Výpočet dávky v nezamestnanosti

dusaa
3. jún 2015

Ahojte,

možno mi budete vedieť poradiť. Po skončeni 1 pracovného pomeru som hned nastupila do duhého zamestnania. Ak odídem ešte v skúšobnej dobe,príp.po pár dňoch(že neodpracujem ani celý prvý mesiac), bude sa mi toto obdobie zarátavat do denného vymeriavaceho základu na výpočet podpory v nezamestnanosti???

Dakujem

gapa
3. jún 2015

@dusaa áno, berie sa obdobie 2roky pred zaevidovaním, ak si predtým nebola evidovaná 2roky dozadu

dusaa
autor
3. jún 2015

gapa,dakujem
len ma zaujíma konkretne situacia,ked som skončila u zamestnavatela A po 5 rokoch a u zamestnavatela B odrobím napr.len 5 dní,či sa mi plat za tých 5 dní započíta do tých priemerov

gapa
3. jún 2015

@dusaa áno. zrátajú sa vym.základy za dva roky pred zaevidovaním a vydelia sa počtom dní trvania poistenia v danom období.

deni73
26. jún 2015

Ahojte, môj prípad je taký: v apríli 2012 ukončenie pracovného pomeru, nasledujú deň nástup na materskú dovolenku. Od 2.9.2014 pracovný pomer na dobu určitú do 30.6.2015, so sľubom, že ma zamestnajú zas od septembra ( školstvo ). Budem mať nárok na dávky v nezamestnanosti, a v akej výške počas 2 mesiacov v lete?

gapa
26. jún 2015

@deni73 bohužial nárok na podporu mať nebudeš. Nesplnaš podmienku mať aspon 730dní poistenia v nezam. v posledných 3rokoch pred zaevidovaním, máš tam medzeru viac ako 2roky od 4/2012 do1.9.2014.

deni73
26. jún 2015

@gapa Ďakujem za odpoveď.

deni73
26. jún 2015

@gapa A ešte ma napadlo, bolo by možné požiadať o iné (sociálne) dávky? Manžel pracuje.

gapa
26. jún 2015

@deni73 v tých sa nevyznám, no to minimum je dost nízke a ked manžel pracuje, tak asi by vám to nevyšlo, aj ked ti možno niektorá kočka tu odpovie, čo sa v tom vyzná.
Ak ti trvalo nem.poistenie po rodičovskej dovolenke aspon 7kalend.dní (tj. si pracovala či čerpala riadnu dovolenku), tak ak vznikne PN či očr do 7.7.2015 (ak skončí pp 30.6.2015), tak vznikne nárok na nemocenské, ošetrovné v tzv. ochrannej lehote po ukončení poistenia a vyplácať ho bude sociálna poistovna

axelka
21. aug 2015

Prosím poradte, od septembra sa budem musieť ísť nahlásiť na úrad práce. Ako sa počíta vôbec tá dávka v nezamestnanosti? Moje posledné dva roky boli také že som bola na materskej celé tri roky, končila mi 16.6.2015 s tým že cez celú materskú som bola stále evidovaná u starého zamestnávateľa ako zamestnaná a výpoveď bola na deň ako mi končila materská. Ale od 1.6. 2015 som si našla prácu na 4 hodiny denne, čo som robila tri mesiace a firma sa ruší. Z čoho vychádzajú pri počítaní denného vymeriavaceho základu cez obdobie materskej??

gapa
21. aug 2015

@axelka z obdobia 1.6.2015 do zaevidovania, ak si iný vym.základ v období 2roky pred zaevidovaním nemala.

axelka
21. aug 2015

@gapa ďakujem, to je dosť zlá správa. To sa mi moc ani neoplatí sa tam evidovať za tie peniaze.

gapa
21. aug 2015

@axelka bohužial. ☹

zzzuska
2. sep 2015

Dobry vecer, dostala som vypoved k 1.9. z dovodu zrusenia firmy, vo firme som od 1.6.2009, predtym som mala ineho zamestnavatela. Od 4.12.2010 az doteraz som bola na MD, RD, zas MD a RD, momentalne som na rodicovskej (planovala som byt do 18.11.) . Na soc.poist. som sa informovala, ze narok na podporu ma zamestnanec, ak bol poisteny najmenej 2roky v poslednych 3 rokoch pred zaradenim do evidencie, takze v podstate sa mozem zaevidovat na UP do 1 roka po vypovedi. Keby som nebola tehotna (nastup na MD 22.12.), tak by som od okt. prerusila rodic. prispevok, sla na UP a poberala podporu-ziadny problem. Kedze vsak nastupom na MD ma vyradia z UP, myslela som, zeby som to "nekuskovala", a dokoncila rodicak, potom sla na MD a v auguste 2016 po skonceni MD sla na UP. Viete mi poradit, ci je to mozne? Nerada by som potom v auguste zistila, ze som nieco zanedbala. Dakujem.

