju sedieť na gauči a ona si s kamarátkami a sestrou slopú. Tak prosím Ťa na tú paničku sa nehrám, ale nemôžeme sa pozerať na to, ako niekto zarába na chorom decku!

evale
autor
10. jún 2012

@nikolca Necítim sa trápne za založenie tejto témy, nie som jediná s týmto problémom. Všetko som už vysvetlila vyššie jabadbabe. Takže sa bav odsudzovaním niekoho iného, zrejme si aj Ty rozvedená a zatrpknutá. A tomu decku rozhodne ja neberiem posledné, ale jej šibnutá matka, s ktorou si ani sociálka nevie poradiť.

titkovamiriam
10. jún 2012

@evale moj priatel mal teraz sud ohladom zrusenia platenia na svojho syna.podla mna ak to chce mat vsetko Ok traba ist cez sud,aj ked si myslim že ak sa to dieta nebude vediet samo seba postarat tak asi bude platit nadalej.Moj priatel ma zdryve ale bohuzial vypocitave deti a tak platil vyzivne aj ked boli a su na urade prace....niekedy je to tazko....a držím ti palce aby ste to všetko zvládli 😉

jabadaba
10. jún 2012

@evale pozri, neviem do detailov ako to u vas je, to je fakt. Ty si sem napisala prispevok v istom duchu, na ten som reagovala. Teraz si doplnila nejake info. Ale je to len a len tvoje podanie, tvoj pohlad. Tvoje vyjadrovanie na adresu byvalej zeny tvojho muza nie je zrovna pekne - tu debilna, tam sibnuta....

Ja nie som zatrpknuta, nemam byt preco, mna nikto nevlacil a nevlaci po sudoch, nebrala som si muza zo zavazkom a to navyse s tak vaznym ako je poskodene dieta a nemusim sa tahat s jeho byvalou o peniaze. Zatrpknutost trci skor z teba ako tak citam. Nuz asi vie preco tolko dotycna ziada od svojho ex. Ci je to vela alebo malo urci sud, poziadavky mat ona moze, preco nie? Ak sa raz ocitnes Ty v jej situacii, budes robit to iste. Dovolenky? Moja draha, aj byvali partneri maju narok mat rovnaky zivotny standard ako ich partner, pokial ten prevysuje. Navyse, mat doma dieta postihnute mozgovou obrnou je asi jo makacka nielen na energiu ale aj nervy, ta dovolenka, na ktoru zrejme sama ex nema, je pravdepodobne ziaduca ako sol.

Takze, skus sa na to pozriet nielen zo svojho sebeckeho uhla pohladu. Skus si prejst sance dotycnej s poskodenym dietatom zacat zivot znova s niekym novym...myslis, ze ona nema ocakavania ci tuzby byt este milovana? Na krku ma dietatko, ktore si vyzaduje kus sebazaprenia, ako fajne sa naziva tvojmu drahemu, ked dcerku vida len obcas ale zataz starostlivosti je na jej matke, ze? Skus si to premietnut - ze sa staras o take dieta Ty. Tie peniaze co pozaduje ex neber len ako prepocet realnych zdokladovatelnych vydavkov a la blocek sem blocek tam. To je zrejme aj ista satisfakcia. Urcite veci nejde prepocitavat ani vycislovat na mnozstvo penazi. Ale to pochopis az sa sama ocitnes v pozicii nemilovanej zeny, ktoru nahradila ina. Trosku empatie, ale chapem zas, ze pre teba je to zlozite, mozno aj pre mna by bolo. Sme sebci a casto sa nezamyslame a nehladime naokolo. Asi by sme mali. 😉

jabadaba
10. jún 2012

@evale este dotaz - pises, ze matka s dietatom necvici. A preco s nim necvici otecko? Ty si vobec uvedomujes co obnasa starostlivost o dieta s takou diagnozou? Ved sa tu spytaj matiek co maju doma taketo dietatko, rady sa s tebou podelia o svoje peripetie.

Za dalsie, ten vyrok, ze matka slope. Je alkoholicka ked slope? Preco ma dieta potom v opatere ona? Ci sa takto o nej vyjadruje tvoj manzel len tak?

