Nevedel som o tom, že môj otec prepísal za života svoj dom na sestru. Keďže už mu to moc nemyslelo zrejme sa nechal zmanipulovať.
Teraz po jeho smrti to vyšlo na javo. Je oficiálna možnosť proti tomuto prepisu teraz "bojovať" ? Ďakujem za odpovede.
@peter11111 prepísal kúpno predajnou zmluvou alebo darovacou?
prepísal to darovacou zmluvou
osobne si nemyslim,ze to mozes napadnut...pokial nezije neviem ako by si dokazal,ze bol trebars nesvojpravny.
@peter11111 darovacia zmluva je napadnuteľná ľahšie ako kúpno predajná, s tým aj skôr uspeješ, pri preukázaní neplatnosti, buď to rieš súdnou cestou, alebo dohodnúť sa cez právnika o vyplatení
@peter11111 a dedičské už prebehlo? ak nie, v priebehu môžeš namietať započítanie tohto daru do sestrinej časti, teda tebe by potom pripadol zvyšok dedičstva (predpokladám že nemal väčšiu hodnotu ako ten dom) .. v tomto prípade nejde o vydedenie, otec si za života mohol robiť so svojim majetkom čo chcel.. čo myslíš tým, že mu to moc nemyslelo? lebo ak bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony môžeš podať žalobu o neplatnosť darovacej zmluvy..
@viki2912 @peter11111
pokud existuje dokumentace o nejakem leceni 😉
znam i pripad, kdy to bylo napadeno, protoze neni jen tak "vydedit dite" - k vydedeni ditete je nutne dodrzet xy duvodu..
ktere je nutne uvest...
Vim, ze je nutna tato dokumentace, kdy nejdrive otec (rodic) dite vydedi z urcitych duvodu (drogy, nestaral se o mne v obdobi nemoci, ..ve vazbe za to a to..)
Je mozne, ze dobou doslo ke zmenam..ale toto by mel byt prvni krok, nelze se vzbudit a rict, dam tobe vsechno a jemu nic.. 😉
Deti dedi automaticky ze zakona..jen ve vzacnych pripadech se tento narok rusi..
p.s. mvis o tom, ze by Tvuj otec za sveho zivota nekde ulozil tuto listinu o vydedeni? jak tomu bylo za jeho zivota..je mozne, ze Tvuj otec Te vydedil z tohoto domu z nejakeho duvodu?
ja sa skor prikllanam k verzii, ze za zivota si mohol so svojim majetkom robit co len chcel, takze ak to daroval sestre, nespada to do dedicstva..pokial teda nie je dokazatelne, ze bol pozbaveny svojpravnosti
@irriss sorry ale v tomto pripade nejde o vydedenie, totiž ten dom nie je súčasťou dedičstva keďže ho ten pán daroval ešte za svojho života.. na toto sa ochrana dediča za zakona nevzťahuje.. tu môže napadnúť iba platnosť právneho úkonu - darovacej zmluvy súdnou cestou a v rámci dokazovania by mal preukázať že otec už nebol spôsobilý podpísať takýto právny úkon čo ale bude ťažké keďže nebol pozbavený svojprávnnosti..
V tomto pripade nejde o vydedenie, pretoze ten dom bol prevedeny este za zivota, keby malo ist o vydedenie, tak by musela byt spisana listina o vydedeni, kde treba dodrzat zakonom stanovene dovody..Mame nieco podobne v rodine, dedo previedol dom len na moju tetu a teda uz nebude predmetom dedicstva a moja mama a jej brat nemaju na neho narok..Ale zvysny majetok po dedovej smrti budu dedit aj dalsie deti..Takze v tomto pripade nemozno vobec hovorit o vydedeni..
Je jedno, ci ide o darovaciu zmluvu alebo kupnu zmluvu..To ma vyznam v pripade, ze by sa darca domahal vratenia daru..Ale to v tomto pripade nie je..
Mozes sa domahat neplatnosti, ale na to musia byt tiez dovody podla zakona, napr.:
§ 38
(1) Neplatný je právny úkon, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony.
(2) Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.
§ 39
Neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom.
Pripadne, ked ukon nema formu aku predpisuje zakon..Ale je to podla mna boj na dlhe lakte..