zzzuska
2. sep 2015

Teda, hlavne, ci by sa vyska podpory ratala aj v auguste 2016 rovnako akokeby som sla teraz v oktobri, lebo za ten rok nebudem nikde pracovat, budem na materskej.

gapa
2. sep 2015

@zzzuska no ups, tak na toto bacha!!!! aj na materské aj na podporu Píšeš o výpovedi,nemyslíš tym, že ti skončil pracovný pomer dnom 31.8.2015???? počas RD??? a si tehotná s nástupom na md 22.12.2015?????????? Odkedy si na poslednej RD? a máš nejaký vym.základ v období 2roky pred ukončením pp?/resp. zaevidovaním na up.
Ak je tak, že ti skončil pp počas RD a v den nástupu na RD si tehotná nebola, tak ti nárok na mateské nevznikne, ak ti pred nástupom na md (najneskôr 6týž. pred termínom), nevznikne nové nem.poistenie. Bolo treba pred skončením pp aspon 1den aby sa ti obnovilo nem.poistenie zamestnanca (počas rd je prerušené=netrvá), čo je podmienkou pre vznik nároku na materské.
Čo sa týka podpory, ak nebudeš mať v období 2roky pred zaevidovaním do evidencie uchádzačov o zamestnanie žiadny vym.základ, ale v tom bodobí 2roky pred len dni RD a dni bez poistenia, tak ti vznikne nárok na minimálnu podporu. Ak tam vym.základ zo zamestnaia mať budeš, tak z neho (ak nezmenia zákon do zaevidovania).

zzzuska
2. sep 2015

@gapa prac. pomer skoncil 1.9. pocas RD z dovodu zrusenia firmy (vtedy sa to moze aj pocas MD alebo RD-paragraf 63 zak.prace) Na poslednej RD som od 7.6.2013. Co sa tyka naroku na materske, pisala som na soc. poist, myslela som si, ze som v ochr. lehote 8 mesiacov po vypovedi, ale jasne, ze kedze som na RD, nie je to tak, takze sa dobrovolne poistim, aby v case nastupu-12/2015 mi trvalo nemoc. poistenie. Pani zo soc. poist. odpisala na moju otazku: po ukončení pracovného pomeru sa môžete prihlásiť na dobrovoľné poistenie pred nástupom na materskú. Nárok na materské Vám vznikne z minimálneho vymeriavacieho základu, nakoľko si budete dobrovoľné poistenie platiť menej ako 26 týždňov pred nástupom na materské (zo 412 EUR).

zzzuska
2. sep 2015

@gapa Takze s materskym by to malo byt ok, aspon minimalne...
islo mi hlavne o podporu, lebo pani na soc. poistovni bola "velmi" mila a az ma obvinila zo spekulacii...myslela som si, ze kedze som pred vypovedou bola na RD, MD-nemala som ziadny prijem, tak ze sa bude ratat vymeriavaci zaklad z platu pred MD. a kedze od 1.9.2015 neplanujem nastupit do zamestnania (som v 4.mesiaci teh.), tak nebudem mat ziadne prijmy. ide mi o to, ci je lepsie nastupit na UP teraz (od 1.10., aby som sa odhlasila z rodic., kedze sa neda naraz brat rodicak aj podporu) alebo pockam do augusta..

