Ahojte, chystame sa na lyžovačku do hor. Cela rodina sme pred mesiacom prekonali covid 19, boli sme v karantene, buď ziadny alebo len minimalny priznak (soplik).
Bola som na tom, že ak mam pozitivny antigenovy test z 1.12.2020 tak že nemusim sa testovat 3 mesiace.
Ale teraz mi znama hovori, že od nej vyžadovali aj napriek pozitivnemu testu NEGATIVNY a chceli od nej aby sa priamo v lyžiarskom stredisku za 15€/ osoba odtestovali - inak ich nepustia... je to legalne jednanie?
Vdaka za odpoved.
Galina
@gloglo77 no podla mna bud budes mat negativny test alebo potvrdenie od lekara, ze ste prekonali Covid, bez jedneho alebo druheho predsa kazdy na svahu moze tvrdit, "ze ho prave prekonal" a prevadzkovatelia si to chcu nejako overit - potvrdenie alebo test, ale samozrejme zavisi of strediska, pripadne si to este overte
@gloglo77 ak mas certifikat s informaciou, ze si bola pozitivna mozno budu akceptovat aj to ale nemusia ak si nechcete pokazit lyzovacku, ja by som si to overila, ak vas pretestuju a budete pozitivni, "poslu vas domov" a na co zbytocny stres a zlu naladu, ber to tak, ze aj oni maju nejake nariadenia asi aj kus chaoticke a nejako si ich vysvetlili
@gloglo77 ja nejako nerozumiem, je na sk Lockdown, či nie je😂😂😂😂
@maciatkolulu @maciatkolulu Áno, je lockdown .... ale je asi aj 20 vynimiek medzi ktorymi je aj pobyt v prirode. 🙂 Vacsinou skialpujeme pre zdravie... ale snehu je tento rok velmi malo, dovolenky ešte menej, tak si aspon raz vybehneme na klasicku lyžovačku... 🙂
A len tak mimochodom ten lockdown neplati pre všetkych. Áno, mnohí prešli na dištančne vzdelavanie, home office a pod. no my učitelky v MŠ makáme aj keby bola tretia svetova... takže tych par dni dovolenky tvrdo vydretych hadam nepresedim zavreta doma 😉 musim troška na cerstvy vzduch aby som od 5.1. mohla opat medzi chore, zasoplene, zakaslane deti bez rušok... :(
Len tak pre zaujimavost 82% deti, ktore sa nahlasili na prazdninovu dochadzku - su deti, ktore maju matku /otca na materskej/ rodičovskej... alebo je aspon jeden z rodicov nezamestnany... Mne je smutno aj za tie deti ... aj za moje, s ktorymi by som mohla travit viac casu... :(
@gloglo77 pozitívny test určite nestačí - treba oficiálne potvrdnie od lekára že ste Covid prekonali - pre každého člena domácnosti)alebo si dať urobiť negatívny test......ono Covidom sa dá nakaziť aj opakovane a aj skôr ako za tie 3mesiace, čiže to že niekto prekonal Covid pred 2mesiaci nezaručuje že nemôže byť infekčný(opakované nakazenie)...a ak chcete stihnúť lyžovačku tak ju riešte do 4.1. na 99% sa zavrú aj lyžiarske strediská
@gloglo77 zasoplené, zakašlané deti sú v škôlkach nielen vinou rodičov, ale aj Vás učiteľov. Nemáte náhodou robiť ranný filter a práve tie zasoplené a zakašlané deti nepustiť práve kvôli takejto situácií?! Čo by teda malo platiť aj mimo covid situácie.
@malasandrika ty si už videla tie šibnuté rozzúrené matere, ktoré dávajú choré deti do školy? Vieš si predstaviť chuderu učiteľky aký náklad dostávajú od tých šialených matiek? Dnešnej dobe učiteľka nemôže nič,lebo každá mater sa rozcuľuje aké majú jej deti práva.
@malasandrika učiteľka nie je zdravotník.
A neverím, že ju nútili, aby sa otestovala v stredisku za 15,keď už, tak sa mohla otestovať v hocijakej dedine a zadarmo.
