Výška sirotského dôchodku z Nemecka

kucikuc
19. jan 2020

Ahoj dievčatá je tu niektorá čo poberá sirotský dôchodok z Nemecka a bola v nemom úžase nad tou sumou? . Bola som nemilo prekvapená až mi došla pošta! Manžel tam pracoval slušne zarábal tak neviem kde sa stala ta chyba či to majú v Nemecku takto nastavené?

modrava
19. jan 2020

@kucikuc môžem sa opýtať koľko? Keďže dcéra poberá sirotský tu na sk.

kucikuc
autor
19. jan 2020

@modrava 50€

chiccco
19. jan 2020

@kucikuc moja dcera poberala zo SK 170e ale ono sa to odvíja podla toho kolko zarábal manžel

kucikuc
autor
19. jan 2020

@chiccco no práveže zarábal slušne preto som ostala v nemom úžase nad tou sumou

chiccco
19. jan 2020

@kucikuc vlastne je to 40% zo mzdy.....mna zase zaráža tu na SK ake rozdielne su podmienky na ziskanie vdovskeho dôchodku,ked mas 3 deti mozes ho poberať neobmedzene ale ked mam len 2 tak mi ho pozastavili ,take su tu podmienky ,chorý system toto SK

chiccco
19. jan 2020

@kucikuc no tak potom to maju nejako inak nastavene nejake ine percenta zo mzdy a nejake vyrozumenie vam neposlali ze ako to vypocitali?

kucikuc
autor
19. jan 2020

@chiccco tak už vidíte že ten chorý systém nieje len na sk😕

kucikuc
autor
19. jan 2020

@chiccco áno poslali len ja tomu niejak nerozumiem čo som čítala na iných stránkach tak asi záleží koľko im zamestnávateľ odosiela poistenie u nás asi odosielal asi minimálne

chiccco
19. jan 2020

@kucikuc a koľko tam pracoval ? Lebo som čítala ze treba aspoň 5 rokov tam pracovať,ale neviem tiez tomu nerozumiem.

dopolbokaodrata
19. jan 2020

@kucikuc asi to bude tiež závisieť od toho, či tie peniaze mal zarobené normálne ako na zmluvu, alebo na čierno.
My sme mali sirotský tu na sk a vďaka tomu sme mohli vyštudovať VŠ, určite to bolo viac ako 50e.

vroni
19. jan 2020

@kucikuc, zamestnávateľ posiela všade rovnako, je to normálne tabuľkové penzijné poistenie. Suma sa odvíja nie od platu ale od nároku na penziu. Treba mrknúť na ten papier, tam by to všetko malo byt.

kucikuc
autor
19. jan 2020

@chiccco nie som si istá ale 5 rokov asi mal.
@dopolbokaodrata pracoval tam legálne na zmluvu. Tie roky čo má odpracované na sk tak poberám dôchodok zo Slovenska a zarábal tu oveľa menej ale je pravda že tu mal odpracovaných viac rokov

chiccco
19. jan 2020

@kucikuc tak ked pracoval aj na SK a ty poberas dôchodok tak ste mali skúsiť požiadať o sirotsky tu na SK...

kucikuc
autor
19. jan 2020

@chiccco o dôchodok sa dava žiadosť všade kde ma odpracované roky ako vyššie som písala poberám aj zo Slovenska aj z Nemecka len mi neide do hlavy prečo z Nemecka tak málo

chiccco
19. jan 2020

@kucikuc aha takze poberate aj zo SK ,no tak potom ozaj neviem ake maju oni podmienky,ale vravím malo by to byt pekne rozpísané v liste,ja som to mala ale teda zo Sk a pekne zrozumiteľné to bolo vysvetlene ...oni vlastne vyrataju na aký dôchodok by mal narok pokial ho nepoberal este a z toho mne posielali 60%vdovský a dceram 40% sirotske,ale teraz ked uz su dcéry dospelé tak mi ho pozastavili vraj až ked dovrsim 52 rokov mozem si znovu poziadat

elbar
19. jan 2020

@kucikuc nemam sice osobnu skusenost ale pozerala som prave online... polosirotsky je 10% z aktualneho naroku na dochodok, Deutsche Rentenversicherung posiela kazdy rok vypocet aktualnej vysky, mozno to niekde najdes. Ked si to porovnam s mojimi cislami, podla mna to sedi. A odvody su dane, to si zamestnavatel nemoze urcit, ze chce platit minimalne.
Nemyslim ze by vo vypocte bola chyba, ale mas pravdu, suma je to dost nizka...

kotulicek
20. jan 2020

@kucikuc ja som poberala z ČR aj zo sk a viem že na Slovensku sa rozpocitava na všetky nezaopatrené deti ... Preto mi chodilo len 8e ale každý rok som dostala vianočný príspevok 100€ no a z čiech som dostávala viac 135 tam mal viac rokov