Vývoz smetí, trvalý pobyt na inej adrese a bývanie na inej adrese

mess123
21. jún 2022

Dobrý deň, chcem sa spýtať keďže som v tom nová. Trvalý pobyt mám doma u našich ale bývam v podnájme. Prišlo domov platiť vývoz smetí lenže naši vravia že ja automaticky platím smeti aj tu kde som v podnájme a že stačí ak vezmem odniesť ukázať na obecný úrad nejaké potvrdenie o tom ze smeti platím tu tak doma už nemusím. Viete o tom nieco ci je to pravda alebo ako postupovať?

matullienka
21. jún 2022

Záleží od obce alebo mesta, ja som si dávala prechodný pobyt aj s dcérou ku sestre kvôli škôlke a musela so.m za obe zaplatiť aj na trvalom pobyte aj na prechodom

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matullienka
21. jún 2022

@elizabet173 no v Žiline mi povedali na mestskom úrade, že keď ich nechcem platiť dvojmo mám si zrušiť prechodný pobyt

mess123
autor
21. jún 2022

@elizabet173 prosím vás a kde si mám pýtať ten doklad? Ja som v týchto veciach mešuge 😁

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matullienka
21. jún 2022

@elizabet173 no u nás na obci to tiež tak funguje, že keď platíš v mieste trvalého bydliska a tu máš prechodný tak tu už neplatis. No v Žiline že koľko pobytov máš toľkokrát musíš zaplatiť smeti je to postavené na hlavu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
21. jún 2022

Po minule roky stacilo predlozit predpis zaloh z druheho byvania a "odpustili" smeti v mieste trvaleho bydliska. Teraz vraj ze bude treba zaplatit aj v takom pripade polovicu poplatku za smeti v trvalom pobyte.

viestta
21. jún 2022

@matullienka v KE ak máš prechodný pobyt, tak znížia poplatky za smeti. Treba nájsť VZN na stránkach mesta a podla toho co tam píšu sa zariadit

betulienka79
21. jún 2022

záleží to od všeoebecno-záväzného nariadenia toho ktorého mesta .......všade je to iné

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkasav
21. jún 2022

Vývoz odpadu (smetí) sa neplatí štátu, ale je to poplatok pre konkrétnu obec - mesto, v ktorej žiješ a ktorá sa reálne stará o odvoz a likvidáciu odpad. Výšky poplatku sa preto aj v jednotlivých obciach -mestách líšia. Predpokladá sa, že kde máš trvalý pobyt, tam aj žiješ a produkuješ odpad. Ideálne je zistiť si telefonicky, príp. osobne na obidvoch miestach, kde ťa bude stáť platenie menej, resp. aké doklady potrebuješ doložiť a dokedy. Niektoré obce - mestá poplatok odpustia, niektoré iba znížia a dokladovať treba spravidla každý rok pred daný aktuálny rok, či tu aj žiješ, pracuješ, a teda či produkuješ odpad.

lusyyy36
21. jún 2022

@matullienka blbosť ti povedali, tiez mam tp v ZA a bývam inde, poslala som im potvrdenie o pobyte inde a aj z prace a od dcéry zo školy chceli a neplatím v ZA nic

matullienka
21. jún 2022

@lusyyy36 no ja to mám písomne v maily

lusyyy36
21. jún 2022

@matullienka to je divne,ze každému inak povedia

oblecenie99
21. jún 2022

Ako som mala možnosť zistiť osobne, majú v tom hokej niekedy aj samotní zamestnanci obce. Aj tu sú skôr rady, ktoré sú individuálne a platia pre konkrétnu obec, navyše ľudia to vykladajú veľmi zjednodušenie tak, že "platím tam, kde odpad produkujem". Nie je to celkom tak..

Bývaš v tej istej obci, kde máš aj trvalý pobyt? Ak nie, tak sa treba pozrieť na VZN jednej, aj druhej obce (či mesta) a pozrieť sa na to, čo hovorí zákon (o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady). Zákon totiž hovorí, že poplatníkom je (o. i.) fyzická osoba, ktorá má v obci trvalý alebo prechodný pobyt alebo ktorá má oprávnenie užívať alebo užíva nehnuteľnosť.

