Zdravím babule, chcela by som sa spýtať ako to je s darovaním pozemku. Jedna sa o to, že sme s manželom začali stavať RD. Manžel pozemok nadobudol v čase keď sme neboli svoji a teda je jediným vlastníkom. Ja som požiadala o úver ale vstúpila som do ňho taktiež sama ( mali sme to za lepších podmienok) a teraz riešime dokladovanie úveru. Nakoľko ale stavebník na stavebnom povolení je len manžel, bolo nám povedané ze musí časť pozemku prepísať na mňa a následne postúpim do SP aby som bola taktiez stavbnikom. Manžel mi teda 1/2 daruje.
Nevieme ale ako to bude s rozsotavnaou stavbou, pokiaľ mi manžel daruje polovicu pozemku budem mať automaticky aj podiel na dome ? Alebo je potrebne k rozostavanej stavbe vybaviť niečo navyše? Stavať sme začali až keď sme boli svoji a aj SP nabodublo právoplatnosť keď sme boli zosobášení. Poprosím teda pokiaľ môžte o radu ako mame postupovať, aby sme mali všetky dokumenty právne v poriadku, čo sa samotnej stavby týka zatiaľ na liste vlastníctva nie je. Ďakujem veľmi pekne.
Prevod podielu na pozemku nie je nevyhnutný, je však potrebné Vás pripísať do stavebného povolenia, a to napr. návrhom zmeny stavby pred dokončením.