Výška výživného

alienka33
15. feb 2010

manzel zaraba 500eur. a vyzivne mu bolo prisudene 133eur. ja poberam matersku 164.22eur. sme stvor clenna rodina. jeho ex zaraba 730eur a zije sama z dcerou.. poziadal sud o znizenie vyzivneho v maji 2009 pojednavanie bolo v septembri2009 kde mu ziadost zamietli s tym ze moze byt rad ze mu nezvysili a vobec nebrali do uvahy ze sa nam narodilo dieta. odvolal sa ale termin este nie je stanoveny. 133eur platime ale s odretymi usami. chcela som sa spytat kolko asi by mal platit? pretoze moj ex plati z 500eur na syna 66.50eur s vyjadrenim ze si viac nemoze dovolit. podla coho sa vymeriava vyska vyzivneho???????dakujem.

andzi
16. feb 2010

alienka, na stanovenie výšky výživného nie sú žiadne presné kiritéria, ale v zásade sa berú do úvahy tieto veci: zárobov + ďalšie vedľajšie príjmy, úspory, majetok hnuteľný a nehnuteľný, spôsob života, životná úroveň, miera životných nákladov. Pokiaľ tvoj muž zarába 500 € netto, ty máš len RP a ešte tvojmu mužovi pribudla ďalšia vyživovacia povinnosť, tak 133 € je už dosť vysoké výživné, ale neviem to posúdiť, pretože sa berú do úvahy nielen schopnosti a možnosti rodiča, ale aj potreby dieťaťa. Ak je napr. toto dieťa z 1. manželstva choré, má s ním matka zvýšené náklady alebo naopak sa venuje nákladným koníčkom (napr. šport), tak 133 € nie je veľa. A tiež závisí aj od jeho veku. Výživné na maloleté deti súdy znižujú skutočne len výnimočne a to musí nastať prudká, zásadná zmena pomerov, napr. že by tvoj muž ochorel, stal sa invalidným a pod. Skôr treba počítať so zvýšením do budúcna, pretože ak si exmanželka podá o zvýšenie z dôvodu rastu životných nákladov, tak s najväčšou pravdepodobnosťou úspešná bude.

mata13
19. feb 2010

andzi ma pravdu,
mam to cerstvo za sebou - manzel, ktory prispieval do domacnosti sumou ca 1000.-EUR mesacne a koncom
kazdeho roku podielom zo zisku firmy ca 3 000.-EUR, mal oficialne na paske mesacne 483.-EUR.
Na zaklade toho som si zapytala vyzivne 100.-EUR, kedze mi bolo jasne, ze viac asi neziskam, pretoze v minulom
roku podiel zo zisku do domacnosti nedal, hoci ho mal.
Na zaciatku rozvodoveho pojednavania doklad o tomto podiele sudkyni predlozil, kedze sa zrejme zlakol,
ze budem argumentovat jeho ciernymi prijmami. To ma tak zaskocilo, ze som si pocas pojednavania ani nezapytala viac - to planujem hned po nadobudnuti rozsudku.
Tym som len chcela potvrdit, ze, ako som zistovala, pri prijme 500.-EUR je mozne vyzivne ca 100.-EUR.
Nebojte sa vyrukovat s ciernymi prijmami, sud ho vyzve na dolozenie a ak napr. konatel firmy (ako moj manzel) nechce riskovat audit firmy, ono sa nejake to potvrdenie vzdy najde.

gruchy77
28. apr 2011

..zeny krasne nase slovenske ale nejak zabudate ..ze vyzivne je o dvoch rodicoc ked ja platim 150eu z platu 400eu tak aj matka by mala prispievat sumou 150eu a mne to do kopy vychadza 300eu a neverim ,ze dieta spotrebuje do 3r...300eu mesacne.....peto

zuso13
2. júl 2012

som tu nova, v podstate som sa zaregistrovala len kvoli jednej rade.
viete mi poradit kolko by som mala dat do navrhu na vyzivne?
manzel zaraba velmi, velmi nadstandardne, niekolko tisic euro mesacne. nechcem tu davat konkretnu sumu, ale je to medzi 5-10 tisic netto.
dieta bude mat 4 roky.
dovody rozvodu, o ktory idem v tychto dnoch nie su velmi dolezite, nechcem to tu velmi rozoberat, ale ma problemy s alkoholom, so spravanim, uplne sme sa odcudzili, nevieme sa ani porozpravat aby to neskoncilo hadkou a verbalnymi utokmi, na vsetko kasle, v podstate vsetko okolo domacnosti a dietata je od zaciatku na mne. o malu sa staram od narodenia iba ja, on sa sem tam zahra na otecka. dospelo to do stadia, kedy uz nechcem stracat dalsie roky zivota a tahat do toho vsetkeho male dieta.
navrh mam napisany, vsetko je hotove, len neviem, aku sumu tam mam napisat... nechcem vyzerat ako nejaka zlatokopka, to by som s nim nevydrzala tolko rokov, ale tiez nechcem aby mi zo svojho platu daval na malu "par smiesnych euro", v porovnani s jeho prijmami, ked on ziadne dalsie vydavky nema a vsetky peniaze ma v podstate len pre seba.
ma niekto podobnu skusenost? dakujem.

