Ahoj dievčatá je tu niektorá čo poberá sirotský dôchodok z Nemecka a bola v nemom úžase nad tou sumou? . Bola som nemilo prekvapená až mi došla pošta! Manžel tam pracoval slušne zarábal tak neviem kde sa stala ta chyba či to majú v Nemecku takto nastavené?
@kucikuc asi to bude tiež závisieť od toho, či tie peniaze mal zarobené normálne ako na zmluvu, alebo na čierno.
My sme mali sirotský tu na sk a vďaka tomu sme mohli vyštudovať VŠ, určite to bolo viac ako 50e.
@chiccco nie som si istá ale 5 rokov asi mal.
@dopolbokaodrata pracoval tam legálne na zmluvu. Tie roky čo má odpracované na sk tak poberám dôchodok zo Slovenska a zarábal tu oveľa menej ale je pravda že tu mal odpracovaných viac rokov
@kucikuc aha takze poberate aj zo SK ,no tak potom ozaj neviem ake maju oni podmienky,ale vravím malo by to byt pekne rozpísané v liste,ja som to mala ale teda zo Sk a pekne zrozumiteľné to bolo vysvetlene ...oni vlastne vyrataju na aký dôchodok by mal narok pokial ho nepoberal este a z toho mne posielali 60%vdovský a dceram 40% sirotske,ale teraz ked uz su dcéry dospelé tak mi ho pozastavili vraj až ked dovrsim 52 rokov mozem si znovu poziadat
@kucikuc nemam sice osobnu skusenost ale pozerala som prave online... polosirotsky je 10% z aktualneho naroku na dochodok, Deutsche Rentenversicherung posiela kazdy rok vypocet aktualnej vysky, mozno to niekde najdes. Ked si to porovnam s mojimi cislami, podla mna to sedi. A odvody su dane, to si zamestnavatel nemoze urcit, ze chce platit minimalne.
Nemyslim ze by vo vypocte bola chyba, ale mas pravdu, suma je to dost nizka...
@kucikuc môžem sa opýtať koľko? Keďže dcéra poberá sirotský tu na sk.