Vyčerpaný nárok na lekára pri výpovedi v polovici kalendárneho roka

24. apr 2024

Prosim tie, ktore sa vyznate - ako to robi, ak ma zamestnanec vycerpanych 7 dni naroku na lekara, poda vypoved a zacina u ineho zamestnavatela od jula.

saxana000
24. apr 2024

Normalne ma zase.narok v novej praci na 7

alenah31
24. apr 2024

pokiaľ zamestnávateľ nemá v KZ , prac. poriadku alebo IP upravené čerpanie nároku podľa toho kedy v kal. roku zamestnanec nastúpi - má znovu nárok na 7+7. Podľa ZP § 141 ods. 6 ZP môže zamestnávateľ určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodu vyšetrenia alebo ošetrenia zamestnanca (7 dní) a sprevádzanie rodinného príslušníka (7 dní) sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Celkový nárok podľa prvej vety sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor.

mazliceklienka
21. aug 2024

@alenah31 dobrý deň, prosím Vás o radu. K 15.9. končím v práci a od 16.9. začínam pracovať u iného zamestnávateľa. Lekárov mám skoro vyčerpaných. Má zaméstnavateľ právo vypočítať mi alikvotný nárok platených lekárov a zvyšok čo mám podľa neho vyčerpané nad mi môže stiahnuť z dovolenky? pri nároku 25D dovolenky mám prosím Vás nárok na koľko dní dovolenky do 15.9.? vipred ďakujem veľmi pekne

alenah31
21. aug 2024

@mazliceklienka narok na dovolenku k 15.9.: 25:12x8= 16,5 dna. Za september narok nevznika. Kratenie pecok: pokial nemate kratene zakotvene priamo v PZ alebo IS ci KZ - mate narok zo zakona na plnych 7 dni na seba a 7 dni doprovod. Dodatocne kratenie ZP zakazuje.