Zdravím prosím vás idem sem po radu priateľ má prácu kde pracuje 2mes na zmluvu a dobu neurčitú rok tam pracoval na dohodu, dnes povedal majstrovi že dáva o pár dní výpoveď lebo sa sťahujeme s mesta kde bývame do iného mesta a cesty do prace budú dosť náročné aj finančne aj časovo, povedal mu že môže ale až o 3mes, ak nie uvidia sa na súde viete mi povedať s akého dôvodu? Nechápeme to vôbec.
@olivia2001 podľa mňa 3 mesiace preto lebo to je výpovedná lehota,kedze ma zmluvu na dobu neurčitú. Teda ak sa nemýlim
a nema najodou skusobnu dobu este ? potom moze skoncit v podstate zo dna na den ? neabsolvoval nejake speci skolenia ?
@olivia2001 vela zalezi aj od toho, ci je lahko nahraditelny. Preto tie 3mesiace, aby firma nasla nahradu. Ak svojim odchodom urobi firme straty mozu od neho ziadat nahradu.
Tak mal by mať skúšobnú dobu 3 mesiace, počas nich môžete dať výpoveď... Takže veľmi nechápem ten súd...
@olivia2001 zaujímavé,že tam je iba 2 mesiace a má zmluvu na dobu neurčitú.... no ale ohľadom výpovede. Veď je to odstupnovane, nie? Do roka mesačná výpovedná lehota, nad 1r 2mesacna a nad 5r 3 mesačná... môžem sa samozrejme aj mýliť, ale tak sa mi marí... lepšie sa k tomu vyjadrí ekonómka/účtovníčka
@lilyianka robí tam už rok aj 2mes len tieto 2mes ma už zmluvu na dobu neurčitú.
@zoro9836 áno aj rozmýšľame že pôjde ak mu nepodpíše výpoveď.
@janai1 no toto je tam 😑 vôbec nevieme čo máme robiť keďže sťahovať sa musíme.
@olivia2001 výpovednú dobu si pozri v zmluve
@olivia2001 pises, ze robil na dohodu, to je uplne iny pravny vztah, ktory skoncil, to neries
treba pozriet zmluvu ci ma skusobnu, aka je vypovedna a podla toho postupovat dalej... my jeho zmluvu nepozname
@kat_ to čo som pridala je zmluva len to je tam písané. A nechápem tomu aj tak 😂
@olivia2001 treba si pozrieť akú má výpovednú lehotu. Podľa mňa 3 mesiace, preto sa mu vyhráža súdom. Čiže ak dnes poda výpoveď, oficiálne môže odísť až o 3 mesiace. Nevedeli ste pred dvoma mesiacmi keď podpisoval novú zmluvu, že sa budete sťahovať? Všade to funguje tak, že je nejaká výpovedná lehota a treba zamestnávateľa upovedomit skôr o takých záležitostiach, nie prísť že o pár dní sa sťahujeme. Ale to je jedno. Ja to nemyslím zle, len dávam do povedomia, aby ste vedeli nabudúce. Každopádne môžete to vyriešiť tak, že dá teraz výpoveď a celú výpovednú lehotu, teda tie 3 mesiace bude na PNke. Véd sťahovať sa musíte a ak je to ďaleko, tak ja neviem co iné by ste mohli robiť
@olivia2001 tak ak sa nespomína skusobna doba, asi ju nema.. v tom pripade musi absolvovat vypovednu dobu... pracovny pomer trva menej ako rok, cize mesacna vyp.doba... ak hned aj zajtra da vypoved, uz je jun, cize aj tak do 31.7. musi vydrzat...
este by bolo fajn pozriet tu kolektivnu zmluvu, ktoru maju vo firme, ci tam nie su nejake ustanovenia k tomu
@olivia2001 píše sa tam ze výpovedne doby sú určené v bode B. 4 to si treba prečítať... Nedala si tu všetko
@lenuska9999 nie nevedeli sme veru že sa sťahujeme vieme to týždeň a už budúci týždeň sa sťahujeme. Nikdy pred tým toto neriešil takže nemáme od kial vedieť že takéto niečo je.
teraz pozeram, ved sa tam jasne pise, ze vypovedne doby su v kolektivnej zmluve.... tak ju treba nastudovat a bude to hned jasnejsie... kazdopadne to podpisal tak musi znasat dosledky... iste da sa ist na pn, je to odrb, a hlavne si neviem predstavit sa pocas pn stahovat a riskovat kontrolu
@kat_ on by dal vypovedať až 13.6 a 10.6 sa sťahujeme takže to by bolo v pohode.
@olivia2001 pozriete tu kolektivnu, ci je tam ozqj 3 mesiace, ked hej, nech skusi rozumne ist a vysvetlit co je vo veci, ci by nepristupili na dohodu predsalen... a ked nie, potom sa eozhodnut co bude lepsie, ci dochadzat, fi nejake ubytko docasne, proste ako to vykryt... drzim palce
@olivia2001 môžte ísť na mestský úrad vybaviť papier, že nevie absolvovať tú lehotu z rodinných dôvodov. My sme tiež tak urobili raz, lebo zamestnávateľ nechcel pustiť preč priateľa.
@eni0307 áno a co ste tam povedali alebo ku komu ste to šli vybaviť?
Treba si nastudovat bod B4 v kolektivnej zmluve -podmienky podania vypovede. Neda sa len tak odist z prace zo dna na den. Respektive da, ale to by museli obe strany suhlasit. A podla reakcie sefa, predpokladam, ze chce aby zamestnanec dodrzal vypovednu lehotu.
@olivia2001 my sme na obec išli, lebo tam sme bývali. Ale určite máte ísť na matrike, aby ten papier bolo právoplatné.
Tuším sme písali tak, že naša adresa, potom adresa zamestnávateľa.
A vec : dolu podpísaný XY.... nar.... bytom...
Z rodinných dôvodov neviem absolvovať výpovednú dobu.
A akú prácu má? Že zamestnávateľ povedal, že idú na súd?
tak tipujem ze tam v kolektivnej zmluve budu tie 3 mesiace pisane ked majster mu povedal ze o 3 mesiace moze ist...a ta pokuta je tipujem normalne 3x priemerny mesacny plat ak nepride do zamestnania... alebo aspon zaplati zamestnavatelovi pokutu vo vyske svojej mzdy za kazdy den co nepride pocas plynucej vypovednej lehoty...ak nebudete mat na pokutu tak nech dochadza tolko par mesiacov, a ak sa stahujete na druhy koniec republiky tak normalne za sefom a dohodnut sa na normalnej pokute, pripadne na splatkach ako dospeli, myslim ze sudu sa chce vyhnut kazdy...
@olivia2001 a v zmluve ma čo?