Prosim tie, ktore sa vyznate - ako to robi, ak ma zamestnanec vycerpanych 7 dni naroku na lekara, poda vypoved a zacina u ineho zamestnavatela od jula.
pokiaľ zamestnávateľ nemá v KZ , prac. poriadku alebo IP upravené čerpanie nároku podľa toho kedy v kal. roku zamestnanec nastúpi - má znovu nárok na 7+7. Podľa ZP § 141 ods. 6 ZP môže zamestnávateľ určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodu vyšetrenia alebo ošetrenia zamestnanca (7 dní) a sprevádzanie rodinného príslušníka (7 dní) sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Celkový nárok podľa prvej vety sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor.
@alenah31 dobrý deň, prosím Vás o radu. K 15.9. končím v práci a od 16.9. začínam pracovať u iného zamestnávateľa. Lekárov mám skoro vyčerpaných. Má zaméstnavateľ právo vypočítať mi alikvotný nárok platených lekárov a zvyšok čo mám podľa neho vyčerpané nad mi môže stiahnuť z dovolenky? pri nároku 25D dovolenky mám prosím Vás nárok na koľko dní dovolenky do 15.9.? vipred ďakujem veľmi pekne
@mazliceklienka narok na dovolenku k 15.9.: 25:12x8= 16,5 dna. Za september narok nevznika. Kratenie pecok: pokial nemate kratene zakotvene priamo v PZ alebo IS ci KZ - mate narok zo zakona na plnych 7 dni na seba a 7 dni doprovod. Dodatocne kratenie ZP zakazuje.
Normalne ma zase.narok v novej praci na 7