Uvedomujes si ako so vztahom zamava narodenie poskodeneho dietata? Mozno by ti dvaja boli spolu ak by zvladli spolocne, tak ako to ma byt, takuto ranu osudu. Ale akosi si jeden pre druheho prestali byt oporou. Ci to nezvladol tvoj muz, ked nechal zenu s postihnutym dietatom samu a zacal si zakladat inu rodinu? Zvacsa su to totiz prave muzi, ktori su srabi a pri akomkolvek probleme zdupkaju. Ten tvoj asi nie je vynimka. Postihnute dieta nie je totiz ziaden med lizat. Prebrala si si to aj z tejto stranky?

Na krizu vo vztahu, v manzelstve stacia aj uplne prkotiny ako napr. narodenie uplne zdraveho dietata. Nedostatok spanku, casu na partnerstvo, vycerpanost a stereotyp....to sa ale neriesi utekom do ineho vztahu. Narodenie postihnuteho dietata musi byt ovela vacsia skuska vztahu.

Zaraba na postihnutom dietati? ???? To je co za argument? Cize ked zena vyzaduje opravnene to co by jej nalezalo za normal okolnosti, tak zaraba na chorom decku? A Ty nezerabas na jej ukor potom? Aj takto sa to da interpretovat....a tiez to nie je spravne.

V tejto situacii by som ako druha zena skratka trosku brzdila a zvazovala slova. 😉

P.S. nie som ani rozvedena, ani sa nerozvadzam a ani inak netrpim, cize nie som zatrpknuta, len asi mam viac empatie ako Ty. 🙂

adrika25
10. jún 2012

V zmysle §62 ods. 1 Zákona o rodine: "Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné sa samé živiť". Otázka, kedy nastane stav že dieťa je schopné sa samé živiť sa posudzuje v každom prípade samostatne. V prípade, že vyživovacia povinnosť bola určená rozhodnutím súdu, je v takomto prípade potrebné pri jej zániku sa obrátiť na súd s návrhom na zrušenie vyživovacej povinnosti. Môže sa stať, že otec dieťaťa bude platiť výživné na dieťa celý život. Keďže dieťa ťažko postihnuté, povinný rodič (otec dieťaťa) môže platiť výživné po celý život.

evale
autor
11. jún 2012

@jabadaba Dobre, tak Ti odpoviem na niektoré veci,keďže si sa rozhodla ma odúdiť bez toho, aby si poznala pozadie. Nemám dieťa s Dmo, ale tiež musím denne cvičiť Vojtovku so synom. Navyše som fyzioterapeutka, takže viem, čo je to za diagnózu. Ona s dcérou prestala cvičiť s dcérou ešte v čase, keď boli manželia roky rokúce predtým ako sme sa stretli. Ich manželstvo bolo v troskách už na začiatku, ale kvôli dcérinému postihu to umelo udržiavali. Ona je nepríjemná osoba, manipulátorka a despota, ktorá nemá priateľov ani medzi najbližšími a môjmu manželovi ešte aj jej rodinný príslušníci radili nech sa s ňou rozvedie. Ešte aj počas ich manželstva robila vysoké dlhy za svoje veci, ktoré musel platiť teraz už môj muž. Táto jej vlastnosť, sa nezmenila, ani keď už nemá peňažný kohútik po ruke.
Áno, môj manžel sa s ňou rozviedol. Ale neodišiel kvôli postihnutiu dcéry, alebo preto, že sa kvôli tomu odcudzili. Ona je nepríjemná osoba, manipulátorka a despota, ktorá nemá priateľov ani medzi najbližšími a môjmu manželovi ešte aj jej rodinný príslušníci radili nech sa s ňou rozvedie. Jej povaha ho k tomu dohnala, ale s dcérou chcel byť stále. Dokonca sa ku nej vrátil na nejaký čas a robila mu peklo zo života. Všetky ich manželské problémy pretriasala pred ich mentálne postihnutou dcérou a podobne, len aby v nej vyvolávala histerické, či epileptické záchvaty a potom mu hovorila, to je len tvoja vina. Ešte aj to, že je postihnutá, dáva za vinu jemu, lebo vie ako dcéru miluje. Psychicky ho deptala už počas manželstva, No ona mu dala ultimátum. že s dcérou môže byť, len keď bude on "doma", musí sa ku nej vrátiť. Inak má len jednu povinnosť a to peňažnú. On by s dcérou rád cvičil a trávil s ňou čas. Navrhol jej to, nech si oddýchne, že jej vo všetkom pomôžeme ako sa bude dať. Cvičiť, vodiť do školy atď.

