Výpoveď zo strany zamestnávateľa

2. mar 2022

Ahojte, chcela som sa opýtať na radu ohľadne výpovede zo strany zamestnávateľa pre nedostatočné plnenie si povinnosti. Hľadala som na nete aj v zákonníku prace ale nenašla som take podrobnejšie info k tomu. Ohľadne toho upozornenia su tam aj nejaké presné pravidla, alebo proste zamestnavatel dá hociktorému zamestnancovi upozornenie, ze si dostatočne neplní úlohy a v priebehu 6 mesiacov mu dá výpoveď a takto sa vlastne vyhne plateniu odstupného? Dakujem za odpoved

ivkazba
2. mar 2022

Musí byť presne špecifikované, čo konkrétne pracovník porušil a aká je očakávaná náprava. Ak je k činnosti potrebné školenie, musí ho mať pracovník absolvované. Samozrejme musí ísť o činnosť, ktorá je buď v pracovnej náplni, alebo ju dostal pracovník oficiálne pridelenú alebo ide o povinnosť vyplývajúcu zo zákonníka práce. Potvrdenie je potrebné písomné. Ak potrebuješ k náprave školenie alebo pomoc, oficiálne o ňu žiadaj. Ak sa toto stane 2 krát v priebehu pol roka, môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď.

ivkazba
2. mar 2022

Ešte podotknem, ja som takto výpoveď dávala a nie raz. Dôvodom nebolo to, že som chcela obísť odstupné. Dôvod bol ten, že išlo o lenivého a nezodpovedného kolegu, ktorý bol napomínaný slovne, bola snaha pomôcť mu.

autor
2. mar 2022

No v tomto prípade sa práve ten zamestnanec snazi o nápravu, ale v podstate sú to take požiadavky čo ani iní zamestnanci nespĺňajú… ešte sa opýtam, v zákonníku som nenašla že tie upozornenia maju byt dve. Stačí teda asi jedno, či?

ivkazba
2. mar 2022

Dva krát je myslené tak, že ak druhý krát urobí chybu. Čiže ak dôjde k porušeniu, je potrebné zamestnanca písomne vyzvať na nápravu. Ak náprava v primeranom čase nenastane, môže nasledovať výpoveď. Požiadavky na zamestnanca môžu byť len do výšky jeho kvalifikácie.

wivienka111
2. mar 2022

@ivkazba presne tak

ivkazba
2. mar 2022

Ešte doplním, že je úplne irelevantné, či iní zamestnanci požiadavky spĺňajú alebo nie. Dotyčný zamestnanec nech rieši iba seba. Ak požiadavky nie sú v poriadku, t.j. zamestnávateľ vyžaduje niečo nad rámec toho, čo by mal pracovník robiť, je potrebné napísať niečo konkrétnejšie (o akú pozíciu ide, čo zamestnávateľ pracovníkovi vytýka), takto sa totiž ťažko radí konkrétnejšie.

autor
2. mar 2022

Požiadavky sú na teoretickej úrovni úplne v poriadku. Dakujem ti inak pekne za odpovede 🙂