titkovamiriam
2. júl 2012

@zuso13 žiadaj štvrtinu z prímu,to je tusim aj zo zákona,no možno sa mylim.ved uvidiš co ti priklepne sud a uplne by bolo super keby ste sa predtym dohodli.držím palce 😉

lili_mia
2. júl 2012

@gruchy77 pokiaľ sa ona vyjadrí, že dieťaťu dáva na sporenie, tak otec s tým nepohne .. trebárs ak chodí do škôlky, tak to je mesačne 220+2,50 stravné za deň .. sú rodiny, kde žena ak býva u svojich rodičov, platí nájom, sipo atd aj za dieťa .. surovo je dieťa zarátané ako právoplatný platiaci člen rodiny .. matka tej ženy, teda starká, dala návrh, že bude variť aj pre vnučku, ak bude platiť, teda 3€ raňajky, potom aj za obed, prípadne aj za večeru .. tak si vyber, ked sa majú dve matky tlačiť v kuchyni

máš právo nazrieť do spisu, čo ako ona uviedla, že aké má a aké sú predpokladané výdavky

tin007
3. júl 2012

@zuso13 skuste sa najskor dohodnut a s tym, ze rovno navrhni, aby cas vyzivneho isla na sporenie pre dieta, tu sumu by potom dostalo po dovrseni plnoletosti k dispozicii (napr. na studium, na byvanie a pod.). no a spocitaj si v klude vsetky vydavky, aj napr. planovane (ak chcete dat dieta do sukromnej skoly, tak napr. mesacny poplatok je niekolko sto eur a pod) v blizsej buducnosti.

juchu0257
30. júl 2012

Je normálne aby otec na svoju 16 ročnú dcéru platil necelých 30 eur ako mesačné výživné ?

barcelona94901
30. aug 2012

a stretli ste sa niektorá už s výživnym 500eur? 😕 😕 😕

evickatimi
13. nov 2012

@gruchy77 peto ale to niesu len naklady na dieta,ale aj na matku.teda nepriamo..a kazdopadne.ked ty si sam,tak ta matka co sa stara o dieta,kde je jej protihodnota? ved ona sa o dieta stara 24h.denne..a ty nemas voci tomu dietatu ziadnu povinnost,len zaplatit..mozno sa mu aj ty venujes.ale to je neporovnatelne.ja mam 200e RP a 70 od mojho ex to je 270e a musim ti povdat,ze na seba skoro nic nedavam...len na maleho,ale ked vsetko vyplatim,2tyz po vyplate uz som svorc..na lieky na oblecenie,plienky,jedlo,doprava do mesta,ved co je to 300e?keby to je len cisto na stravu? tak aj to je malo.a kde su ostatne veci?chlapom je to lahke povedat..ale realita je ina.treba si to vyskusat..

chulieta
28. nov 2012

ja musím súhlasiť s gruchy77 nakoľko, to teraz prežívame spolu s mojim partnerom... súdi sa o výživné a jeho ex vyrátala takú nehoráznu sumu, že toto keby som mala ja na svoju dcéru tak si žijem královsky.....
ono to vždy bude o tom, že ten kto dieťa má zverené do opatery dá viacej ako ten čo platí výžívné, pretože starostlivosť o dieťa nie je len o peniazoch to je jasné, ale na druhej strane súhlasím s Petom.

ivett12
22. jan 2013

Minimálne výživné je určené 30% zo životného ´minima a to je 25,38€ Jeto síce úbohé, že také výživné by malo byť dostačujúce. Pri dnešných cenách potravín, oblečenia, liekoch a nákladoch na domácnosť avýavkoch spojených s výchovou, vzdelávaním a výživou dieťaťa. Je to hamba tohto štátu, že toto dovolí. Veď dieťa má právo na rovnakú životnú úroveň ako jeho rodičia. A koniec koncov chlap si dokáže zarobiť omnoho viac peňazí a nájsť si lepšie platenú prácu ako žena, lebo sa stará len sám o seba.

ivett12
22. jan 2013

Prosím Vás, neviete mi niekto poradť. Bývalý manžel si podal žiadosť o zníženie výživného na našu dcéru, ktorá má už v čase podania návrhu 18 rokou a sudkyňa adresovala jej žiadosť o zníženie výžvného ako odporkyni a bývalý manžel je navhovateľ a mňa sudkyňa jednoducho vylúčila z tohto sporu z dôvodu ploletosti dcéry. Aj keď dcéra ešte stále študuje na strednej škole a samozrejm býva u mňa a bola zverená mne do starostlivosti. Ďakujem pekne za akékoľvek nápady.

