Dobrý deň, som prvýkrát na PN, momentálne mám vychádzky 2x2 hodiny. Chcem sa však spýtať, má niekto z vás skúsenosť s tým, že by mal namiesto 2x2 hodiny 1x4 hodiny? Viac by mi to vyhovovalo, nakoľko bývame na dedine a najbližšie mesto kde sa dá normálne nakúpiť, prípadne vybaviť čo treba je od nás pol hodiny autobusom. Autobusy tu chodia každé 2 hodiny, takže nie je reálne aby som to za 2 hodiny stihla a nechcem riskovať že príde kontrola. Myslíte že sa na to lekára môžem opýtať? Vôbec neviem či je takáto zmena vôbec možná. Ďakujem za rady.
@1andrea111 a mala si to takto od začiatku alebo si si to tiež menila až potom? Nebol s tým problém?
Nie je určené žiadnou vyhláškou, ako musia vychádzky byť stanovené. Sú odporúčania. Čiže od prvého dňa PN môžeš mať vychádzky podľa toho, ako zhodnotí lekár. On je zodpovedný za to, že nariadi PN a že nariadi či zamietne vychádzky, podľa toho, aký liečebný režim je potrebný. Ak nežiješ sama, tak nemá na druhej strane lekár povinnosť ti dať 4 hodinové vychádzky z dôvodu, ako píšeš, keďže nakúpiť môže manžel/priateľ. Problém je ale hlavne v tom, že niektorí lekári sa v tejto problematike vôbec nevyznajú a budú tvrdiť, že musí to byť takto alebo onak a podobne.
Vychádzky sú plne v kompetencii lekára a dajú sa aj meniť. Určite sa na to opýtaj lekára. Prípadne sa bráň v prípade neochoty tým, že aj na stránke sociálnej poisťovne je jasne napísané, že o nich rozhoduje lekár a tie 2x2 hodiny sú len odporúčaním, nie pravidlom.
https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/chorob...
Kto určuje vychádzky počas PN?
Stanovenie vychádzok je súčasťou liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca. Ak to povaha choroby umožňuje, vychádzky môže povoliť príslušný ošetrujúci lekár, pričom časovo vymedzí ich rozsah. V praxi sa stanovujú vychádzky najčastejšie v rozsahu štyroch hodín denne, napr. od 10.00 do 12.00 h a od 14.00 do 16.00 h, ich stanovenie je však v právomoci ošetrujúceho lekára. Čas vychádzok ošetrujúci lekár zaznamená, ak ich povolil, na tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti alebo v elektronickom zázname o dočasnej pracovnej neschopnosti (ePN). Zároveň ich zaznamená aj v zdravotnej dokumentácii dočasne práceneschopnej osoby.
@melanta ach no hádam sa to nejako bude dať spraviť, naozaj vychádzky dodržiavam poctivo a zákon schválnosti je zákon schválnosti, čiže nechcem riskovať že sa nestihnem vrátiť včas...zároveň si však nakúpiť proste potrebujem.. tie spoje sú aj cez rok dosť biedne, ale teraz cez prázdniny je to ešte horšie..
@tanyan ďakujem, skúsim sa na to teda opýtať, tak snáď sa s tým nejako pohne..
tiež som tak mala vychádzky. opýtala som sa dr, či by sa to tak nedalo a v pohode mi ich napísal.
Tak možné to je, záležitosť lekára, samozrejme aj diagnózy. na druhej strane, máš nejaký liečebný režim a keď si schopná 4 hodiny nakupovať a vybavovať, je otázka či je PN oprávnená. Neber to prosím osobne, len treba sa aj takto na to pozrieť, preto píšem,že záleží aj od diagnózy. A ak nie je predpoklad dlhodobej PN, v každej dedine je min jednota, kde sa dajú úplne v pohode robiť základné nákupy, zas nepotrebuješ snáď ísť každý týždeň na mega obrovský nákup, ktorý nedokážeš urobiť aj v bežnom menšom obchode
@lilinka88 áno, nepotrebujem ísť každý deň na mega nákup, ale stačí že pôjdem raz akurát vtedy keď príde kontrola, nestihnem sa vrátiť a už bude. U nás v dedine nemáme ani poštu, nemám kde zaplatiť napr. šeky, ktoré každý mesiac musia byť zaplatené. Naša dedina má niečo málo nad 100 obyvateľov, takže je to bieda s tým čo tu obchod poskytuje.. nekúpiš tu ani šunku či salámu..Preto by som vlastne rada vyriešila tie vychádzky. Mne ich reálne treba dlhšie len v deň keď idem do mesta na nákup alebo niečo vybaviť.. lenže nikdy nevieš kedy kontrola príde a je to väčšinou práve zákon schválnosti.. A k tým 4 hodinám "behania a nakupovania" - nakúpiť si viem za polhodinu. Zvyšný čas potrebujem čakať na stanici na autobus, nakoľko ako som povedala, spoje chodia každé 2 hodiny.. takže toto nie je o tom že "som schopná 4 hodiny nakupovať a vybavovať" ale o tom že jednoducho to nemám ako inak urobiť.
Treba sa spýtať lekára, ale môže ti to práve tým liečebným režimom obhájiť,že ti ich nedá. On je tiež pod kontrolou SP a musí si vedieť obhájiť prečo ich dal 4 hodiny vkuse.
@lilinka88 ano, to viem, veď práve preto sa pýtam či s tým vlastne má niekto skúsenosť, či je to vôbec možné. Aby som sa neopýtala hlúposť vieš 😀 som prvýkrát na pn, takže nikdy som to ešte neriešila.. uvidím vo štvrtok no
Áno dá sa zmeniť,ja som to tiež menila.doobeda som si dala hodinu a poobede 3 hodiny.
Ja som na rizikovom, vychádzky mám doobeda a poobede po dve hodiny, takto mi rovno navrhla gynekologička s tým, že to rozmedzie si môžem vybrať sama. Pre mňa je to akurát, ale tak je pravda, že bývam v okrese, cestu do mesta mám 2x15 minút, takže reálne 1,5 hodiny som mimo domu. Ale už som si zvykla.
Áno, dajú sa tak dať vychádzky, ja tak mám