Vyradenie z úradu práce - práca iba 1 deň

matts
21. okt 2021

Dobry den. Potreboval by som poradit.

Dna 22.09. Som sa zaregistroval na urad prace z dovodu, ze som menil zamestnavatela, a nastup bol dany na 01.10. .

01.10. Som nastupil do noveho zamestnania. (Sfera zdravotnictvo) Avsak po par hodinach mi moji kolegovia povedali, ze tam pracuju na cierno Ukrajinci ako Sanitari, Kuchari, Upratovaci atd. A ze sa robia velke machinacie s peniazmi, cast na ruku, par sluzieb odignoruju a nepreplatia atd atd. Nepytali si odomna ani registraciu v komore sestier, ani moj doklad o odbornej sposobilosti.
Pracovnu zmluvu som podpisal na obed, po podpise mi bolo oznamene ze nedostanem platovy dekret, ani nic, zmluva vyzerala ako keby ju pisali na zakladnej skole ziaci. Po skusenosti ked som videl ako sa sanitarka agresivne spravala ku klientke, nasilne a agresivne, som odisiel na rychlo iba s mojimi osobnymi vecami. Bol som tam 9hodin.

Mojou nevedomostou som s UPSVaR nic neriesil, bol som si vedomi ze mi dana spolocnost nezaplati za moju pracu a pokracoval som vo vybavovani papierov u noveho zamestnavatela v inom stade u ktoreho nastupujem v Novembri.

Vcera mi volala uradnicka z UPSVaR, a velmi arogantne, hnusne a uplne priserne na mna nakricala ze som jej uz davno mal poslat pracovnu zmluvu, a ci som si vedomi ze som uz od zaciatku Oktobra vyradeny z evidencie, a ze budem platit 3.60€ odvody za den, a ze budem platit socialke pokutu este za nespolupracu s uradmi.

Od 1.10. Do 19.10 som neobdrzal ziadnu informaciu o tom, ze by bola moja evidencia na UPSVaR zrusena.

Na zaver rozhovoru s uradnickou si uvedomila, ze to asi prehnala, lebo som bol z toho zdevastovany lebo som pocital s davkou, ktora mi mala vyrazne pomoct pri stahovani sa do noveho zamestnania, a povedala mi ze to nieje koniec sveta, nech sa evidujem opat a ,,Nech neskacem pod metro” (V rozhovore som ANI NENAZNACIL suicidalne sklony) a ze od 1.10 do 22.10 cca nedostanem nic.

Byvali zamestnavatel so mnou nekomunikuje, telefon nedviha. Na Emaily neodpoveda a ja nemam ako UPSVaRu poslat tu pracovnu zmluvu.

Existuje nejaka ,,Reklamacia” aby som zvratil vyradenie z UPSVaRu 1.10.21, alebo nejaky nastroj, ako si vyjednat, ze to cele bolo… nedorozumenie alebo tak?

PS : Z UPSVaRu som vyradeny este nebol, nakolko som neposlal zmluvu z dna nastupu do prace. Ale v socialnej poistovni som nahlaseny bol.

Dakujem za rady! 🙂

alenah31
21. okt 2021

@matts je jedno, že si ešte z ÚP odhlásený nebol (keďže nemohli vedieť, že si sa zamestnal) - na SP ťa nový zamestnávateľ nahlásil, doklad o PP majú - sám píšeš, že si PZ podpísal - čiže PP vznikol. Na ÚP si zmluvu o uzatvorení PP povinný doniesť. Ku dňu nástupu - čiže od 1.10.2021 ťa teda logicky vyradia. To, že si len tak z práce odišiel - bohužiaľ, dôvody, ktoré uvádzaš ich fakt zaujímať nemusia. Zo zákona máš skúšobnú dobu a počas skúšobnej doby môžeš kedykoľvek odísť bez udania dôvodu, ALE musíš to písomne oznámiť. V podstate ti teraz môžu v práci viesť absenciu, ktorú tiež nahlásili na SP a keďže stále môžeš byť zamestnancov tak ťa na ÚP nezaevidujú späť - zamestnávateľ ťa musí v SP odhlásiť ako svojho zamestnanca a poslať ti výpoveď resp. si ju mal dať ty - v skúšobnej dobe, je to povinná príloha k tvoje žiadosti o zaradenie do evidencie na ÚP. Na ÚP sa vieš potom nahlásiť do 7 kal. dní od ukončenia PP - pokiaľ tak neurobíš síce ťa prihlásia, ale už nie spätne - už najskôr odo dňa ako podáš žiadosť. V dni, ktoré máš absenciu v práci, resp. si sa včas na ÚP neprihlásil si považovaný za samoplatcu - musíš si doplatiť povinné ZP - SP - povinná nie je. A inak veľmi by ma zaujímalo, ktorá zdravotnícka sféra zamestnáva toľko ľudí z iných krajín a a v toľkých profesiách načierno - úplné scifi čo píšeš, aby si to niekto nevšimol, dávno nenahlásil a nikto to neriešil.

matts
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matts
autor
21. okt 2021

@alenah31 vypoved som podal v skusobnej dobe riadne tak ako to treba. Vtedy sme este komunikovali Emailom.

Ide o neziskovu organizaciu ktora sa stara o urcity druh klientov ktori platia za pobyt v zariadeni 4 ciferne cisla.
O tom zariadeni skoro nik nevie, lebo velmi malo ludi ma 4 ciferne cislo za mesiac na uhradu pobytu, preto o tom ,,bezny” obcan nevie. 🙂

Dakujem za odpoved kazdopadne.

judar
21. okt 2021

ked ta vyhodia z uradu za ako to oni nazyvaju...za nespolupracu ...teda ze to oznacia z tvojej strany za nespolupracu nemozes sa myslim zaregistrovat nazad tusim 6 mesiacov...a ked inde zas nastupujes v novembri tak si myslim ze kaslat na to sa snazit s uradom to nejak zvracat, ked by ta nahodou spatne vyhodili tak rozumnejsie by bolo doplatit si tu zdravotnu a mat na haku lebo mohlo by z toho vyjst dlhsie riesenie a nakoniec aj tak utvrdena nespolupraca alebo inak utvrdeny preslap z tvojej strany a to uz snad vsetci vedia ze riesit nieco cez urad prace je des a hruza