Výška NČZD

14. apr 2022

Ahojte. Je mi jasne ze ta výška závisí aj od odvodov a neviem este od coho..ale vsetky podobne diskusie ktore som čítala, tak tam som nenasla, ze by niekto dostal pod 600€. Preto som naivne rátala s tym, ze muz dostane aspon tych 600naspat.. Ale vrátia mu ,,iba" 420€. Ja som ceky rok na RD, nemam ziadny prijem PP trvá, muz robi u typického slovenského podnikateľa tj na papiery minimálna a zvyšok pomimo na ruku. Je za tychto podmienok ta suma adekvátna ? Papier o RZ este nedostal akurat tak dneska výplatnú pásku, v ktorej bola uvedená suma na mna. Uz sa nam stalo, ze na s odrbali, tak preto sa pytam ci je to podla vas ok a ozaj v kazdej tej diskusii co som čítala zarábali inakšie preto dostali viacej :?

petamich
14. apr 2022

ono sa to hlavne odvija od toho kolko tu dan zaplatil - ak ma na vyplatnej paske minimalnu mzdu pokojne sa mohlo stat, ze mu nemali z coho vratit 600E, ak napr. zaplatil vymyslim si 4500 a NCZD je 4 124,74, tak mu predsa nevratia "do minusu" 🤷‍♀️

alenah31
14. apr 2022

Nezalezi to od odvodov, ale od zaplatenej dane. Pises, ze ma minimalku.....logicky nemoze dostat viac € vratenych na dani ako v skutocnosti zaplatil. Predpokladam, ze poberal pocas roka DB na dieta....aj o tu sumu mal vlastne mesacne ponizenu dan.

autor
14. apr 2022

@petamich aha, takze zjavne pockat na papier o vykonaní a z toho budem múdrejšia. Dakujem pekne za vysvetlenie

ikonica
14. apr 2022

No bez konkretnych cisel sa tazko radi... Takze si vypytaj papier o vykonanom rocnom zuctovani alebo potvrdenie o prijme fyz.osob a z toho sa uz da vypocitat ci to bolo urobene spravne... Manzelmi ste boli cely rok?

petamich
14. apr 2022

to som trosku zjednodusila, ten vypocet je "zlozitejsi" ako pisu aj baby vyssie ale toto bude asi dovod, ze odviedol menej na dani a teda po odpocitani nezdanitelnej ciastky na teba atd. uz akoby nebolo z coho vratit viac, ked mu daju ten papier s vysledkom zuctovania budete (aj my) mudrejsi

alenah31
14. apr 2022

@petamich uz len ked si to hodis do mzdovej kalkulacky - 640€ prijem, zaklikla som, ze si uplatnuje nezd. cast ZD na zamestnanca a vychadza dan zo mzdy cca 33€/mesiac. Jasne, ze v RZD mu tazko niekto vrati 600€. A to som pocitala len s jednou premennou....moze ich byt kludne viac🤷‍♀️

autor
14. apr 2022

Ďakujem vám za objasnenie, nechápem tomu ale už mám aspon jasno, ze to teda ozaj moze byt správne.

ikonica
14. apr 2022

Ak mas jeho vyplatne pasky, mozes skusit spocitat odvedene dane... A mozno ti vyjde prave tych 420... A ako pisu vyssie, nemoze dostat spat viac, ako mu bolo zrazene...