Vydanie úmrtného listu neplnoletej osobe

sssilvia
15. máj 2022

Potrebovala by som poradit, kolegyna rieši problém. Má 15 ročného syna, ktorému pred pár mesiacmi zomrel biologický otec. Takže výživné už nemá od koho dostat, a snaží sa zistit, či má
syn nárok na sirotské. Vie, že k vybavovaniu bude potrebovať úmrtný list otca. Ako sa k nemu dostať, ked s jeho rodinou v kontakte nie je, nepomohli by jej, a ona nikdy nebola jeho manželka? Na rodnom liste bol dotyčný uvedený ako otec dieťaťa. Može matrika vydať úmrtný list aj nepríbuznej osobe? Dakujem

lesnajahodka
15. máj 2022

Ja som bola po úmrtný list dedkovi(s ktorým nemám rovnaké priezvisko). Chceli len občiansky,nič iné sa nepýtali. Kľudne som mohla byť aj suseda alebo čo 💁

pribinak
15. máj 2022

@sssilvia matka maloletého pôjde na matriku po úmrtný list. Určite nie malolety

sssilvia
autor
15. máj 2022

@pribinak Dakujem. Je mi jasne že maloletý nemože riešit takéto úradné veci, nevedeli sme, či nebude treba nejaký špeciálny notársky overený doklad o príbuzenskom vzťahu alebo čo .

sssilvia
autor
15. máj 2022

@lesnajahodka Dakujem

moni106
15. máj 2022

@sssilvia SP by uz mala mat program na stiahnutie takehoto dokladu pokial viem. Na zaklade zakona stop byrokracii. Aby obcana nezatazovali s behanim po doklady.Nech sa informuje v socialnej najskor.

botka19
18. máj 2022

@sssilvia mne sa zda,ze ja som umrtny list nedokladovala. Odo mna chceli otcove vysvedcenie z 9.rocnika, potvrdenie o ukonceni strednej skoly a zapoctove listy z 80tych rokov... Snad uz je to teraz "len" o umrtnom liste.