Čo sa týka poznámky ako ju obraňuješ, že na nej zarába, tak je to pravda moja. Ročne jej posiela nemalé peniaze na liečenie, ale ani raz s ňou nešla. Do dvoch mesiacov ich minula. Na každý sviatok jej posiela nekoľko sto eur, ale aj tie míňa na svoje dlhy + žiada nech jej platí nájom, dovolenky. Pýta peniaze na drahé zdravotné pomôcky, to by bolo v poriadku, ale ona ich chce do obálky. Keď jej navrhne, že ich zaplatí, tak ich už nepotrebuje. Takže prosím, neobraňuj niekoho, koho nepoznáš.

A čo sa týka našeho súdnictva, tak dobre vieš, že je právo ťažko vymožiteľné. Na sociálke držia stranu manželovi, ale súdy žene aj keby čo bolo. Ale taký hajzel môj muž nie je, nechce jej ju zobrať, chce sa len podeliť o starostlivosť a tie stovky eur, čo majú ísť k decku tak nech idú k nemu a nie na výdavky paničky, čo zarába na decku.

Ja zvažujem slová, hovorím pravdu, ktorú vidia ešte aj na socke, jej rodina, ktorá mimochodom je rada že ma spoznala. Takže asi taká sviňa nie som, za akú by ste ma radi urobili.

A s tou empatiou na svoju adresu tiež šetri, lebo si ma odsúdila ešte predtým ako si si vôbec objasnila nejaké argumenty a rozhodla si sa zo mňa urobiť sviňu.

evale
autor
11. jún 2012

@adrika25 To že bude platiť celý život vie, a bude to robiť, aj keby to súd zrušil. Ale vzhľadom na to, že matka dieťaťa peniaze nepoukazuje na dieťa, ale svoje výdavky, tak potrebujeme vedieť všetky možnosti.

elise
11. jún 2012

@evale a manžel si môže zobrať dceru do svojej starostlivosti ale to by si musela aj ty suhlasiť alebo je teraz moderná striedavka vtedy by nemusel platiť nič, len by jeho dcera bývala určitý časv roku u vás

jabadaba
11. jún 2012

@evale pozri, rozhodne som Ta ja nenazvala svinou. Nevkladaj mi do ust preto nieco co som "nevyslovila". Precitaj si prispevok jeden aj dalsi - pytala som sa Ta ci si sa pozrela na celu vec z tej druhej stranky. Ci si sa skusila vzit do tej zeny. Vies, posudit nakolko je dotycna hnusoba je tazke aj preto, ze je uplne bezne zo strany ex a ich novych partneriek nesetrit nadavkami na adresy byvalych. Ty si dotycnu poznala osobne ci mas o jej spravani podanie len od muza? Ja neviem, mne to nepride objektivne. Nechcem sa jej zastavat, nepoznam ju. Ale zas unisono tu tiez kydat na nu nie je v poriadku, presne z toho dovodu, ze ju tu nikto nepozna. Ani okolnosti rozvodu, dovody a pod.

A vysku vyzivneho urci sud, to som uz pisala - ten skuma prijmy partnera a podla toho uzna alebo neuzna navrhovanu ciastku. Ak bude prehnana, vzladom na prijmy a vydavky tvojho muza, tak isto ju neodklepnu len preto, ze podpora je na strane zeny v nasom sudnictve. Takto to asi nechodi.

Ja si len myslim, ze vyrovnat sa s postihnutim dietata je riadne zlozite, zrejme vo vztahoch bezne padnu vycitky, obvinenia, clovek casto hlada vinnika, len tak dokaze prekonavat prekazky. Robime to vsetci. Len v roznych situaciach. Pride zatrpknutost, zmena osobnosti, hadky, konflikty....pochopitelne podla mna. A ze rodina tvojho muza bola proti nej? Neprekvapuje ma to. Ak nevesta do oka nepadne no tak uz len zamienka na podkopavanie a je vymalovane. Ktovie aky podiel na tom mali...staci si precitat temu o svokroach, ako stvu syna proti manzelke, ktora je neoblubena. Takze, pre mna argument ako oni ju nechceli a muza nahovarali, aby sa s nou rozviedol a teba vitaju, nie je argument. Mozno dotycna mala skutocne len smolu, ze ju neznasali od zaciatku a tak bola zrejme ona za tu svinu. Ako Ta tak citam je to tak. Cista svina, pricina vsetkeho. Len tvoj muz je lietadlo....no dobre no.

