Vyradenie z úradu práce

lila8686
22. aug 2022

Dobry den,bola som na vyberovom konani na ktore ma poslali z uradu prace.Dana pozicia mi nevyhovovala z dovodu,ze je to 2 zmena prevadzka a nastup mal byt od 1.9 ale ja mam 2 male deti 3 a 11 rokov takze ich nemam kam dat a tak tiez som slobodna s detmi.Ale aj napriek tomu ma prijali od 1.9 do prace ked som sa ohradila,ze ci mi vedia ponukunt pracu len od 7:30 do 15:00 vraj nie ale ze deti su prekazkou neni ze si to mam zariadit ak nemam ziadny zdrav.problem.Tak som to teda uviedla,ze odmietam prijat pracu z dovodu,ze nemam kam dat deti a nevyhovuje mi 2 zmena prevadzka.Tak moja otazka znie,ci ma aj napriek logickemu pre mna dovodu mozu vyhodit z uradu prace ked teraz poberam davku v nezamestnanosti,ze nastupit nechcem ? Dakujem

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lila8686
autor
22. aug 2022

@bilberryday A da sa na to odvolat ? Lebo ako co si tam mam tie deti brat so sebou ? Ako mi to hlava neberie ozaj.Cim horsie je to na tych uradoch

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lila8686
autor
22. aug 2022

@bilberryday ja chapem ale dovod na to bol a teda nerozumiem co su to teda tie ine vazne dovody na odmietnutie ako to,ze nemam kde nechat deti.Hlavne,take male plus vikendy sviaky by som musela robit .Co ich mam nechat same doma ? No ale aj tak dakujem.

77katarina
22. aug 2022

.

zalka
22. aug 2022

@lila8686 nemala si odmietnuť v skúšobnej dobe vieš skončiť kedykoľvek v práci,
a mohla si písomne požiadať podla §164 zákonníka práce o úpravu pracovného času
teraz budeš dobrovolne nezamestnaná, a platiť si sama odvody do ZP vo výške 79,31e

§164
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

nikaeli
22. aug 2022

@lila8686 od 7,30 do 15,00 ťa pravdepodobne nezamestná nikto - to by si odrobila iba 7,5 hodiny, resp. iba 7, keďže potrebuješ aj čas na obednú prestávku.. skôr možno nájdeš niečo na polovičný úväzok, keď ti plný časovo nevyhovuje.. a akú pozíciu hľadáš?

nikaeli
22. aug 2022

@zalka to znie fajn
@lila8686 nemôžeš si to ešte premyslieť? argumentovať u zamestnávateľa s tým, čo ti napísala zalka?

lila8686
autor
22. aug 2022

@nikaeli na pohovore mi bolo povedane,ze budem pracovat tak ako rozhodne manazerka predajne a to je 2 zmena prevadzka aj pocas vikendov

luccija
22. aug 2022

@lila8686 vyradia Ta...ked si sa zaevidovala oni Ti hladaju pracu...ked si vypisovala papiere do evidencie uviedla si, ze hladas iba na 1 smenu?je tam taka kolonka..skus sa odvolat, ale podla mna nepochodis.Oni Ti pracu ponukli...ine je ludske hladisko, ze mas deti, ale vies ako to je..m

lila8686
autor
22. aug 2022

@luccija ano viem ako to chodi ale je zaujimave,ze poznam par ludi co su tam aj par mesiacov na urade a ich akosi nenahanaju.. Ale jasne,ze je to vsetko o znamostiach.Ja som tam dva mesiace evidovana a od svojich 19tich som na urade nebola az teraz po 11rokoch po rodicovskom a hned sa ma chcu sikovne zbavit,potom sa necudujem ako sa chvalia,ze nezamestnanost klesa ked ludi vyhadzuju jedna radost z uradu.

mandzula
22. aug 2022

@lila8686 bola som na UP vyse rok a pol, neobhanali ma ani raz a ziadne znamosti v tom neboli. Mimochodom, UP tu pracu ma hladat, je to jedna z jeho uloh.

loginexistuje
22. aug 2022

@lila8686 poberas podporu ?

marryen
22. aug 2022

@lila8686 viem o osobách čo sú evidované roky.. a to cielene a nikam ich neposielajú. Jedna dokonca nebola na podpis už od obdobia pred koronou. Moja švagriná bola evidovaná 3 mesiace a poslali ju na viac pohovorov. Naozaj neviem podľa čoho to vyberajú. Ešte dodám že deti majú takmer dospelé.

mandzula
22. aug 2022

@marryen urcite aj podla volnych pozicii, nebudu volat kuchara, ked maju miesto v banke.

isis234
22. aug 2022

@lila8686 ako je možné, že ťa chceli prijať do zamestnania, ked si im povedala, že ti nevyhuje ich pracovná doba...??? Deti sú prekážkou. Ak sú neni, podľa nich, majú tam škôlku a školu? aby si ich tam mohla odviezť? Je to celé zle. Aj úrad práce by mal brať na to ohlad. Spýtaj sa na to na inšpektoráte práce.