Ak má fyzická osoba v tej istej obci trvalý alebo prechodný pobyt a súčasne je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť na iný účel ako podnikanie (napr. tebou spomínaný nájom) – platí poplatok iba z dôvodu trvalého alebo prechodného pobytu. Toto teda platí, ak máš nájom v tej istej obci, kde aj trvalý pobyt, len na inej adrese, ale v rámci tej istej obce, či mesta.

Ak máš trvalý pobyt v jednej obci, a nájomný vzťah, z ktorého vyplýva právo užívať nehnuteľnosť v druhej obci, tak sa musíš pozrieť do VZN tej obce, v ktorej sa momentálne nezdržiavaš, teda tej, v ktorej máš trvalý pobyt. Zákon totiž obciam umožňuje všeobecne záväzným nariadením znížiť poplatok, príp. úplne oslobodiť od poplatku poplatníka, nie je to teda automatické, závisí od VZN konkrétnej obce, či využila túto možnosť. Ide o osoby, ktoré za určité obdobie, ktoré trvá viac ako 90 dní, v priebehu zdaňovacieho obdobia a počas ktorého, sa nezdržiavajú alebo sa nezdržiavali na území obce. Podmienky spolu s potrebnými dokladmi na zníženie alebo odpustenie poplatku určí obec vo svojom VZN. Tu by som ešte dodala, že ak si v nájme v inej obci, tak sa musíš pozrieť aj na to, či tam nie je VZN -kom upravený inštitút tzv. ručiteľa poplatku - môže byť, nemusí. Ručiteľ poplatku vyberá poplatok pre obec v ustanovenej výške a za vybraný poplatok od poplatníka ručí - v prípade nájomných vzťahov je ním vlastník nehnuteľnosti. AK to má obec upravené, tak poplatok platí obci priamo vlastník bytu, nie nájomca (nie ty) - jemu len poplatok odovzdáš a ten ho už zaplatí obci. Môže zaplatiť aj priamo nájomca, ale vtedy sa treba s prenajímateľom na tom písomne dohodnúť, lebo on naďalej bude ručiť za zaplatenie poplatku. Tu sa už musíš pozrieť do konkrétnej VZN obce, v ktorej priamo bývaš, teda kde si v nájme. ALE je tu ešte taký príjemný zvyk u nás ututlávať zo strany prenajímateľov, že majú byty v prenájme, aby sa vyhli plateniu dane a spomínaného poplatku za odpad všakže.. v každom prípade by som si na to sadla, prípadne aj hodila reč s prenajímateľom, ako to má (ne)ošetrené a skočila preveriť povinnosti na miestnom úrade.

31silvia12
21. jún 2022

@mess123 ja byvam na dedine..trvaly pobyt mam v inej obci..kde sa do 31.3 daneho roku podava ziadost o oslobodenie od platenia komun.odpadu..v kazdej obci je ten termin inak dany(muz mal do konca februara)..aby vedeli vyrubit dane..je to väčšinou zaciatkom roka..ja podavam ziadost do obce s trv.bydliskom a platim "smeti", tam kde ich realne i produkujem..ziadost sa podava kazdorocne..zaplatim a kopiu uctenky s odovodnenim ze byvam prechodne inde posielam doporucene(aby som mala doklad)na obecny urad.

evkamotka
21. jún 2022

Aktualne si v situacii, ze za smeti platis u vasich aj ked ich tam netvoris a na podnajme za smeti neplatis, aj ked ich tam tvoris.
V najomnom poplatok za smeti nemas oficialne (menovite ty) zahrnuty, to ide vlastnikom bytu po zaplateni poplatkov do vrecka.
Musis sa prihlasit v obci, kde aktualne byvas a produkujes odpad, ze existujes (ved ta obec o tebe nevie, ze byvas v podnajme xy). Tym potvrdenim, co spominaju rodicia je vypis z uctu o uhrade poplatku za odpad na mestsky ucet. Bolo by fajn vybavit si na podnajom prechodny pobyt.
Uplne presne ti povedia na urade tej obce, kde byvas na podnajme

andrejka1974
21. jún 2022

Ja mám trvalý pobyt v Bratislave a mám aj dom v Toni a odpad platím v obidvoch a tam nemám žiadny pobyt len som nahlásená že vlastním dom platím aj elektrinu ,aj vodu aj plyn všetko dvojmo a je to úplne normálne