Výpočet dávky v nezamestnanosti

lubica2403
28. feb 2023

Dobrý večer, asi budem vyzerať ako úplný hlupák, ale akosi stále nerozumiem... Potrebovala by som vedieť, ako sa vypočíta, koľko by som dostávala, keby som sa prihlásila na UP ako nezamestnaná. Prešla som diskusie, googlila... nerozumiem.
Nárok na podporu mám. Ale neviem, ako sa ráta výška podpory - dočítala som sa, že z denného vymeriavacieho základu a netuším, ako sa k nemu dopracovať. Dočítala som sa aj, že je to 50% z hrubej mzdy - je to len hrubá mzda, ktorá je uvedená na pracovnej zmluve alebo sa počíta priemerná hrubá mzda za posledné dva roky aj s nepravidelnými odmenami ? Nevie mi niekto jednoducho, "polopate" povedať, ako to vlastne je ? A ešte - v decembri som mala covid, následne ďalšie problémy a bola som 2 mesiace PN. Nejako sa to zarátava ?
PS: prosím bez komentárov mimo tému ( som zamestnaná, ale bossing sa stupňuje, hľadám možnosti na 2-3 mesiace, kým nájdem niečo iné)
Ďakujem všetkým za pomoc

dominika1922
1. mar 2023

@lubica2403 50% z hrubej mzdy takže keď by bola hrubá mzda 644€ tak polovica je 322€. Závisí už len kolko dní je v mesiaci.

lubica2403
autor
1. mar 2023

@dominika1922 Ďakujem, to som sa dočítala... Ale netuším, ako sa ráta ten čas PN a tiež či sa rátajú dva roky od nástupu na UP alebo dva uplynulé kalendárne roky

dominika1922
1. mar 2023

@lubica2403 najlepšie bude zavolať priamo na sociálnu. Keď som tam volala ja, boli veľmi ochotný a všetko mi povedali dokonca som zistila ze sa mi rátali aj brigády počas strednej školy.. takže to je najistejsie

lubica2403
autor
1. mar 2023

@dominika1922 super, ďakujem, skúsim to

lucka_ke
1. mar 2023

PN sa nepočíta, len hrubé mzdy sa sčítajú a vydelia počtom dní rozhodujúceho obdobia (u niekoho to sú dva roky, u niekoho menej, ak mal PN, OČR a podobne), výjde denný vymeriavací základ a z toho 50 percent krát počet kal. dní

lubica2403
autor
2. mar 2023

@lucka_ke Ďakujem 🙂