Zdravím, zavolal som si dnes geodeta vymerat nejaké pozemky, parcely, aby som vedel, kde je presná hranica. Na dvoch parcelách výmera sedí, ale na tretej parcele je v LV písaná výmera 325m2 a geodet mi povedal, že v skutočnosti mam iba 240m2, čiže o 85m2 menej. Jeden sused ma plot už roky spravený, teraz pred rokom kúpil niekto vedľajší pozemok a spravil si plot, môj pozemok je medzi nimi. Je to podľa Vás v poriadku? Ja som si myslel, že výmera musí vždy zodpovedať tomu, co je na LV. Geodet vraví, že sa to stáva, lenže ja som zbytočne platil za kúpu m2, ktoré tam ani niesu. Stalo sa to už niekomu? Môže to tak byť?
@viestta nechcel som vtedy platiť geodeta, keď ešte pozemok nebol môj. Ja som si myslel, že výmera pozemku musí byť vždy presná. Len hranice sa mozu trochu posunuť. Ten geodet, čo vymeraval mne pozemok, meral aj tomu novému susedovi, čo si pred rokom spravil plot.
Je možné, že jemu pridal a mne ubral m2? On mi tvrdi, ze pri meraní sa to stáva, že to nemám riešiť. Ale ten postoj geodeta sa mi nepáči.
@gabriel11122 geometriu neobabres, ked sa posunuli hranice, tak sa znizila vymera, to je fakt. Chyby v katastralnych mapach su bezne. Zaplat si ineho geodeta a dohaduj sa so susedmi. Co ine ti ostava?
Áno, stalo. Moja dcéra má to rovnako. Tiež reálne má menej m2, ako na LV. Lenže susedovi to nemôže povedať, lebo jeho plot tam bol ešte pred našou kúpou a navyše je to nepríjemný starý pán. S jeho dieťaťom, ktoré to zdedí, je dcéra v dobrom susedskom vzťahu. Takže neriešiteľné.
@gabriel11122 odchylky aj vo vymerach, aj v hraniciach su uplne bezne. Obzvlast, ak mas parcelu v registri E a das ju nanovo zamerat, odchylky su vtedy priam iste, ze budu. Takze toto si pozri, ako je parcela vedena. Ale aj ak by bola v C-cku, odchylka sa moze stat. Obzvlast teraz, ked sa uz meria pomocou GPS a porovnas meranie este spred tejto techniky. Vacsinou je to na vzajomnej dohode susedov, to si vezmi, ze si na tom este dobre, kedze hranice si akceptovala, mnozstvo pripadov je takych, ze cela ulica napriklad je posunuta hranicami aj o meter a je to tak roky. Zrazu pride niekto, kto da spravit novy GP a zisti to a spor je na svete. Najjednoduchsie je v tvojom pripade sa s tym proste zmierit, koli 85m2 sa fakt neplati dotahovat s niekym.
Zeny a vy ste kompletne? Niekto sa roztahuke na 1/3mojho pozemku a ja mam machnut rokov ked som kupila za trhovu cenu? Normalne vymerat a posunut plot.
@gabriel11122 Geodet ti nezoberie pozemok. Su to nezlovnalosti v katastri. Pri evidovani pody nastala chyba. Stava sa to a mnoho pozemkov nie je v sulade s grafickou vymerou a LV.
Ja som zdedila podiel v parcele. Ten v čase keď som ho zdedila pred rokmi bol 36 árov- v LV. Teraz je podla katastrálnej mapy 24 árov. Kazdy v tej parcele ma podiel menší
Viem ze keď sa.dava z Ecka do Céčka tak rozdiely by môžu. Ale mne ubudlo pkenych 12 árov, v časti obce kde je šanca stavať aj keď je to orna poda, ale má cestu, prípojky a oproti cez cestu sú domy .
@eeffka robila som v geodetickej kancelarii, tak trochu do toho vidím. To, že u vás sa to dalo vyriešiť jednoducho, buď rada. Väčšinou to hladko nejde, resp niektorí ľudia sa roky súdia a v podstate častokrát sú tie situácie neriešiteľné.
@cecilia29 toto je úplne bežná situácia bohužiaľ, za ktorú nik nemôže, nakoľko tie merania kedysi boli veľmi nepresné.
Mal si si dat zamerat pozemok skor ako si ho kupil. Teraz ti uz ostane len sa natahovat so susedmi aby ti vratili tvoj pozemok alebo ho od teba odkupili.