@gloglo77 sa nehnevajte,viete kolko dni dovolenky,kolko dni ocr kde som sla na polovicu so mzdou som si od marca musela vycerpat?prave kvoli aj zavretym skolkam?nehovorte ze ste od marca nemali ziadne volno v ramci korony.Viem nikto za to nemoze,no milujem,p.ucitelky v skolke,to myslim vseobecne,je ti taky trend ako ukazuju na rodicov na materskych,rodicovskych nezamestnanych a to nie som nic z toho.Kazdopadne hory si uzite,test urcite potrebujete,takisto si myslim,ze ostavame doma vsetci,cize pre mna dalsia ocr,pre vas homeoffice,nic v zlom,pozdravujem
Ja by som pridala aj IQ test pre vsetkych, co nevedia obsediet na riti ked nam "horia" nemocnice.
@gloglo77 nuž vy makate? No nehovor, viac ako inokedy? Učiteľka v škôlke? Nepresedis doma? Opäť zaujimave😂😂😂kebyže si to povedia vsetci😉👋👋👋👋, tak sa inak absolútne nečudujem, že Slovensko je v sračkach. Vieš o tom, že kopec ludi napr.v.gastronomii je bez práce, krachu ju firmy? Ale chápem, že sa ti nechce pre sedieť doma. A reálne sa nemusíš vrátiť medzi zasoplene deti, prácu si si snáď vyberala sama, alebo ta niekto nútil. Toľko sprostosti od jednej učiteľky sa dosť zle číta. Zmeň prácu a máš vystarano. Napríklad v gastronómii, to by si bola doma ujujuj, mohla behať hore dole, len neviem za co. Inak ja nie som absolútne za, čo sa týka opatrení, sú niektoré na hlavu. Ale toto, čo si ty napísala, je značne od veci. Je rozdiel sa ísť poprechádzať do lesa, pobehať a tak a rozdiel drbat sa do hotelov 😉a ešte rozmýšľať, čo s tým keď budete mat pozitívny test. A sťažovať sa na prácu... No commnet
Prestante sa do nej navážať.. Poďte sa pozrieť, koľko ľudí je napchatých v Jasnej a majú koronu v...
@gloglo77 myslis, ze na tom home office je to lahsie? Je to mega super, ked musis odpracovat celu svoju pracu na pc kde sa musia ucit tvoje dve skolopovinne deti (co ja viem piatak a siestak) v rovnakom case. Popri tom im dovysvetlovat latku, aj im navarit a aj do 12.00 poslat klientovi podklady. btw soplave a kaslave dieta nema co v MS hladat, mozete ho odmietnut prevziat.
Určite je bezpečnejšia lyžovačka s negatívnym antigénovým testom ako nákup v kauflande, kde do vás každý vráža a nikto nevie, či náhodou nie je infekčný - chytá zeleninu, ovocie a podobne. Je to na každého uvážení, keď človek nechce, nech sedí doma, keď chce ísť, musí absolvovať test a môže sa lyžovať. To si už budeme vyčítať aj to, keď niekto zbehne do potravín 3x za týždeň a iný len 1x? 🤔
@makova333 veď áno, máš pravdu, ale hneď savto zvrhlo, že učiteľky nič nerobia a podobne, prutom pôvodná otázka bola celkom iná. Ja si tiež myslím o lyžovaní a napchatých strediskách svoje.. Po novom roku sa bude nadávať, že deto nejdu do školy, krivka ešte len teraz porastie.. Ale nezvrhujme túto otázku na to,čo a koľko robia učitelia v škôlke. To je všetko, čo som myslela 🙂
@stanulienkat nezaujímajú ma šialené rozzúrené matky. Raz, keď mám choré decko, má ostať doma. Bez diskusie.
@ibrunova zdravotník nie je, ale žiadne učiteľka nepotrebuje špeciálne vzdelanie na to, aby nevidela, že dieťa, ktoré rodič doniesol do škôlky, či školy, nie je v poriadku.