Už ti to baby vlastne napísali, len to zhrniem: skutočne to čo otec urobil nie je vydedenie. Nakladať so svojím majetkom podľa vlastného uváženia je ústavné právo každého. Ak však nemal spôsobilosť na takýto úkon (darovanie) a to napr. z dôvodu, že jeho psychický stav neumožňoval, aby tento úkon bol dostatočne vážny a dobrovoľný, tak by mohla byť darovacia zmluva neplatná. Musíš sa však neplatnosti takého úkonu (darovacej zmluvy) domáhať na súde tým, že podáš žalobu. Ale ako už bolo povedané, tým, že už otec nežije nie je možné ho vyšetriť a určiť či je pri podpise bol OK alebo nie. Preukázať by sa to dalo jedine napr. ak už bol za života zbavený spôsobilosti na právne úkony alebo táto spôsobilosť mu bola obmedzená (ľudovo nazývané, že bol zbavený svojprávnosti) alebo sa liečil na nejakú vážnu duševnú chorobu alebo aj nejakú nie duševnú, ktorá mohla mať za následok, že jeho vedomie nebolo dostatočné na tento úkon...tak by sa to dalo z jeho záznamov od lekára preukázať. Ak však bol otec mal len klasickú stareckú demenciu a nikde sa neliečil, tak je dosť možné, že by si tento spor na súde neustál. Preto je lepšie, aby si počas dedičského konania skutočne dosiahol, aby sa tento dar započítal sestre do dedičstva...a tak by si mohol dostať napr. celé dedičstvo už len ty...ak je ešte čo dediť... posledná možnosť je, že by si cez advokáta navrhol sestre, že aby ste nemuseli podávať žalobu o určenie neplatnost darovacej zmluvy, tak sa radšej dohodnite a nech ťa nejako vyplatí...možno sa zľakne a nejak sa dohodnete... aj keď skôr pochybujem. A potom je tu ešte možnosť podať trestné oznámenie, ale neviem či toto je cesta, ktorou chceš ísť...a pravdupovediac pravdepodobne by tvoje trestné oznámenie by bolo odmietnuté...
@zabka88
@martini
Podle meho @peter11111 mluvi o vydedeni, protoze jeste za zivota otce drzel v ruce papiry o vydedeni..prakticky to priradil k necemu, co se stalo v minulosti..a otec pak jen shrnul do "darovaci listiny"..
Bere to jako navaznost ..
Je to jen myslenka, ale presne pasuje na mou zkusenost..proto si myslim, ze peter pise o vydedeni..uz mu jednou bylo dano pisemne, ze byl vydeden..a to lze..kdykoliv, jen je nutne uvest duvod.. 😉
@zabka88
ja do toho nepletu "vydedenie"..je to nazev a ja jen premyslim o tom, kde k nemu mohlo dojit..
Doba je zla, spolecnost je jina, deti postradaji respekt, cesta zivotem jim nabizi drogy a ruzne zkraty, zivotni cesta jim pripravi spousty prekvapeni a lakadel..spousty lidi si zlehci cestu prave timto trnitym zpusobem a pak se divi, kdyz se jim toto stane..a rodic je vydedi jeste za zivota..aby si uchranili nejen cest ale i majetek a strechu nad hlavou☹
NEMLUVIM O PETERovi - mluvim vseobecne..
Proto si myslim, ze mohl mit v ruce uz za zivota otce papir, kde ho otec z domu vydedil jeste za zivota...a Petr to spojil se zaverecnou darovaci listinou..
Nemusel byt otec psych.nemocny, nemusela byt sestra potvora..je mozne i jine oduvodneni..ale to neni dulezite..
Nechci to rozebirat, bylo to jen vysvetleni k pojmu vydedeni, ktere souvisi..se zivotem, i po smrti 😉
@irriss ani ja som nenašla zmienku o niečom takom čo by nasvedčovalo, že bol vydedený (okrem teda toho, že to tak sám nazval, bez toho aby poznal právny obsah tohto pojmu). Vydedil by ho napr. ak by napísal závet a tam by to uviedol alebo len by z neho vyplynulo, že daroval všetko dcére... ale on nehovoril nič o závete... zabka88 má s najväčšou pravdepodobnosťou pravdu... ale pre prípadnú potrebu, nech si @peter11111 to zhodnotí sám...či teda došlo k prevodu toho domu darovacou zmluvou (nech sa napr. pozrie na katasterportal.sk a zadá potrebné údaje, ktoré by mal poznať a nájde to. alebo či ho otec skutočne vydedil. Inač ak by ho vydedil, tak si myslím, že by ho notár ani do dedičského konania ako účastníka nevolal...
