Vyplatenie z domu a staranie sa o rodičov

alzbetka1783
26. apr 2022

Riešime v rodine uz dost dlhy cas. Švagriná slubila manželovi,ze ho vyplati z rodicovskeho domu v ktorom ostáva spolu s rodicmi a manželom.
No stale to odialovala az sa nakoniec k tomu uz vôbec nevyjadruje. A dostali sme odpoved ze ked ona dovychova rodičov, nemusí vyplatiť surodencov. Co je na tom pravdy. Neviete?

melanta
26. apr 2022

A dom patrí komu? Kto je vlastník?

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@melanta rodicia to prepisali na nich a oni tam maju doživotné právo.
No ja si myslim ze manžela aj tak mala vyplatit.
Len neviem či sa v tomto nemýlim...

kamajka
26. apr 2022

Z pravneho hladiska ak je svagrina vlastnikom tak vyplatit tvojho muza nemusi. Z moralneho hladiska je to ina vec, no na druhu stranu ak rodicov doopatruje tak moralne sa da na mieste tvojho muza uvazovat ze teda si ten dom "zasluzi". Vyplatit by ho musela vtedy, ak by vlastnici boli rodicia a zomreli by, bolo by to dane v dedicskom konani. Takto nema pravo na nic

melanta
26. apr 2022

@alzbetka1783 nie je povinná manžela vyplatiť. Rodičia jej to darovali, je to sestrine. Majú právo za života nakladať s majetkom ako chcú. Sestra nie je povinná dať bratovi ani cent. Akurát pri dedičskom konaní, keď rodičia zomrú, sa dar započíta do dedičstva a ak majú rodičia ešte nejaký majetok, ktorý sa bude dediť, tak sestra dostane menej. Ale z domu sestra nemusí dať bratovi ani cent.

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

Ďakujem,aspon viem ako to je.

anjelicek26
26. apr 2022

Ako baby pisu, tu nejde o dedicstvo, ale prevod majetku pocas zivota a to je uplne v rezii rodicov, co na koho prepisu, komu co predaju a podobne... doopatrovat rodicov je praca na dlhe roky a narocna, budte radi, ze sa postaraju oni a nebudete musiet vy. Doopatrovavame babku, sice je uz v teraz rok v domove, ale cele je to casovo a psychicky narocne. Stale je tam vela papierovaciek, behania, staranie sa o jej dom a zahradu, ktoru odmieta predat.

makova333
26. apr 2022

@anjelicek26 to ci bude doopatrovanie dlhe a narocne je tak 50:50. Napriklad z mojich 4 starych rodicov potreboval pomoc len jeden z nich. Inak suhlas, jeto prevod majetku a na vyolatenie nema brat ziadny pravny narok.

makova333
26. apr 2022

@alzbetka1783 a rodicia sa k tomu ako stavaju, ze jednemu darovali a druhemu nie?

luccija
26. apr 2022

@makova333 ktovie?možno povedali, ze tebe prepiseme dom a vyplat urcitou čiastkou brata...ja týmto kšeftom nerozumiem veď rodičia by si mali sadnúť s oboma a povedať tak to bude...a potom by nemusela nevesta písať do fora

makova333
26. apr 2022

@luccija presne tak, toto mali rodicia vyriesit. Ale i tak, prepisovat majetok na kohokolvek za zivota... V širšej rodine sa nam tiez take stalo a teda rodicovi sa nezilo lahko s obdarovanym dietatom a este si pohneval obdarovanim dalsie deti.

sasa1310
26. apr 2022

@alzbetka1783 no vlastníci sú obaja, keď bude chcieť neskôr vlastniť dom švagriná sama, tak časť tvojho muža musí odkúpiť. Takže vyplácať ho bude musieť, ak jej tvoj muž svoju časť nedaruje.

