Výpoveď invalidovi a nárok na odstupné

zdychavska
2. jún 2020

Ahojte žienky,v prvom rade sa Vám chcem poďakovať za Vaše postrehy,reakcie a pomoc k mojmu problemu...Volam sa Daniela a chcela by som sa spytat ohladne takejto veci...bola som dlhodobo pn,uznali ma k 4.4 invalidnou,v nasej fabrike vo velkom prepustaju,asi ako vsade teraz...problem je v tom ze prepustaju zeny ktore su tam dlhe roky a poctivo chodia do roboty...ja teraz cerpam dovolenku a v piatok mam ist na alw vysetrenie k pracovnemu lekarovi po dlhodobej pn.Zamestnavatel ma vyzyval aby som dala vypoved ja koli mojmu zdraviu,ale nechcem prist o odstupne...viete mi prosim povedat naco mam narok ak by mi lekar pri prehliadke nedovolil pracovat dalej a v praci mi povedali ze ak sa nebudem chcet dohodnut museli by koli mojej vypovedi ziadat povolenie od uradu prace...co je v mojom pripade vyhodnejsie?Vo firme som odpracovala 3 roky,dakujem za vase odpovede,zaujima ma hlavne kolko by som mala narok na odstupne a ako je to s vypovednou lehotou v pripade ked alw zatrhne mi pracuzatrhne mi pracu

zalka
2. jún 2020

@zdychavska zamestnávateľovi povedz, že súhlas UP žiadať nebude musieť, že ty dohodu o skončení PP s odstupným podpíšeš. A daj pozor na to čo ti dajú podpísať.

zalka
2. jún 2020

@zdychavska ešte otázka ... uznali ti viac či menej ako 70%

zdychavska
autor
2. jún 2020

@zalka ďakujem za odpoveď,no to som prave chcela vedet ze na co si dat pozor v mojom pripade,lebo vsimam si ze vselijako to robia s tymi vypovedami...ženam davaju teraz vypovednu lehotu tak ze ich nechaju na 70percent doma,tak neviem ci to mozu,je to zvlastne

zdychavska
autor
2. jún 2020

@zalka som plny invalidny dochodca...mam 80percent uznanych

zalka
2. jún 2020

@zdychavska tak potom nezabudni okrem odstupného aj odchodné žiadať, a na UP ísť nemusíš, lebo podporu nedostaneš.

zdychavska
autor
2. jún 2020

@zalka o tej podpore viem ze nedostanem,ale o tom odchodnom to neviem🤔

pieksamaki
2. jún 2020

@zalka
Co je odchodne? To je v pripade dochodku?

zalka
2. jún 2020

@zdychavska
§76a Odchodné
(1)
Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

zalka
2. jún 2020

@zdychavska tu je viac napísané o súbehu https://ficek.sk/subeh-odstupneho-a-odchodneho-... čiže teoreticky ty by si mohla dostať 2m odstupné a 1m odchodné... dokopy 3m plat pri skončení PP dohodou.

pieksamaki
2. jún 2020

@zalka
Ano dakujem...uz som nasla...este som sa nestretla s tym....

zalka
2. jún 2020

@pieksamaki no ako sa píše, je to možné požiadať len raz za život ...

zdychavska
autor
2. jún 2020

@zalka ďakujem za informácie🙏👍

zalka
2. jún 2020

@zdychavska no povedz, že podpíšeš ak ti oni ponúknu ....
dohodu o skončení PP podla §60 s dôvodov uvedených v §63 odst. 1 písm. b) ... toto značí že máš 2m odstupné
a potom ich ešte písomne požiadaj o odchodné podla §76a) nakoľko ti schválili dôchodok plný