@marryen tiež jedne známy dlhé roky je evidovaný na úrade práce,,, až mi je to divné..

isis234
22. aug 2022

@mandzula presne na to boli zriadené úrady práce... aj im posielajú zamestnávatelia ponuky práce... lenže.... mali by viac spolupracovať

nikaeli
22. aug 2022

@mandzula to si nie som až taká istá.. ja som po materskej hľadala prácu - som špeciálny pedagóg a poslali ma na pohovor kdesi do montážnej linky motať káble.. odmietla som a poprosila som pracovníčku, aby si ešte raz pozrela môj "spis" a neposielala ma na manuálne pozície. Mala som už 4-ročnú prax v práci s viacnásobne postihnutými deťmi a chcela som sa v tejto oblasti pohybovať aj naďalej, nie robiť za pásom 🤷🏻‍♀️

believe3589
22. aug 2022

@lila8686 skús sa spýtať na úrade práce. Ja som bola podobne na tom. Nemohla som zobrať prácu ktorú mi ponúkli. Z úplne iného dôvodu ma chceli vyradiť z úradu práce a aj mi bol doručený list o vyradení. Pre mňa katastrofa. Nakoniec som napísala odvolanie, vysvetlila dôvody a nakoniec zrušili vyradenie z úradu. To posudzuje komisia. Takže nevzdávaj to a bojuj. Ak by aj vyradili, napíš odvolanie. Má to zmysel. Držím palce.

jana005
22. aug 2022

@lila8686 ahoj, napísala si na ten papier dôvod, že si osamelá matka s deťmi,a nemá ti kto dieťa vyberať zo škôlky?
Ak áno,tak ťa nevyradia.
Ja som takto odmietla prácu teraz v januári z toho dôvodu, že mi nemá kto dieťa vyberať zo školy a nemám syna v škôlke a sama pracovníčka z úradu práce mi povedala, že to je dobrý dôvod.

zuzanka.zuzu
22. aug 2022

keď som bola na pohovore z UP tak som povedala že som tehotná alebo že od 1. mám prácu inde, vždy mi dali že nevyhovujem a ja som sa ešte tvárila smutne že mojim snom bolo k nim nastúpiť ale žiaľ... 🙊😜 nesmieš sa tváriť ako majsterka sveta, aj iné matky dvoch detí pracujú, v tom majú pravdu. čomu však nikdy nepochopím že načo chce niekto u seba zamestnať niekoho kto tam nechce byť 🙈

olussa
22. aug 2022

@lila8686 Našla som v § 36 Zákone o službách zamestnanosti, že za vážny dôvod podľa odseku 5 písm. a) až e) a h) sa považuje,
a) ak miesto výkonu zamestnania a povaha zamestnania manžela alebo ak miesto výkonu zamestnania a povaha zamestnania neumožňujú zabezpečiť sprevádzanie dieťaťa do desiatich rokov veku do predškolského zariadenia alebo do školy. Takže tiež súhlasím s tým, že máš vážny dôvod odmietnuť túto prácu...

lila8686
autor
22. aug 2022

@olussa Velmi pekne dakujem

lila8686
autor
22. aug 2022

@jana005 Ano,ze nemam s kym nechat deti kedze sa pracuje na na dvoj zmenu dobu.

lila8686
autor
22. aug 2022

@believe3589 Dakujem,dufam ze to dobre dopadne.Urcite sa odvolam,ak by nahodou.Ja som nic predsa neporusila

lila8686
autor
22. aug 2022

@isis234 Im je to jedno oni sa fakticky potrebuju zbavit ludi tak mi to cele pride.

jana005
22. aug 2022

@lila8686 tak sa potom neboj, nevyradia ťa.

isis234
22. aug 2022

@lila8686 odvolaj sa. Aj sa na to spýtaj na inšpektoráte práce. Nedaj sa,, Máš malé deti, na 2 zmeny nemôžeš pracovať, Si sama. Držím palčeky. V odvolaní napíš to, čo ti napísala @lila8686

isis234
22. aug 2022

@lila8686 § 36 Zákone o službách zamestnanosti, za vážny dôvod podľa odseku 5 písm. a) až e) a h) sa považuje,
a) ak miesto výkonu zamestnania a povaha zamestnania manžela alebo ak miesto výkonu zamestnania a povaha zamestnania neumožňujú zabezpečiť sprevádzanie dieťaťa do desiatich rokov veku do predškolského zariadenia alebo do školy.
Z toho dôvodu musím odmietnuť túto prácu.
Zamestnávatel mi nevyšiel v ústrety