sasa1310
26. apr 2022

@makova333 rodičia to prepísali na nich….píše, takže na obe deti

kornelies
26. apr 2022

@alzbetka1783 To je rozhodnitie rodicov a ked mam byt uprimna, doopatrovanie moze byt 10-15 rokov starostlivosti, mozno nebudu moct zit spolocenskym zivotom, vikendy zabite, ziadna dovolenka v zahranici. Mozno bude varianta B, ked zavru oci zo dna na den. V prvom rade si treba uvedomit, ze kosela je vzdy blizsia ako kabat.

fomelka
26. apr 2022

Ak je to tak , že sú švagrovci vlastníkmi, tak bohužiaľ ani z právneho hľadiska ho nemusí vyplácať. No ak sú vlastníkmi obe deti, tak potom ak si jeden z nich bude chcieť dom nechať, bude musieť toho druhého vyplatiť

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@makova333 áno 😔 jednej zapaltili dlhy,druhej prepisali dom a manžel....ten nic. Ani rodicia nerobia nič s tym aby mu sestra dala to co mu este pred prepisom sľúbila 😔

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@luccija áno,tam si rodina nevie normalne sadnut a porozprávať sa.....
A tá jedna sestra k nám nechodí, vôbec, stale sa vyhovára,ze ma vela roboty a to je od nas 5km.

melanta
26. apr 2022

@alzbetka1783 rodičia s tým nemajú čo robiť. Rodičia to mohli riešiť predtým, teraz je to irelevantné. Takže treba sa s tým zmieriť, že 2 dcéry dostali a syn nie. Z toho, čo píšeš, tak súrodenci nemajú medzi sebou dobr vzťahy, tak o to viac je jasné, že netreba čakať, že sestra si splní sľub. Otázka je, ak by sestra aj brata chcela vyplatiť, má vôbec sestra peniaze?

katka1389
26. apr 2022

@alzbetka1783
No dá sa povedať že je pekna potvora ,kedže ukecala tvojich svokrovcov a dali jej dom za dochovanie....
No my sme boli ferovi ,vyplatili sme svagra dali sme peniaze o nieco menej a dochovame rodicov ....Ale ma svoje peniaze za dom kedze maju dvoch synov nebolo by fer jednemu dat vsetko a druhemu nic....

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@melanta odkedy sa prepisal dom odvtedy vkuse okrem kovidu prerábajú. Ale vztahy su velmi zlé. Ja toto nepoznám.
Švagriná nás obchádza aby sa s nami ani baviť nemusela,svagor sa nam ani nezdravi pomaly. A v našom novom dome este neboli ani pozrieť. Co ja uz ani nechcem. Len manžel nechce úplne ukončiť vztahy, ktoré su uz aj tak na bode mrazu.

anjelicek26
26. apr 2022

Ber to tak, ze tvoj muz je sikovny a zabezpeci si rodinu sam, nepotrebujete tu ich podporu. Takto to asi vidia aj rodicia, ze tie druhe dve deti su "neschopne", takze im pomohli vyplatit dlhy a dali strechu nad hlavou. Hlavu hore, detom neber teta/stryko/bratranci/sesternice/babku/dedka... nie s takehoto dovodu... uvidite, co bude casom, skus stat nad vecou. Vy to zvladate sami, opakuj si to a bud na to hrda.

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@katka1389 áno,ona hľadí iba na seba.
Mne uz tolko naublizovala , že ja som sa na to co sľúbila muzovi vykaslala. Ale vidim ako to trapy muza svokru. No aj tak si nevedia sadnúť.
Svagrinej muz je podnikateľ a ten ju bez neho nepustí nikde. Aj keď sa chcel manzel porozprávať tak sa vyhovorila ze len ked bude doma on 🤦.
Ja tam uz dlho nechodím. Neviem sa pretvarovat.

zuzanockamt
26. apr 2022

@sasa1310 dom prepísali na nich = švagriná a jej manžel...autorkin manžel má podiel rovný nule

terezka1947
26. apr 2022

Ono to nie je taká sranda povedať,že dochovam,postarám sa o rodičov. Či už s domom,či bez neho.
Lebo nikto nevie,čo to obnáša,kým to nezažije.
Nie sú iba pekné dni,prídu choroby,nonstop opatera. To dopredu nikto nevie.
Ešte manžel možno bude rád,že jeho rodičov niekto rieši a nepomysli,na nejaké vyplácanie.
Nie je všetko o peniazoch.
A iba ten vie,čo to zazil,čo to znamená mať chorého rodiča doma.

