Vysporiadanie vlastníctva - darovanie nehnuteľnosti

nia234
5. nov 2023

Zdravím babule, chcela by som sa spýtať ako to je s darovaním pozemku. Jedna sa o to, že sme s manželom začali stavať RD. Manžel pozemok nadobudol v čase keď sme neboli svoji a teda je jediným vlastníkom. Ja som požiadala o úver ale vstúpila som do ňho taktiež sama ( mali sme to za lepších podmienok) a teraz riešime dokladovanie úveru. Nakoľko ale stavebník na stavebnom povolení je len manžel, bolo nám povedané ze musí časť pozemku prepísať na mňa a následne postúpim do SP aby som bola taktiez stavbnikom. Manžel mi teda 1/2 daruje.
Nevieme ale ako to bude s rozsotavnaou stavbou, pokiaľ mi manžel daruje polovicu pozemku budem mať automaticky aj podiel na dome ? Alebo je potrebne k rozostavanej stavbe vybaviť niečo navyše? Stavať sme začali až keď sme boli svoji a aj SP nabodublo právoplatnosť keď sme boli zosobášení. Poprosím teda pokiaľ môžte o radu ako mame postupovať, aby sme mali všetky dokumenty právne v poriadku, čo sa samotnej stavby týka zatiaľ na liste vlastníctva nie je. Ďakujem veľmi pekne.

draik
5. nov 2023

Prevod podielu na pozemku nie je nevyhnutný, je však potrebné Vás pripísať do stavebného povolenia, a to napr. návrhom zmeny stavby pred dokončením.

nia234
autor
6. nov 2023

@draik aha ďakujem pekne, nám ale bolo na stavebnomnifade povedané ze musím vlastniť časť pozemku, nakolko vraj zakon urcuje ze aby som mohla byt na SP tak musim byt vlastnikom nehnutelnosti , tak neviem teda .. každopádne vám veľmi ďakujem.