Vysunutá platnička 5mm - mám nárok na invalidný dôchodok?

radeva2
19. apr 2021
bolarazjedna
19. apr 2021

Vysunutu platnicku ma skoro každý človek, kľudne aj viac ako 5mm, väčšina bez ťažkostí, takže o tom ani nevie, len na základe zobrazovacie ho nálezu vám nikto nedá invalidný dôchodok. Pokiaľ vám to spôsobuje ťažkosti dlhodobo, podstúpili ste operáciu platničky, a stále sa nemáte dobre, tak je možnosť invalidného dôchodku.

martinkatinka
19. apr 2021

Ja mam 9 mm a bez vacsich problemov. ID nemam, ani som neziadala.

mogaa
19. apr 2021

@radeva2 musí byť operácia

kacena4
19. apr 2021

@mogaa nemusí ja som mala ID aj pred operaciou, ale tu zohráva doležitú ulohy nález nie vysunutie, ale napr. či tlačí na miechu, či je necitlivosť nohy, či je prasknutá nie len vysunuta... po operacii mi ID ostalo kedze mam nasledky, ale ak sa stav zlepsi ved preto sa robi operacia ID nemusia priznat

radeva2
autor
19. apr 2021

@kacena4 mam vysunutu ktorá tlači na miechu bola som aj na ozóne len to bolo dobré len na čas kvôli praci som nikdy nechodila po lekároch trpela som.Ďakujem.

kacena4
19. apr 2021

@radeva2 osobne odporucam operaciu nakolko ak tlaci na miechu casom moze zacat odchadzat ta cast kde tlaci (mne tlacilo na nohu) tiez som 4 roky trpela jak kvon ☹ potom uz som necitila nohu a zacala som krivat a vertikt ak nebude operovana mozem prist o cit v nohe ☹ - tu nejde o invalidny ten bude par € z toho nevyzijes max 40% co moze byt par desiatok € skor ide o to co s tym nalezom... za mna operacia, neviem si vynachvalit na druhy den som uz chodila a o 3 mesiace som uz pracovala a to vacsinu dna na stojaka, co som predtym nevladala

radeva2
autor
19. apr 2021

@kacena4 ďakujem a prajem pevné zdravie.

radeva2
autor
19. apr 2021

@kacena4 môžem ešte kolko ste mali vysunutú platničku pred operáciou?

stanulienkat
19. apr 2021

Dá sa to krásne zvládnuť a stiahnuť naspäť. Rehabilitácie, poctivé cvičenie, nespávať na bruchu, vyvarovať sa zlých pohybov a stiahne sa ti to naspäť. Len treba chcieť. Keby išiel každý na invalidný dôchodok, co ho nieco trošku bolí,tak je pol republiky na invalidnom.

zuzinapipina
19. apr 2021

@radeva2 no ja som mala 2 cm nakoniec vysunutu platnicku, tlacila na miechu na nerv, prestala som cítiť malíček na nohe, bola som na operácii, našťastie všetko v poriadku, no a chcela som si žiadať id a moja obvodna ma vysmiala, ze a to s týmto? 😃A tam to aj skončilo. Uz su tomu dva roky, pravidelnr cvicim aj 5-6 krat do týždňa a malicek si sice necitim stále dobre, ale to sa neda porovnať s tým co bolo pred operáciou. Veľké zlepšenie u mňa ďakujem tomu 🔝 každý deň 🙂

tina4931
19. apr 2021

@radeva2 Moja známa nedostala ID ani po operácií chrbtice a ročnej PN. Chýbali jej dva body. Ja sama mám 3 vysunuté platničky, trhlinu. A ano, je dosť ľudí, ktorým ani operácia nepomohla. Mne ju neodporúčajú.

tina4931
19. apr 2021

@radeva2 Treba cvičiť a v podstate už stále a pravidelne.

oli18
19. apr 2021

Ja som sa 16 rokov liečila na platničku, nakoniec som bola na operácií. Obvodný lekár ma tiež vysmial, keď som chcela po nej žiadať o invalidný dôchodok. Po nejakom čase som to skúsila, bezúspešne. Ani odvolanie na súd mi nepomohlo. Operáciu doporučujem.

tina4931
20. apr 2021

@oli18 Operácia je buď - alebo. Záleží od veľa faktorov, v akých miestach, aké poškodenie.....Niekomu pomôže a je fajn, niekomu pomôže dočasne a ak necvičí a kašle na to, stav sa môže znova zhoršiť napr. aj v iných miestach. A sú ľudia, ktorým nepomohla, dokonca aj pohoršila. V každom prípade mi bolo viacerými zainteresovanými vysvetlené, že je to vždy krajná možnosť. Takže aj mne ostáva zatiaľ len cvičiť do nemoty.

oli18
20. apr 2021

Ja som nepocula, aby nepomohla. Mam par znamych, ktori boli a pomohlo. Mne urcite. A to som bola pred 23 rokmi. Za ten cas medicina znacne pokrocila. Chod na konzultaciu s operaterom, on to najlepsie zhodnoti. Ked nevies chodit na patach a spickach, je cas ist. Mne to povedal vtedy primar Tornozy v N. Zamkoch.

tina4931
20. apr 2021

@oli18 Ja zase poznám aj takých čo nepomohlo, dokonca aj na vozíku skončila.

katarinkacat
9. sep 2023

@zuzinapipina a co cvičíte