akvi
26. apr 2022

@alzbetka1783 kedze dom uz rodicia prepisali, tak realny narok nemate na nic, akurat sa to zarata do dedicstva, ked sa bude delit ten dalsi majetok, co ostane po rodicoch. Uplne chapem tvoju frustraciu, u nas to pravdepodobne dopadne podobne, muzov surodenec si mysli, ze ma narok na vsetko a muz na nic.. Ja to ale neriesim, som rada, ze nie sme odkazani na nejake vyplacanie a dokazeme sa zabezpecit sami. V nasej rodine je to jasne odkomunikovane, v muzovej bohuzial o tom zasadne mlcia a ak muz nieco zacne "riesit", je umlcany a tak sme si obaja povedali, ze kasleme na to.. S dotycnymi osobami sa nestretavame vobec, s rodicmi vramci slusnych vztahov.

akvi
26. apr 2022

@terezka1947 no podla mna nie je ani normalne, ze surodenec vyuziva to, ze byva v rodicovskej nehnutelnosti, cize nema hypo, nemusel riesit podnajmy a pod., u nas napr. surodenec ani len najom a energie neplati.. Cely svoj zivot. (pisem o nasom pripade, nie o autorkinom, tam neviem, ako to je, ale mozno podobne)... A doopatrovat rodica nie je sice sranda, ak to bude trebars leziaci clovek casom a pod., ale kde je istota, ze sa dotycny surodenec postara, ak nie je schopny dodrzat ani len cast dohody? U nas napr. mam obavu, ze muz obide naprazdno a este sa aj postarat bude musiet.. Prepisovat majetky za zivota nie je podla mna ok riesenie. Spisat zavet, kde sa jasne urcia podmienky nalozenia s majetkom, to mi pride ok.. A nie sa spoliehat, ze ved surodenci sa nejako dohodnu. No bohuzail, castokrat sa nedohodnu.. A prenesu dalsiu traumu dalej..

oblecenie99
26. apr 2022

Ja už asi len dodám, že ste sa zbavili budúcej potenciálnej starostlivosti o svokrovcov.. aspoň tak. Ja by som im teda kašlala na hlavu, aj keby neviem čo bolo, po tom všetkom..

melanta
26. apr 2022

@akvi maminej kamarátke sa to stalo, doopratovala ťažko chorú mamu a tá dom a pozemky darovala druhej dcére, ktorá len 2x do roka na návštevu prišla. Smutné.

katka1389
26. apr 2022

@alzbetka1783 no toto sa len tak neda zabudnut prehltnut ...

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

No dievčatá,je to celé velmi zle. Ja som si myslela ze budem mat super švagrinú ( ktorá teda super nieje) druhá je dcére krstná mama a pride tiez raz za uhorský rok. A tým ze my nepijem a z tejto situacie sme smutný. Tak nas ani nikam uz nevolaju.
A tazko sa mi prekonáva fakt ked ti švagriná závidí aj dieťa,lebo oni nemajú, švagor pokazí svadbu. A ked si kupime dom. Ani sa k nám neprihlasia.
Cele zle a mna to bolí uz len koly manželovi,pretoze on je tak dobry človek,ze ako sa hovori uz len na chleba ho stačí natrieť ..........

akvi
26. apr 2022

@alzbetka1783 akoby si o nas pisala, len u nas je to v bledomodrom.. 😅 Az nato, ze mne to uz je jedno, neriesim..Muz ten samozrejme ma obcas nejaku poznamku, lebo predsalen, jeho rodina..ale ze by sa z toho siel nejak zrutit, to teda nie.. A surodenca nevidel snad 15 rokov...Nie preto, ze by on nechcel, ale druha strana sa vyhyba a to doslova..