zzzuska
2. sep 2015

asi fakt pojdem od oktobra na UP, rodicak prepisem na manzela, v decembri sa dobrovolne poistim, 22.12. nastup MD, t.j. vyradenie z UP a po MD-cca. august zas UP, rodicak na manzela, a ja po vycerpani 6mes. podpory zas rodicak....len mi uz z toho sibe, chcela som sa vyhnut kuskovaniau a behaniu po uradoch, ale takto je to asi istejsie ako cakat az do auigusta 2016 na UP :P

gapa
2. sep 2015

@zzzuska mala si md1, rd1, md2, rd2, nič medzitým, žiadna pn, čerpanie dovolenky?????
Nedá sa dohodnúť so zamestnávatelom ešte, že by ti dal aspon 31.8.2015 čerpanie dovolenky, že inak nárok na mateskké nemáš????? (teda to platí, ak máš o dosť vyšší plat ako 412eur), že by si dala žiadost o ukončenie RD 30.8.2015 a čerpanie riadnej dovolenky 31.8.2015, že si to teraz zistila.
A toho 1.9. ešte trval prac.pomer alebo už nie?
Ak v období 2roky pred zaevidovaním máš LEN!!!! OBDOBIE RODIč. DOVOLENKY (nie MD, čo nemáš, ale ani obdobie nezamestnanosti!!!!), tak by sa ti rátala podpora z obdobia 2roky pred RD1 (ak si mala všetko za sebou mdrdmdrd).
Tj. ak si mala vtedy vyšší plat ako 412eur, tak sa treba zaevidovať do 8 (či 7??) dní od ukončenia prac.pomeru. Nevadí, že poberáš RP, to sa dá ešte prehodiť na manžela od 1.9., resp. aj od 1.10. (no lepšie 1.9.)

zzzuska
3. sep 2015

@gapa no so zamestnavatelom je to velmi tazke. firma sa zrusila, na SK mali projekcnu kancelariu, inac su v CR, a min. rok sa presunuli do CR, resp. 1 zamestnanec z SK tam siel a ostatni dostali vypoved-okolo jula 2014, na mna sice nezabudli, ale ma vobec neriesili. sli za mna mesacne vykazy na soc. poist, ale inac nic, az pred 2 tyzdnami mi dosiel list s vypovedou ku dnu 1.9.-tiez tak blbo napisane, lebo clovek by cakal, ze sa PP skonci 31.8. takze s nimi komunikujem dost blbo, a dohoda vobec neprichadza do uvahy. Platovo to az taka vyhra tiez nebola, ale lepsie je minimalne materske ako rodicak, takze si zaplatim dobrovolne par dni pred nastupom na MD.
podla listu s vypovedou 1.9. PP trval, som sa speci na to pytala pani na soc.poist. aj na insp. prace-som im ukazala list, dost blbo to proste napisali, ale jednoznacne PP 1.9. este trval.
poslednych 5 rokov som bola LEN na RD,MD,RD,MD, ziadny iny prijem, takze pojdem na UP uz v sept-zajtra to pobeham, okt. som chcela len kvoli RP, aby som nemala 1 mesiac aj RP aj podporu, lebo to sa neda, resp. by mi nedali podporu ten mesiac.
dakujem velmi pekne za odpoved, bo sa mi zdalo, ze v tom mam relativne jasno, ale cim viac som si citala vsetky veci, tym viac som sa zamotavala... :P

gapa
3. sep 2015

@zzzuska rodíčák podla mna môžeš ešte prehlásiť, lebo zmeny by sa mali nahlasovať do 8dní a ešte nie je 8meho, tj. len že ste sa dohodli s manželom tak a budeš mať dlhšie tú podporu, aj ked teda záleží od teba. Ak dáš zmenu RP od 1.10., tak ti ostanú peniaze na potom (to už nepozerám ako bolo), ale proste za sept. nedostaneš. Ale ak tvoj plat v obd. 2roky pred RD1 bol vyšší ako 412eur, tak sa ti oplatí zaevidovať teraz, t j. od ukončenia pp, lebo čo som čítala, tak ozaj inak minimum. Môžeš si radšej overiť cez poradnu soc.poistovne (písomne), lebo toto ozaj je také klukaté (dá sa to podla mna aj inak otočiť a záleží na ich výklade v danom období, no takto to nedávno bolo), aj to majú niekde na stránkach napísané.

zzzuska
3. sep 2015

@gapa dakujem pekne, pojdem zajtra na UPSVAR, manzel uz vytlacil ziadost o rodicak, takze to budem riesit od septembra. 🙂 neoplati sa cakat, takze sice to budem mat rozkuskovane, ale nevadi, nie som prva ani posledna :P dakujem este raz ;)

evikusz
11. nov 2015

@gapa ahoj vieš mi poradiť? 3.5.2015 mi skončil rod.dovolenka...po rod som nastupila do práce kde som pred rod.dov.pracovala 7 rokov- zmluvu mam na dobu neurčitú...k 31.12.2015 som dostala výpoveď dohodou paragraf 60+ odstupne / 2 mesacna vypovedna doba/ ako si vyratam davku v bezenestnanosti? Postupovali správne?