Kazdopadne, na postihnute dieta platit bude nech sa aj na usi postavite a nech je svina uz ktokolvek. Brala si si chlapa so zavazkom, bolo potrebne sa pripravit j na toto. Prave z tohto dovodu by som ja takeho chlapa nechcela ani zadarmo. Aby som nemusela riesit kto od neho kolko chce, na co to potrebuje a ci je to opravnene.

adrika25
12. jún 2012

Ak tvoj manžel nie je spokojný so starostlivosťou o jeho dcéru, má možnosť žiadať ju do svojej opateri. Treba sa obrátiť na súd. Peniaze nad rámec výživného nedávať v "obálke" ale posielať na účet matky, vždy s popisom načo sú určené. Alebo kupovať potreby na dieťa (lieky, pomôcky, atď) a dávať ich matke.

martinkatinka
12. jún 2012

@evale si v ťažkej situácii, ale nemusíš sa hneď urážať, ak ti niekto napíše svoj názor, ako to urobila @jabadaba
Nehnevaj sa, ale ani ty nemusíš urážať matku toho dieťata, ona sa tu nemá ako brániť.
Napíšem ti svoj názor - muž by sa mal pokúsiť porozprávať s tou ženou, ak to nepojde, vyhľadať právnika, ktorý mu poradí.... Tu ti nikto nenapíše ako máš postupovať a čo všetko možete, tu sú len názory a ako vidíš, aj tie negatívne, toto je fórum, my nepoznáme ako žijete, čo všetko sa snažíte alebo nesnažíte urobiť pre manželovu dcéru.... tým ťa nechcem uraziť, ani odsudzovať, preto píšem, že najlepšia je rada právnika, poprípade lekára tej dcéry, ako otec má on nárok poznať jej zdravotný stav a poradiť sa o možnostiach.

riamim
12. jún 2012

@evale Bohužiaľ, niekedy to tak býva, že peniaze, ktoré ako výživné patria dieťaťu, skončia niekde inde... S tým sa dá ťažko niečo robiť, je to na každého svedomí. Na vašom mieste by som sa snažila na súde vybojovať čo najnižšie výživné a dcérke radšej prispievala nejako inak - zaplatila liečenie, na ktoré s ňou môže ísť jej otec, kupovať veci priamo pre ňu - oblečenie, darčeky a pod. Alebo zaplatila nejaké rehabilitačnú sestru, ktorá by chodila priamo k nim cvičiť s ňou, neviem, či je to možné. 😒

maminuska
12. jún 2012

@evale strašne tažko sa mi číta čo tu píšeš.
Ja sama som v postavení takom ako emanželka tvojho manžela. A môžem sa aj na kusky rozkrájat ,stále mi vykrikuje bývalý manžel že sa o dcéru nestarám, nazývy ma s jeho manželkou neschopnou ale sám o zverenie dcéry do starostlivosti nepožiada.
To ako sa vyjadruješ o nej , jej sestre je veľmi smutné ,
Skus si odžit jeden rok s mentálne postihnutým dietatom ktoré má epileptické záchvaty , jeden celý rok ho denno denne nakladat do auta a chodit pren do školy , učit sa s nou , sledovat či má lieky a či ich má dostatok , kontrolovat ju v noci či neprebieha záchvat a ver tomu že potom by si si aj ty občas večer vypila so sestrou .( ja mám niekedy chut sa doslovne zrubat, hlavne po tažkom záchvate. ).
Ver tomu že potom by si dala manželovi tých 600 EUR ty sama.

V každom prípade čo Vám bráni požiadat o zverenie do Vašej starostlivosti ? Tak sa staraj ty s manželom či ?

didar
13. nov 2012

dobry den
chcela som sa opytat mam postihnuteho syna diagnoza autizmus a chcem sa preto opytat syn dovrsil uz 18 rokov a malzel mi mal posielat vyzivne v sume 100eur co bolo ustanovene sudom ale akonahle syn dovrsil vek 18rokov prestal mi platit 100eur ale potom mi zacal davat 63 eur mesacne ,chcela som sa teda spytat ci mam narok na spätne vratenie penazi za obdobie co mi neposielal peniaze 🙂 .dakujem

babulkabamb
5. apr 2020

Dobrý večer chcem sa spýtať moja malá má hidrecefalus ako je stim bude chodiť má 2 roki ďakujem za odpoveď lebo nám hovoria doktori že bude ale až keď bude má 4 roki