Skutková podstata asi podvod, že zneužila otcovu nevedomosť spôsobenú jeho psychickým stavom a tak ho uviedla do omylu a teda došlo k prevodu... ale vravím, asi by to vyšetrovateľ odmietol a ak nie neodmietol hneď v uvode, tak by to bolo neskôr asi zastavené, lebo by sa to teda asi fakt nepodarilo preukázať...
@martini
uz jsem vysvetlila muj obsah "o vydedeni"..
Mam otazku:
Kdyz rodic vydedi syna, dceru...jeste za zivota a pri smyslech a z udanych potrebnych zakonem uznanych duvodu..
jak se jedna pak?
Neni darovaci listina jen "formalitou"? Ma narok v takovem pripade se vydedene dite branit?napadnout rozhodnuti? 😒
opakuji, kdyz byl vydeden uz pred smrti
@zabka88 podľa mňa by bol problém dokázať objektívnu stránku. subjektívna by sa vyvodila...určite 🙂
@irriss kľudne ti odpoviem, len nesmieš pliesť pojem darovať a vydediť...zasa si to urobila 😉 a preto sa nedá na tvoju otázku dobre odpovedať. ked niekoho vydediš, tak sa nepíše darovacia zmluva...a ak niekomu niečo podaruješ, tak týmto úkonom ho nevydeduješ, len to dávaš obdarovanému... ak niekoho vydediš, tak napríklad tým závetom a vlastníkom sa ten nový človek stáva až po vykonaní dedičského konania. pričom naopak pri darovaní sa vlastníkom stávaš ešte za života, vtedy ked tú zmluvu darovaciu zapíšu do katastra. ale v oboch prípadoch sa dá brániť. len lepšie napíš čo si mala na mysli...
@martini
Nemam pocit, ze bych neco pletla..
Zrejme jsou oba typy provazane, ale nepletu nic..
Dam ti priklad vseobecny ne vlastni 😉
Vydedila jsem syna, duvodem byl jeho dlouhodoby nezajem v obdobi me nemoci...vydedila jsem jeho i jeho deti...
ale ostatnim mym detem chci ponechat vse...a jeste za zivota jim to daruji...
Nepletu 2 pojmy..jsou to jen 2 pojmy uplatnene spolecne na rozdilne deti - dedice a "nededice"
t.j. Syn vydedeny oficialne uz za meho zivota - ma pravo ci nema pravo se odvolat, kdyz jsem za sveho zivota jeste darovala svuj majetek dceram?
Vela ludi si mylii darovanie s vydedenim a to najma v pripade ak darovanie nastalo tesne pred umrtim vela ludi chape potom tento krok ako vydedenie ak niekto niekomu nieco daruje viac rokov pred smrtou a je oboznamena s tym cela rodina vtedy to beru ludia ako skutocne darovanie . Ano ak to urobia po za crbat a nikto o tom nevie skutocne by som to brala aj ja ako vydedenie pripadne mensi podvod zo strany surodenca/surodencov a to najma ak by sa dokazalo ze takyto skutok nebol mysleny v stave zdraveho rozumu. Z pravnixkwho hladiska sa jedna o darovanie ktore je avdak napadnutelne. Poviem iba pripad akp pise zakladatel ak naozaj bol otec nie rozumovo zdatny treba na sude dokazat ze darovacia zmluva bola bud podpisana pod natlakom alebo dotycna osoba nevedela co podpisuje. Ak.uzivala napr nejake lieky na statecku demenciu a tak najlepsie ak ste si naozaj vedomy a iaty zeby to oyec nespravil spojit sa s pravnikom prwtoze su roznre sposoby ako to vyrirsit. Sorry za pismenka - mobil🙂
@peter11111 3 ROKY od darovania , mozes napadnut ....
Neskor uz nie ...
Ak sestra preda dalsej osobe , je to na dlhhhheeee lakte .....
@peter11111 ahoj ak to urobil za života cez darovaciu zmluvu (musi byť pisomne) tak je to dosť ťažké, môžeš namietať neplatnosť zmluvy ale len kvôli formalnym chybam a môžeš žiadať započitanie daru v rámci dedičského konania.. skús zistiť v katastri na základe akého úkonu nadobudla sestra vlastníctvo (kupna zmluva, darovacia zmluva??)