Vyhlásenie pre sociálnu poisťovňu

janagem
28. okt 2022

Ahojte. Vie niekto poradít ako by malo vyzerať vyhlásenie sociálnej poisťovni o Tom, že nechcem jednému z rodičov prispievať na dôchodok podľa toho nového zakona?

Dakujem

Ak sa dieťa rozhodne, že nechce prispievať rodičom k dôchodku alebo iba jednému z nich, tiež to musí Sociálnej poisťovne vždy oznámiť cez vyhlásenie najneskôr do konca augusta. Keďže zákon nadobudne účinnosť v januári a parlament ho schválil až na jeseň, môžu deti vyjadriť nesúhlas s vyplácaním bonusu až do konca februára budúceho roka. Vždy pritom stačí podať vyhlásenie len raz a netreba to opakovať každý rok.

doriiis
28. okt 2022

@janagem ...treba vydržať.Bude na to formulár.Mas čas do konca februára.Je oktober

janagem
autor
28. okt 2022

@doriiis ďakujem 🙂 ja úradné veci robím radšej skôr aby som nezabudla v tom zhone, ale asi budem musieť. Ďakujem ešte raz za info 🙂

lenuska9999
28. okt 2022

@janagem mne asi čosi uniklo. Co je to za zákon?

matullienka
28. okt 2022

@doriiis inak mňa by zaujímalo odkiaľ chcú zase na to vziať peniaze keď sa odvody nebudú zvyšovať

lienka.7
28. okt 2022

@matullienka no predsa z II.piliera, teda od nás, co si tam prispievame na dôchodok

matullienka
28. okt 2022

@lienka.7 myslíš, ze to pôjde odtiaľ

lienka.7
28. okt 2022

@matullienka samozrejme, zase sa znižuje príspevok. Pozri si na FB príspevky od Mihala, ja tie % fakt z hlavy neviem...
Odkiaľ by myslis nabrali na to peniaze?
Inak paradoxom je to, ze to ma byt akoze refundacia pre matky, ktoré tym ze su na md/rd maju nižšie dôchodky (tymto argumemtom sa velice rad oháňa nas p.minister) ale rod.bonus ma byt paradoxne vyplácaný aj mužom. Nechápem prečo, keďže ti na plate nijako neškodovali, keďže s detmi doma neboli.
Cize tym, ze ty platis rod.bonus svojim rodičom si znizujes svoj vlastný dôchodok.

doriiis
29. okt 2022

@matullienka ...áno,tiež tomu tak rozumiem,že z tvojich odvodov do dôchodkového systému.Neviem ale,či to nebude 1.pilier,lebo mnoho ľudí nemá 2.pilier.

doriiis
29. okt 2022

@lienka.7 ...zober to tak,že mnoho otcov vychovalo deti bez pomoci matky.Vdovci,muži,ktorým boli deti zverené do starostlivosti,náhradný rodič,pestun,dokonca to platí aj tuším pre adoptívnych rodičov.Bolo by to voči týmto mužom nefér.

doriiis
29. okt 2022

Jedini,koho sa to momentálne netýka sú dôchodcovia,ktorých deti pracujú/ odvádzajú dane v zahraničí a tých,ktorých deti neodvádzajú dôchodkový príspevok ( nezamestnaní,živnostníci,atď)

doriiis
29. okt 2022

@lienka.7 ...a stále je možnosť,že keď nechceš prispievat otcovi ale matke áno,otcovi tu dávku zastavíš matke nechas

valiant
29. okt 2022

vydrzte, ucinnost znenia zakona je az od 1.11.2022. Soc.poist vystavy na svojom webe tlacivo a presny postup pre podanie. Vyplacanie je az od 1.3.2023.

lienka.7
29. okt 2022

@doriiis moze byt, ale v pomerne k počtu matiek je to zanedbateľné číslo, to snáď uznáš. A ano, ak tomu tak ma byt, tak nech sa zo strany ministra neoperuje klamstvom, prečo sa to udajne musi urobit. Toto mi vadí.
Plus keďže normalne dieta pomáha svojim rodičom aj bez "prikazu" štátu a logicky si pritom do budúcna neznižuje svoj dôchodok. Ako teraz ti to "priakze" stat a za to ti zníži do budúcna dôchodok. Ci chceš alebo nechceš prispievať, je jedno pretože odvody do 2.piliera klesnú tak ci tak aj tebe. Tiez ti klesne aj tvoj osobný doch.bod (ci ako to volaju). Ako som písala @matullienka Mihal.o tom dosť popísal na FB, a aj preco aj on je proti.
A plus ano, co ti, ktorých deti robia v zahraničí nemohli mať alebo im nebodaj umreli, ci su postihnuté co tito dôchodcovia? Ti to pride fér?
Mne teda nie! Povedzme si úprimne, cele je to jeden predvolebný paskvil, ale zase vsak dochodcovia su isti voliči zase... preco by sme dávali detom, tie volebné právo predsa nemajú.

doriiis
29. okt 2022

@lienka.7 ..nuž áno.Pri každom zákone sa nájde skupina,voči ktorej je zákon nefér.A tým treba rátať.Volebny,nevolebny...kto nechce prispieť,nemusí...stačí počkať na spomínané tlačivo.

lienka.7
29. okt 2022

@doriiis nechapes, ze to ze ty si podpises nejaké tlacivo je ti na nic? Dochodok budeš mat nizsi aj ty. Tak ci tak.... Aj ti ludia, ktorých rodicia uz nežijú, a teda nebudu prispievať nikomu. A o to ide.

doriiis
29. okt 2022

@lienka.7 ...tak ale si trochu protirečis.Ak to pôjde z II.piliera podľa teba...druhý pilier je ak dobre viem dobrovoľný a človek si do neho odkladá na vlastný dôchodok,presne tak ako v treťom.Tak mi povedz,ako tento zákon ovplyvní II a III pilier.

mogaa
29. okt 2022

@doriiis do druhého piliera má ísť nižšie percento ako malo ísť...čiže tam pôjde nižší príspevok ako mal ísť....

doriiis
29. okt 2022

@mogaa ..áno,tomu rozumiem.Na dva roky to ostane zmrazené na 5,5 %

dilino
29. okt 2022

ženy nechápem tomu príklad uvediem a že či som to pochopila správe je mlade dievča samostatne mzda 500 eur príklad obaja rodičia na SD ona musí pravidelne každý mesiac prispievať obom rodičom. Je samostatná musí niekde bývať a jesť. Ak to neurobí tak má nejaké postihy. Mňa sa to netýka lebo moja mamina zomrela pred rokom 59 ročná. Ale ako to bude v praxi vyzerať. Môj priateľ má oboch rodičov a otec je gemblér roky rokúce musí mu prispieť môj priateľ k SD každý mesiac.

doda3103
22. nov 2022

Formulár je dávno na stránke stačí si to nájsť😀