Výpočet pandemickej OČR

16. júl 2022

Ahojte, vedeli by ste mi prosím poradiť, koľko by mi vyšla cca výška pandemickej OČR na 1 mesiac, teda v auguste? Dieťa dovŕšilo teraz v júli 3 roky, nástup do škôlky je až v septembri. Nasledujúci deň po skončení rodičovskej dovolenky som v zamestnaní čerpala deň dovolenky a ostatnú mi v ten deň aj preplatili (spolu 12 dní dovolenky), pracovný pomer skončil v ten istý deň dohodou. Plat bol minimálka aj pred materskou a rodičovskou (na RD som išla v 2019, dovtedy som tam bola zamestnaná asi 3 roky) a mininálka aj po nej (2022). Rodičovský príspevok by mal prísť ešte v auguste za celý júl, ak som dobre informovaná, takže žiadosť o pandemickú OČR by mala byť podaná v ochrannej lehote 7 dní, ale až od 1.8.2022? Ďakujem za rady

lilinka88
17. júl 2022

Nakok na nemocenskú dávku máš buď počas aktívneho nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote (7 dní). Pokiaľ si nepodala v tej ochrannej lehote, nárok nemáš

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elanor
17. júl 2022

musis poziadat o ocr do max. 7 dni od ukoncenia prac. pomeru. Inak mas smolu. Potom uz len podpora v nezamestnanosti.
A co sa tyka vypoctu, ten najdes aj na strankach soc. poistovne, napr.
Ale tak zhruba a vseobecne, pri nizkom plate, to za mesiac robi cca 75% z mesacnej cistej vyplaty.

lilinka88
17. júl 2022

Kedy ti skončil pracovný pomer a od akého dátumu chceš žiadať?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elanor
17. júl 2022

cize 15. 7. mas ukoncenie PP, ano? Tak od datumu 16.7. si vypises ziadost o OCR

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilinka88
17. júl 2022

Nie, rozhodujúce obdobie je minulý rok a keďže si celý bola na RD, vychádzať sa bude v pravdepodobného VZ od zamestnávateľa

elanor
17. júl 2022

nie, vychadza sa vzdy z roku pred tym, a kedze si bola na RD, tak sa bude ratat pravdepodobny vymeriavaci zaklad.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilinka88
17. júl 2022

PVZ nahlasuje tvoj zamestnávateľ, čiže to,čo on nahlási SP ako tvoj zárobok, ale teda s najväčšou pravdepodobnosťou to. Očr je 55%

elanor
17. júl 2022

pandemicku ocr vyriesis online cez stranku soc. poistovne, jak ziadost 1. krat, tak na konci prislusneho kazdeho mesiaca, kedy budes na P-ocr posles online cestne vyhlasenie.
Ak som spravne pochopila, PP ti skoncil 15.7., cize ziadost musis poslat najneskor 22.7., s datumom zacatia 16.7.
Ukoncovat sa neukoncuje. Len na konci augusta posles cestne za cely august a hotovo. Od septembra nastupujes niekam, alebo sa ides hlasit na UP? Ak UP, tak do max. 7.9. sa treba nahlasit, aby si sa vedela spatne od 1.9. Ak presvidhnes, tak potom ta eviduju od datumu, kedy tam prides.