gapa
11. nov 2015

@evikusz takže nejde o výpoved ale o dohodu z organizačných dôvodov, ak je to v dohode uvedené.
Zákonník práce
§ 62
(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej
a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,
b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.
§ 76
(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
c) trojnásobku jeho priemerného...
...
(2) Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume
a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
e) päťnásobku jeho pr
----------
tak pozerám, pri výpovedi je 3mes. výpovedná doba a 2mesačné odstupné, pri dohode 3mesačné odstupné ale bez výpovednej doby, tebe to dali dohodou inú kombináciu, z odstupného zobrali mesiac a dali výpovednú dobu. Takže predpokaldám, v dohode nie je uvedený organizačný dôvod, len ste sa tak dohodli?? Lebo ak by bol je uvedený organizačný dôvod, tak odstupné musia dať aspon podla Zákonníka práce ale nie je nárok na výpovednú dobu, tam už je na dohode, kedy skončí.

puncula
18. nov 2015

Dobrýviete mi poradiť aku výpoveď musím dostať aby som získala tu maximálnu davku v nezamestnanosti? Aky paragraf. Budem onedlho po rodič.dovolenke.a jeden den budem čerpať dovolenku a zvysna sa mi preplati.spatne splnam podmienkuže som bola zamestnana do zaradenia do evidencii.vďaka

lucuska04
4. sep 2017

@gapa zdravim vas, mozem poprosit o radu? Som zamestnana od roku 2012, po dvoch rokoch som isla na metersku a rodicovsku a teraz v decembri, ked mi ma skoncit RD, chcem dat vypoved a ist do evidencie uradu prace. Chcem sa spytat, ci mam narok na podporu a kolko by to asi bolo, rata sa to posledne dva roky z rodicaku? Dakujem

gapa
5. sep 2017

@lucuska04 nárok máš. Záleží kedy skončí pp a či si mala počas RD nejaké poistenie v nezam. (dohodu či dobrovolné poistenie).
1. ak skončí pp posledným dnom RD, v období 2 roky pred zaevidovaním máš LEN OBDOBIE RODIč. DOVOLENKY a zaevidujú ťa odo dna po ukončení RD, ak na upsvar zájdeš do 7kalend.dní - tak sa rátajú 2 varianty:
a) z obdobia 2 roky pred zaevidovaním (ak máš dohodu alebo dobrov.poistenie)
b) z obdobia 2 roky pred nástupom na RD (nie MD)
a z toho vyššieho sa to ráta
2. ak po ukončení RD bude ešte aspon 1kalend. den trvať prac.pomer alebo sa nezaeviduješ hned odo dna po ukončení rodič.dovolenky, tak sa ráta podpora z vym.základov v obd. 2 roky pred zaevidovaním (už sa nedá z obd. 2roky pred RD). Ak by si nemala žiadny vym.základ v tomto obodbí, tak sa ráta z minimálnych odvodov (to je tuším cca 7€ na kalend. denx počet kalend. dní), ak by si mala vym.základ aspon 1 den, tak z neho. Tj. ak by si čerpala dovolenku 1 den a zvyšok dovolenky ti preplatili (ak samozrejme nejakú máš), tak to môže vyjsť vyššie číslo. Ale bacha, ak si robila na dohodu!!
-------------
a tiež ak neukončíš pp posledný den Rd, tak nezabudni na odhlášku a nanovo prihlášku na soc.poisťovnu, ak chceš byť dôch.poistená štátám aj počas evidovania na up. Treba vybaviť najlepšie hned den po ukončení pp (kopiu rodného listu dieťaťa a dať potvrdiť kopiu prihlášky aj odhlášky soc.poistovnou, nech máš dôkaz)

vladka464
5. sep 2017

@gapa prosim ta mohla by si poradit ?pred MD som mala opracovane 3 roky, potom nastup na MD, stale som vo firme zamestana na neurcito. Teraz v oktobri mi bude koncit rodicovsky. V praci chcem dat vypoved. Prosim ako to je s podporou,aby mi vysla co najvyssia? Informovala som v praci dovoelnku preplatit nechcu,len moznost vycerpania. Dakujem pekne