Vydanie knihy a povinnosti nezamestnanej osoby

bibi23
27. apr 2017

Ahojky, nájde sa tu nejaká mamička/nemamička, ktorej vydali knihu cez vydavateľstvo? Kamarátka napísala celkom zaujímavý príbeh, ale váha, či ho vôbec rozposlať niekam do vydavateľstva. Dôvod je zároveň otázkou. Prosím neviete mi niektorá poradiť, ako je to s odmenou, samozrejme, ak to budú chcieť vydať? Kamarátka je nezamestnaná na úrade práce a bojí sa, že by kvôli pár drobným, čo z toho by mohla mať, že ju vyradia. Ak sa nemýlim, aj to je príjem, ktorý treba zdaniť, alebo ako to vlastne funguje? Vedela by mi niektorá poradiť, že ako je to potom s tou odmenou/výplatou, ak by vydalo knihu vydavateľstvo? Alebo ako to celé funguje? Dakujem.
Ked sme hľadali na nete, tak sme našli len príklady, že niekto popri zamestnaní si privyrába písaním alebo popri živnosti. Obávam sa, že by veľmi prerobila, keby ju vyradili z úradu práce.
Viem, že je to len veľmi teoretická otázka, ale snád sa nájde niekto, komu už vydali knihu a podá mi presnejšie info, ako to všetko funguje. dočítali sme sa, že môže dostať jednorázovú odmenu + nejaké percentá z predaja, ktoré by jej vyplatili po predaji. Alebo len percentá z predaja. Asi sa to líši podľa vydavateľstva, to je neviem.
Ako to všetko prakticky funguje? Dakujem.

bibi23
autor
27. apr 2017

@ellca123 dík, ale žiaľ nie som z toho múdrejšia o veľa. Rada by som popísala s niekým, komu v poslednej dobe vydali nejakú knihu, že o zhruba akú výšku jednorázového honoráru sa jedná a celkove ako to prebieha. Obávam sa o kamarátku, že asi to bude tak, že na základe toho prvého honoráru ju vyradia z úradu práce, lebo prekročí povolený príjem do cca 148e za mesiac a potom by si musela 3 alebo 6 mesiacov platiť sama odvody, ktoré by možno ako zamestnaná kvôli knihe ani platiť nemusela. toto ma zaujíma najviac. dakujem

liz_lemon
27. apr 2017

@bibi23 skus sa spytat damianadam alebo mykaellle