@jdvorka ale zase si nenahovárajme že na lyžovačke je to bezpečné a nikto sa tam nemôže nakaziť...hlavne ak polovica ľudí si dáva na svahu rúška dole a všetci sa tlačia pr stánkoch s občerstvením....predsa tam nebudeš o hlade a smäde celý deň alebo jesť lepeňák so studeným čajom(ak si tma celý deň)......nehovoriac o tom že ísť na lyžovačku obnáša aj niekde sa ubytovať a tam sa aj stravovať😉a antigénový test ukáže pozitivitu len u tých čo majú vysokú nálož vírusu😉
Soplave neprevziat ráno.. kde je problém? Veľa sa zasopli aj práve v škôlke a co tak vidím tie deti na prechádzke s učiteľka mi ako vonku duje vietor že človek má čo robiť so sebou aby mu uši neprefuklo a tie deti hole hlavy ne žeby ste vy učiteľky povedali nech si nasadia čiapku, rodič im to môže na kázať doma ale zas malé 3 ročne dieťa veľa rozumu až tak nemá pripadne si po zabudne ju dat, ved co, nie vlastne tak nech sa pochoreje aspoň bude o jedného dvoch menej v škôlke... A ze deti bez ruska? A co majú nosiť rusko chudatka malé? Nezodpovednosť, že pustite choré ráno medzi zdravé ak s tým soplenim mate očividne aj vy problém a za prácu môže byť človek v dnes dobe rád...
@mogaa Podľa tohto prístupu by sme nemali ani chodiť do práce a deti do MŠ, či ZŠ. Tam nám nikto testy nerobí a tiež sa tam stravujeme a sme v blízkom kontakte. Napr. my pôjdeme len na otočku, čaj si viem vypiť aj z termosky a hot dog si viem dať aj na pumpe alebo aj tam v stredisku, každopádne si nepôjdem nikomu sadnúť na koleno a prežúvať mu pod nosom. Lyžovanie je povolené, nikto tým neporušuje nariadenia, tak neviem prečo tá všeobecná nevraživisť k ľuďom,čo to chcú využiť.
Ist do prírody a na zjazdovku sú dve diametrálne odlišne veci. Chapem, že v tomto konkrétnom prípade, že máte prekonaný covid a chodíš do roboty to vnímaš tak, že tebe riziko nehrozí a ani ho nikomu nespôsobujete...
Starý antigenovy test ti neplatí. Vo vyhláške od Mikasa je vzor potvrdenia od lekára, ktorý si si mala dat potvrdiť po vyliečení. Lekár ho ale vystaví len tomu, kto bol preukázateľne pozitívny. Rodinným príslušníkom, ktorí boli len s ním v karantene, hoci by aj mali príznaky, ale nevolí na teste, tak tým nie.
A je otázne, či to bude dane stredisko akceptovať, alebo len svoje testy.
Keď čítam takéto otázky, tak si vravím, že my si nič iné ako tvrdý lockdown a povinné plošné testovania ani nezaslúžime. A to som proti jednému aj druhému, ale na náš hlúpy národ očividne nič iné neplatí. Posrala to vláda nezmyselnými opatreniami, ale my miesto toho, aby sme im dali najavo, akí sú tupci, keď nechajú pootvarane lyžiarske strediská tým, že tam proste nepôjdeme a nedáme Borisovi zarobiť, tak sa tam hold musíme natrepať. Najsmutnejšie na tom je, že na tento egoizmus (ja si predsa musím oddýchnuť) doplatia zas len drobní živnostníci, gastro a podobní zamestnanci, ktorí budú musieť mať kvôli takémuto sebeckému zmýšľaniu s najväčšou pravdepodobnosťou zatvorené ešte veľa ďalších týždňov.
@gloglo77 kazdy si pravidla upravuje po svojom.Co mam info od doktorky nemusis ist na test, lebo aj tak este vyjde pozitivny dlhodobo.Napis mail do lyz.strediska, alebo hygienikovi ci na min.zdravotnictva co viem, tak odpisuju velmi promptne