Ahojte,
prosím, je tu nejaký právnik, ktorý by mi vedel aspoň približne povedať, ako dlho zvykne trvať vysporiadanie pozemku s domom na zbúranie v prípade, že :
- všetci vlastníci súhlasia s predajom
ALE
Pozemok pod domom na zbúranie vlastnia 3 ľudia, ktorí bývali počas života v zahraničí (myslím, že Francúzsko, Kanada) a vraj už sú mŕtvi a bez potomkov - pred rokmi to pôvodný majiteľ zisťoval, keď to chcel vysporiadať, no potom náhle zomrel a zostalo to na ďalších 15 rokov nevysporiadane. Teraz by to potomkoviacradi predali, my radi kúpili, ale chceli by sme aspoň na jeseň začať stavať, tak neviem, či sa do toho púšťať.
Aký je postup, prosím, a ako dlho to môže trvať?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂
Sú firmy, čo sa týmto zaoberajú. Mrkni na nete.
pozri si katastralnu mapu, cisla jednotlivych parciel, na katastry najdes majitela alebo aktualneho spravcu parcely, a podla toho vam pravnik pomoze, ak tam nieje majitel bude spravcom pozemkovy fond a tam by to mohlo ist rychlo, ak to zacnete riesit teraz s pravnikom mohli by ste svoj plan stihnut
Ak nie je po ruke aspoň jeden spoluvlastník pozemku, tak zabudnite na to. Ak by aj náhodou podiely spoluvlastníkov pozemku spravoval SPF, tak to máte minimálne na dva roky. Ak podiely SPF nespravuje, tak to môže začať riešiť a vybavíte to pri kope šťastia do plnoletosti Vašich detí - za predpokladu, že sa ešte nenarodili.
No buď je možnosť dodatočného dedičského konania ale to by museli byť tu vyhlásení za nebohych alebo mať ich úmrtné listy potom možnosť vydrzania, ale to už notári moc nechcú robiť.
@draik no sú traja vlastníci, 3/4 a 1/4 žijúci plus jeden ďalší, ktorý tam ma niekde kúsok a ten je bezproblémovy... Títo 3 súhlasia s predajom, ale ten pozemok pod domom je problém, tam sú vlastníci ti, ktorí žili v zahraničí, ale tí mam pocit, že ani nie sú uvedení v katastri
@amonet Ahoj, vďaka. Všetci sú uvedení v katastri
@draik tak som to znovu prezistila a vsetci sú v katastri... Len sa mi to plietlo, lebo sme zvazovali aj niečo iné
Riesime takto dom, chceme kupit,sice dom ma 3 vlastnikov, ale pozemok mal viac..z 15 vlastníkov zrazu 50..Rok a pol sa nam to taha a este stale nemame kupene 😡 To sme chceli tieto Vianoce co boli uz byt tam..Tak dufam ze u vas to tolko nepotrva..
@simona_letova_b nie je to náhodou v ZA na Bôriku? Tu je tiež jeden takýto podarený dom... Všetci dávajú od toho ruky preč, že to je na dlhé roky....
@panelacikova Nie 😉 Ide o nieco uplne ine,uplne inde 😁 U nas uz 5x minimálne slubene ze je to u konca, tak uvidime ci sa podari 😉
@simona_letova_b och, držím palce!!!
Ak to nie je uplne vynimocna nehnutelnost, ze chcete pdrave tuto a ziadnu inu a chceye cim skor byvat, tak radsej hladajte dalej. Moze to trvat roky. Hlavne ak na isto neviete kto su dedicia.
@karolinka1991 No, zaujímavé, ale dá sa to. Užívateľ domu - aj keď je na zbúranie by si mal zohnať potvrdenie z obecného, resp. mestského úradu že je užívateľom pozemku ...
Potom treba vybrať list vlastníctva a zistiť dátum narodenia každého z týchto vlastníkov a od 2 až 3 osôb ktorí by mohli byť ich rovesníkmi že uvedení vlastníci pozemku odišli v rokoch ... do zahraničia a už sa nevrátili a že sa po nich už neozval žiadny ich dedič.
Potom je postup pri tých čo šli do zahraničia nasledovný:
Keď to budete mať podajte na Okresný súd žalobu na vyhlásenie osoby za mŕtveho. Žalobu podáva majiteľ domu alebo jeho užívateľ ak vlastník nie je známy. Toto dajte urobiť právnikovi. Súd vydá výzvu na prihlásenie sa osoby resp. jej dedičov, ktorí musí 1 rok visieť na úradnej tabuli súdu. Po jednom roku súd vydá Rozsudok ktorým osobu vyhlási za mŕtvu. Právoplatnosťou tohto Rozsudku je možné podať PODNET /nie návrh/ na vykonanie dodatočného prejednania dedičstva. Predpokladám že ako dediča určia Slovenskú republiku. Dedičstvo by malo prebehnúť na všetok majetok poručiteľa a nielen na pozemok pod domom.
No a nakoniec to treba kúpiť od SR.
@kirakira ďakujem veľmi pekne za všetky info, len presne to som si myslela, že len to "visenie na tabuli", ktoré som tušila, že bude nevyhnutné, bude trvať aspoň rok, a teda dovtedy predpokladám, že sa nebude môcť ani čistiť pozemok, ani zbúrať dom a ani začať stavať nový, však? Ide o to, že len pozemok pod domom patrí tým zosnulým v zahraničí, ten dom na zbúranie už nie
@kirakira ešte mi poradili "dodatočne dodedenie po zosnulom" ci také niečo, ale neviem, či to by bolo schodnejsie z časového hladiska
@karolinka1991 dediľ po zosnulom, t.j. poručiteľovi môže zo zákona len zákonný dedič. Podanie na dodatočné prejednanie dedičstva sa podáva dvoma rôznymi formami:
1. PODNETOM - to podáva užívateľ pozemku, resp. domu alebo inej stavby ktorý nie je dedičom ale potrebuje vysporiadať nehnuteľnosť. Podnet sa dáva len na nehnuteľnosť ktorú navrhovateľ sčasti vlastní, resp. ju preukázateľne užíva. Pri tomto podaní musí byť spoľahlivo a úplne doložený okruh dedičov. V prípade ako je Váš by som do dedičstva uviedol Slovenskú republiku. Ak má nebohý súrodencov a oni majú deti tak sú dedičia oni. Štát je dedičom u osôb ktoré zomreli do 31.12.1992 a v čase smrti nemali deti, rodičov a súrodencov. U osôb zomretých /vyhlásených za mŕtvych/ po 01.01.1993 sú dedičmi dedičia v 4. dedičskej skupine, t.j. ujovia, tety alebo ich následní dedičia.
2. NÁVRHOM - podáva hociktorý zo zákonných dedičov. taktiež musí byť kompletne zdokumentovaný okruh dedičov.
Ahojte, pracovala som na Slovenskom pozemkovom fonde niekoľko rokov, tak ak by ste mali otázky ohľadom vysporiadania pozemkov, kľudne sa na mňa obrátte🙂
ešte pozri aj na modrej streche či tam niekto nemá podobné skúsenosti...