Prosim o radu, koncom mesiaca koncim v praci, vypoved dohodou, mozem ist do 7 dni po skonceni na PN kedze mam zdravotne problemy a po ukonceni PN ked pojdem na urad prace budem mat este narok na podporu? ako je to s platenim odvodov pocas PN myslim zdravotnu a poistanie v nezamestnanosti
Dakujem
@aurorastone
Čo keď pracovala iba 2,5 roka?
Pracovala som 9 rokov
@aurorastone
Pýtala sa niečo iné, ale to už nie je podstatné, keďže dôležité info tu už je.
@aurorastone
Nepochopili ste....
Ku dňu skončenia PP by síce mohla mať splnenú podmienku pre dávku v nezamestnanosti (tj "odpracovaných" napr. spomínaných 2,5 roka v posledných štyroch rokoch) . Ak by ale bola rok na PN, tak by k momentu evidencie na úrade práce už mohla mať menej ako dva roky poistenia v posledných štyroch rokoch a nárok na dávku by nezískala. Takto prišlo o dávku v nezamestnanosti mnoho matiek, ktoré nastúpili na MD a RD a chceli dávku až po skončení RD.
Nahlas sa na úrad práce a do 7 dní sa hod na PN ak ja som tak bola
@aurorastone
Nech sa páči.
Najlepšia rada v tejto diskusii je od @bucko555
Teda zaevidovať na na úrade práce hneď po skončení PP, požiadať súčasne o dávku v nezamestnanosti a ešte v ochrannej 7dňovej lehote nastúpiť na PN a uplatniť si nárok na nemocenské. Nezabudnúť o PN informovať.
@aurorastone
Nemuselo vyjsť, ak tých 2,5 roka nebolo bezprostredne pred skončením PP. Vždy sa sleduje, či sú v posledných 4 rokoch pred evidenciou 2 roky poistenia. Po skončení PP už nie sú dni poistenia v nezamestnanosti ani počas PN, zatiaľ čo 4ročné obdobie sa posúva.
Tak to tu teda vymažem nech nepletiem nikoho, nemyslela som to zle, šla som podľa svojej skúsenosti 🙂
@aurorastone
V poho. Vo väčšine prípadov to sedí, akurát treba vedieť aj to B.
Akurát som zistila že nemôžem byť súčasne na pn a brať podporu lebo to sa vylučuje. Určite nebudem na pn až rok. Čiže najlepšie asi bude keď budem pn a úrad prace
Ahoj, ako si to vyriešila?
Ja tiež končím k 30.6., rozmýšľala som ze sa dám od 1.7.na PN ale iba na 2 týždne. Ako teda postupovať?ci ísť k 1.7.na úrad a 2.7.PN?komu PN odovzdať?
@sunshine85 on odovzdať priamo sociálke .
A na upsvar ísť po PNke?
Ako si to ty poriesila?
@sunshine85 áno. Ja ešte nijak uvidim
počas PN si poistenec štátu
čo sa týka podpory málo informácií (ako dlho si bola zamestnaná?)