tin007
22. jan 2013

@ivett12 a s cim chces poradit? Ziadost bola spravne adresovana uz plnoletej dcere, teraz musi konat ona sama za seba.

mirica
23. jan 2013

@ivett12 dcéra ťa môže poveriť zastupovaním , tak sa budeš môcť súdu zúčastniť a sedieť vedľa nej , ako odporkymi . Dcéra sa ale bude musieť súdu zúčastniť , lebo ju určite budú chcieť vypočuť. Ak ťa oficiálne nepoverí , môžeš byť v súdnej sieni , ale nie sedieť vedľa nej. Ja by som si ho určite vybavila , lebo jej budeš aspoň blízko , a bude to pre ňu psychicky lepšie , mať oporu pri sebe.

mirica
23. jan 2013

@ivett12 ešte som chcela, že dcéra dovŕšením 18 rokov, ti už vlastne nie je zverená do výchovy, a nie si ani jej zákonným zástupcom. .....teraz by ti mohla byť zverená,iba ak by bola zbavená svojprávnosti. Aj výživné už môže otec posielať dcére a nie tebe.

chorvatka
23. jan 2013

@zuso13 ahoj, som advokatka, ak potrebujes poradit, ozvi sa, preberieme to cez internu postu. Andy

janulajana
31. jan 2013

Ake mozem dostat vyzivne na 15 mesacne dieta, ak jeho otec zaraba 930 eur netto, ma byt v osobnom vlastnitve, auto skoda octavia kupovane cash, ziaden uver a leasing?

mandya
3. feb 2013

ahojte ...Neviete ako to je s vyživnym ked buduci otec mojho dieťata pobera soc.davku? ☹

union
11. feb 2013

caute.. kedy mozem podat o znizenie vyzivneho?? sud som mal v septrembri 2012, sudkyna mi dala platit 220eur n dve deti (7a6) a moj prijem je 402 eur vysluhovy dochodok.. byvala ma vo vlastnictve dva domy , auto, a ja musim byvat u rodicov a samozrejme platit za byvanie 100eur mesacne.. mam narok na podanie o znizenie? ☹

katinkab
22. feb 2013

@janulajana aspon 300eur urcite

janulajana
22. feb 2013

@katinkab Dam Ti vediet, ako sme dopadli, verim, ze pod 250 eur nedostanem, mala je kazdy druhy tyzden chora☹

katinkab
22. feb 2013

Mna to tiez caka. ☹
Moj ex ma 1600 netto ale vraj vsetko zalezi od sudcu.

mija_ja
23. mar 2013

Ahojte, vedeli by ste aj mne poradit? Manzel zarama cca 700, ale narobil si hazardom dlhy, takze mu ide z toho velky podiel na splatky. Ja som na rodicovskej. Takze mam tych cca 200. Maly ma rok. Doteraz mi daval tak cca 150, ale aj tak idem stale kazdym mesiacom hlbsie do uspor, nestaci nam to :O{Bojim sa ze mi sud odklepne nejaku smiesnu sumu vzhladom na tie jeho dlhy

mija_ja
23. mar 2013

@chorvatka
Ahoj, mohla by si prosim aj mne poradit?

chorvatka
24. mar 2013

ahoj, treba si vypocitat mesacne naklady na dietatko ktore mas, a to vsetky a z toho pytat polovicu, ak je treba viac poradit, posli IP...sud posudzuje jeho vysku prijmu za posledny rok, vyzivne ma prednost pred jeho dlhmi..hlavne si vypocitaj kolko ta drobec vyjde a z toho pytaj od muza polovicu..vzdy treba na sude pytat troxu viac...

81vika
2. apr 2013

prosim vas o pomoc moj ex-manžel neplati viživne už 12rokov sud mu neurčil viživne neviem čo stim on žije v anglicku podala som na sud ale neviem či z toho niečo bude

moja70
3. apr 2013

prosim o radu,3 roky som rozvedena mame 17 rocnu dceru ktora studuje.ex nanu plati len 50e,a zaraba vyse 1000eur lebo na sud odovzdal taku pracovnu zmluvu ze zaraba len 380e,v skutocnosti je to ovele viac.ako mam postupovat?ako dokazat sudu ze zaraba viac?sem tam nieco kupi do chladnicky(byvame este spolu),nic neplati vsetko platim sama a som na socialke co ja do kopi aj s vyzivnim 275eur.dakujem za radu

beruska610
21. apr 2013

Prosim o radu.Mam 4 mesacnu dcerku a ex priatel mi po ustnej dohode posiela 100uer nakolko je zivnostnik.No chcela by som poradit,ci sa to pocita od narodenia alebo od uznania otcovstva.No ked by som si to dala sudne na papier tak neviem co to vsetko obnasa,lebo napriklad za marec mi poslal v aprili ako su terminy vyplat a nechce si to nechat vysvetlit.Poradite mi?Dakujem

malinkaaninka
21. apr 2013

@moja70 a zvyšok jeho príjmu dostáva naruku?