Ak sa nechám dobrovoľne vyradiť tak ma vyradia na 3 mesiace. Ale ak ma vyradia pre nespolupracu tak ma vyradia na 6 mesiace. Správne tomu chápem??
@ninka297 takže keď prídem na Up a poviem nech ma vyradia tak iba na 3 mesiace?
treba ist na urad a povedat tetuske, ze sa chces vyradit z evidencie, usmerni ta. Ale isto ta na dobre slovo nevyradia, budu vyzadovat tlacivo, ziadost...
@magic08 ďakujem. A keď ma vyradia na tie 3 mesiace a ja si počas nich niečo nájdem tak jej donesiem zmluvu? Dobre tomu rozumiem?
nie, na urad nie si povinna nosit nic, ked nie si vedena ako nezamestnana.
@magic08 ale ak budem vedena ako dobrovoľne nezamestnaná ( že nebudem na Up) tak jej potom keď si nájdem robotu treba priniesť zmluvu alebo nie?
Lebo sa v tom strácam....
ak budes v evidencii nezamestnanych a najdes si zamestnanie, tak ano, priniest pracovnu zmluvu musis, na zaklade tej ta vyradia.
@magic08 to viem ale ak nebudem evidovaná na Up (keď sa dobrovoľne vyradim) tak aj vtedy priniesť zmluvu?
nie
@magic08 ďakujem
neni zač
Ak sa rozhodneš byť dobrovoľne nezamestnaná, nezabudni, že ti vzniká povinnosť prihlásiť sa ako samoplatca v zdravotnej poisťovni. V čase keď niesy vedená ako uchádzač o zamestnanie a nájdeš si prácu, nemusíš to oznamovať UP, keďže tam vedená nebudeš.
@martinp288 ok a zdravotné sa dá zaplatít do predu na pár mesiacov? Potom keď si nájdem zamestnanie tak zamestnávateľ platí zdravotné?
@autor Či sa dá zaplatiť dopredu to neviem, skús sa spýtať v poisťovni. Nastav si trvalý príkaz a platba pôjde sama. Áno, keď si nájdeš prácu bude poistné platiť zamestnávateľ aj ty. Tvoje poistné pôjde zo mzdy ako časť odvodov a budeš to vidieť aj na výplatnej páske.
Ďakujem
Ked budes dobrovolne nezamestnana rataj s tym ze si treba platit zdravotku a je to dost taka suma mesacne..ale ano vtedy nemusis nosit uz ziadne potvrdenia ani zmluvu na urad..ja som tak bola par mesiacov kym som bola v zahranici napriklad 🙂
@floki1994 a nerobila problém keď si sa vyradila?
Nemali preco 🙂 im je jedno ci tam si alebo nie... len tu zdravotku som riesila ..teraz je to okolo 85 eur mesacne
Keď si dobrovoľne nezamestnaná neriešiš s úradom práce nič - nie si u nich registrovaná. Potrebuješ sa len prihlásiť na zdravotke. Zdravotné odvody sa platia mesiac dozadu, teraz je to 84,77 € mesačne.
@januska12323 ďakujem
Prečo sa chces dať vyradiť a radšej platiť 85 eur mesačne?
@luccija lebo som od nich dostala ponuku vhodného zamestnania s fabriky s ktorej má pred 4 mesiacmi vyrazili a to doslova
Veď keď sa necháš sama vyradiť tak logicky nebudeš evidovaná na upsvar a vyradia do vtedy kým sa znova nezaevidujes sami ťa evidovať nebudú ani po 3 mesiacoch ani po pol roku. Ak ťa vyradia pre nespolupracu tak ťa najbližších 6 mesiacov nezaeviduju a potom sa zase môžeš zaevidovať ale oni sami od seba ťa evidovať nebudú. Nezabudni keď vyradia a nie si zamestnaná tak ti vzniká povinnosť platiť si zdravotné poistenie ako samoplatca. V prípade, že máš dieťa do 6 rokov nahlásiť sa na zdravotnú poisťovňu ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov
A čo ti bráni ísť na pohovor, veď keď ťa odtiaľ vyrazili predpokladám, že ťa späť ani neprijmu alebo sa spravaj na pohovore tak aby ťa neprijali. Kvôli tomu sa nemusíš vyraďovať z upsvar
Toto je aky nezmyselny dovod 🙈 vsak ta poslali niekde do prace, je to ich povinnost a to ze ta vyhodili ako za to urad moze? Ale vsak ked mas naviac peniazky aby si kazdy mesiac platila cez 80 eur zdravotku tak budis 🙂
Ďakujem za názory